back to top

Dobrobiti meda o kojima se rijetko govori

Iako mnogi misle da su ljekovita svojstva meda poznata već stoljećima, to uopće nije tako. Naime, tek u posljednjih nekoliko desetljeća moderna znanost ispituje i potvrđuje višestruke zdravstvene dobrobiti najpoznatijeg pčelinjeg proizvoda.

Znanstvenici vjeruju da su prvi ljudi skupljali med iz divljih košnica i pčelinjaka u prirodi. Već tada prepoznate su dobrobiti meda. Tako su se do razvoja zapadne medicine med i pčelinji proizvodi podjednako koristili u prehrani i liječenju. A onda je razvojem konvencionalne medicine ova prirodna metoda liječenja gotovo potpuno pala u zaborav.

Srećom, danas se sve mijenja na bolje – u korist meda.

Saznajte više o zdravstvenim dobrobitima ove iznimno zdrave i ljekovite poslastice. Naučite prepoznati kvalitetan prirodni med i osigurajte sebi i svojoj obitelji dobro zdravlje.

Koje su vrste meda najtraženije?

Ovisno o biljci na koju pčele slijeću, med kao krajnji proizvod može sadržavati vrlo visoke koncentracije pojedinih hranjivih tvari i korisnih fitomaterijala.

U posljednjih nekoliko godina novozelandski manuka med postao je vrlo popularan. Međutim, ova vrsta meda nije jedinstvena po svojim ljekovitim svojstvima.

Svaka biljka na koju pčele slijeću ima drugačiji fitokemijski profil, što joj omogućuje da uzme ono što joj je potrebno za zdravlje i preživljavanje.

Znanstvenici su analizirali sastav manuka meda, koji dolazi s određenog stabla (stablo manuka ili Leptospermum scoparium) i otkrili da sadrži iznimno visoku koncentraciju minerala i ima antibakterijski učinak.

Inače, stablo manuke pripada istoj obitelji stabala koja nam daje dobro poznato antibakterijsko ulje čajevca. Važno je znati da sve svjetske kulture imaju svoje vrste ljekovitog meda.

U Grčkoj dominira med od majčine dušice dok je med od kadulje, lavande, ružmarina, lipe ili borovih iglica karakterističan za druge dijelove svijeta.

Uglavnom se proizvodi kod nas bagremov, livadski, lipov, suncokretov, šumski i cvjetni med. Svi oni sadrže korisne tvari iz izvornih biljaka iz kojih je sakupljen nektar, pa mogu liječiti ili ublažiti određene zdravstvene probleme.

dobrobiti meda
Koje su vrste meda najtraženije?

Pčelinji proizvodi – nezamjenjiv dodatak svakodnevnoj prehrani

MED: To je primarna hrana u košnici, ako se fokusiramo na zdravlje pčela i uzimamo samo ono što je višak. Mnogi komercijalni proizvodi iz ove kategorije su neodrživi, ​​jer često rezultiraju uništenjem pčelinjih zajednica.

PELUD: Glavni je izvor proteina za pčele. Pčele radilice skupljaju pojedina zrna u „vrećice“ na svojim nogama, koje oslobađaju dok prolaze kroz mrežicu u košnici. Pelud je službeno priznat kao lijek u Njemačkoj i Švicarskoj te još nekim razvijenim zapadnim zemljama. Ima mnogo dobrih tema o tome kako koristiti pčelinji polen u hrani.

PROPOLIS: To je zapravo smola koju pčele skupljaju sa drveća. Često se naziva “pčelinje ljepilo” i koristi se za brtvljenje košnice i blokiranje svjetla iz malih otvora.

Važna obavijest:

Uzgoj pčela radi propolisa stvara im stalni stres. Naime, oni nastoje očuvati sigurnost svog okoliša i neminovno troše vrijeme skupljajući i stvarajući rezerve propolisa umjesto sakupljanja hrane.

Pčelarima, koji sami proizvode med, lako je prikupiti nešto propolisa tijekom održavanja (dovoljno za dva do tri kućanstva), postoji nekoliko komercijalnih načina za održivo sakupljanje propolisa.

KRALJEVSKI LEPTIR: Ova superhrana za mlade pčele proizvodi se u velikim količinama, ali isključivo za potrebe pčelinje matice.

Plus savjet:

Da bi se proizvela matična mliječ za sakupljanje, potrebno je stimulirati pčelinjak da vjeruje da nema matice. To se postiže postavljanjem okvira, koji uvjeravaju radilice da ima mnogo matica za hranjenje.

Na tim okvirima doduše ima ličinki matica, ali se one nakon nekoliko dana vade i iz njih skuplja matična mliječ. Zatim se ponovno vraćaju u košnicu, radi daljnje proizvodnje matične mliječi. U suprotnom, ne postoji održiv način sakupljanja matične mliječi.

Kako prepoznati pravi prirodni med

Jedina vrsta meda koja blagotvorno djeluje na zdravlje, tzv sirovi med, koji se uzima izravno iz košnica. Ne obrađuje se i obrađuje filtriranjem i zagrijavanjem. Međutim, preko 90% meda u prodaji je prerađeni med!

Postoji pogrešno mišljenje da je sirovi med samo čvrsti med. Istina je da se tekući med skuplja iz saća. Ovisno o vrsti nektara i peludi, svaki med kristalizira, ali različitom brzinom. Ne postoji pouzdan način da se utvrdi je li med sirov, osim provjere podataka na etiketi proizvoda ili kod pčelara.

8 pitanja koja biste trebali postaviti svakom prodavaču meda

Evo nekoliko korisnih stvari koje možete provjeriti kod prodavatelja:

  1. Koristite li kemikalije u košnici? Inzistirajte da vam uzgajivač kaže koristi li samo prirodna ili kemijska sredstva.
  2. Berete li med električnim nožem?? Vrući noževi mogu zagrijati med i on gubi mnogo svojih korisnih enzima.
  3. Je li med filtriran? Provjerite jesu li filtrirane samo veće čestice prije ulijevanja u staklenke – u tom procesu ne smije se primjenjivati ​​toplina i pritisak.
  4. Je li med pasteriziran? pasterizacijom je lako postići bistrinu meda, gube se okus i zdravstvene vrijednosti.
  5. Kada je med sakupljen? Za osobe koje su alergične na proljetne vrste peludi bolju zaštitu pruža med prikupljen u ovo doba godine. Ili možete kupiti med koji je sakupljen na kraju prethodne sezone, za još bolju zaštitu od alergija.
  6. Kako se med može vratiti u tekuće stanje? Naglo topljenje meda na visokim temperaturama može uništiti njegov korisni sadržaj pa ga je bolje postupno otapati u toploj vodi (zatvorenu staklenku meda držati u posudi s toplom vodom dok se ne otopi).
  7. Kako hranite svoje pčele?? Mnogi pčelari hrane svoje pčele visokofruktoznim kukuruznim sirupom ili prokuhanom šećernom vodom. Pronađite pčelara koji svoje pčele hrani njihovim vlastitim medom.
  8. Gdje živiš? Domaći, sirovi med najbolja je zaštita od alergija, iako su sve vrste sirovog meda blagotvorne.
dobrobiti meda
Kako prepoznati pravi prirodni med

Probajte med kao univerzalni lijek

ALERGIJE

Samo jedna žličica sirovog meda. s lokalnog područja, svakodnevno može ublažiti ili potpuno spriječiti pojavu alergijskih simptoma. Za najbolje rezultate započnite s ovim režimom mjesec dana prije nego što se obično pojave simptomi.

ARTRITIS

Dugotrajnom upotrebom mješavine octa i meda mogu se ublažiti upalni procesi i bolovi karakteristični za artritis, što je najvjerojatnije posljedica alkalnih svojstava ove mješavine. Budući da ima protuupalni učinak. može se koristiti oralno (jesti) kao i za lokalnu primjenu (nanositi na kožu)

KONJUNKTIVITIS

Pomiješajte jednake dijelove tople vode i meda. Pričekajte da se smjesa ohladi, a zatim je koristite za ispiranje očiju. Imajte na umu da med može izazvati blagi osjećaj peckanja.

KAŠALJ

Pomiješajte jednake dijelove octa i meda i dodajte malo soka od limuna. Pijte malo ove mješavine svaka dva do tri sata.

REZOVI

Kap ili dvije meda na kompresijskom zavoju koji stavljate izravno na ranu može djelovati učinkovitije od bilo koje antibiotske masti.

DIJABETIČKE RANE KOJE TEŠKO ZACIJELJUJU

Med je jedno od najučinkovitijih rješenja za ove vrlo česte probleme dijabetičara. Nanesite ga izravno na ranu i prekrijte tankom sterilnom gazom.

OSIP OD PELENA

Bez obzira na intenzitet pelenskog osipa, med će uvijek pomoći. Dovoljno ga je nanijeti u tankom sloju na kožu ispod osipa, zatim pričekati neko vrijeme s oblogom i problem će nestati!

PROLJEV

S obzirom na učinak uspostavljanja ravnoteže probavnog sustava, med je jednako korisno sredstvo za rješavanje problema zatvora i konstipacije.

dobrobiti meda
Probajte med kao univerzalni lijek

Najbolji je prirodni lijek za jačanje imuniteta

Redovito konzumiranje sirovog meda povećava proizvodnju B-limfocita i T-limfocita u tijelu. Riječ je o dvije vrste bijelih krvnih stanica koje potiču rad imunološkog sustava.

NESANICA

Žlica meda prije spavanja može pospješiti dobar san.

GRČEVI U NOGAMA

Mješavina meda i octa utrljana u tabane prije spavanja poboljšava cirkulaciju i može spriječiti neugodne noćne grčeve.

MANJE OPEKOTINA

Obilno namažite medom na opeklinu i ostavite neko vrijeme nepokriveno. Najbolje je ranu ne prekrivati ​​ničim osim tankom gazom.

ZAPUŠEN NOS

Stavite malo meda u inhalator ili ga jednostavno nanesite na područje sinusa na licu. Zarobljena sluz će teći iz nosa. i to vrlo brzo!

UPALA SINUSA

U 2 dl fiziološke otopine/fiziološke otopine dodajte žličicu meda i koristite za ispiranje nosa (posebna kadica za ispiranje) dok traje infekcija.

BOLOVI U GRLU

Otopite žlicu meda u ustima ili ga popijte otopljenog u toplom čaju za brzo ublažavanje bolova i grebanja u grlu.

ČIR NA ŽELUCU

Med zaustavlja rast Helico pylori, bakterije koja u većini slučajeva uzrokuje čir na želucu. Jedite 56 do 85 g meda svaki dan u razdoblju od tri mjeseca.

Sažeti…

Nadamo se da ste u ovom tekstu dobili mnogo korisnih informacija o pravom prirodnom medu. Njegova ljekovita svojstva nisu nimalo upitna, stoga se općenito preporučuje svakodnevna uporaba. Pazite na točnu dozu i bit ćete zdravi kao vrag.

The post Dobrobiti meda o kojima se rijetko govori prvi put se pojavio na Blogovi o obrazovanju u XXI stoljeću -.
samoobrazovanje.rs

Preporuka