back to top

Kako obnoviti stari namještaj?

Iako stari namještaj može značajno utjecati na izgled našeg prostora, ponekad sa sobom nosi priče i uspomene pa se teško rastajemo od njega. Bez obzira na vaš razlog, renoviranje vašeg namještaja može biti jako važno osvježite svoj dom i učiniti ga drugačijim.

Ako vas zanima kako možete spasi dio sebe namještaj i obnovite ga, nastavite čitati.

Priprema za rekonstrukciju

Prije nego krenete s restauracijom starog namještaja, važno je pripremiti prostor i alate. Najprije temeljito očistite namještaj kako biste uklonili prašinu, prljavštinu i masnoću. Zatim procijenite stanje namještaja i odaberite prikladno materijala i alata za restauraciju.

Provjerite ručke, brave i nožice koje biste možda mogli zamijeniti novima i dijelove kao što su okovi namještaja čine prostor funkcionalnijima važno je da provjerite i njih. Također, za manje popravke potrebno vam je ljepilo za drvo, vijci i odgovarajuće boje ili premazi.

Popravak oštećenja

Nakon što ste očišćeno namještaja, prijeđite na popravke oštećenja. Kad je riječ o popravljanju štete, prvo na redu identificirati vrstu oštećenja s kojim se suočavate. To može biti bilo što, od manjih ogrebotina do dubokih pukotina ili šupljina.

Za svaku vrstu štete postoji odgovarajuću tehniku ​​popravka. Popravite šupljine, pukotine ili ogrebotine odgovarajućim kitom. Pažljivo nanesite masu na oštećena mjesta, izravnajte je i ostavite da se osuši prije brušenja. Dublja oštećenja mogu zahtijevati nekoliko slojeva smjese.

Mljevenje

Brušenje je ključ za postizanje glatke i ravne površine, a kako bi skinuli stari lak i mogli prelakirati komad. Koristite brusni papir odgovarajuće granulacije i pažljivo prijeđite preko cijelog namještaja. Obratite posebnu pozornost na kutove i rubove. Nakon brušenja prebrišite namještaj čistom krpom, nikako ručnikom, kako biste uklonili prašinu.

Bojenje ili lakiranje

Prije svega, nanesite na čistu površinu odgovarajući temeljni premaza zatim možete prijeći na sam proces slikanja.

Kada se temeljni premaz osuši, vrijeme je za bojanje ili lakiranje. Odaberite boju koja će odgovarati stilu vašeg interijera i pažljivo je nanesite, ovisno o pokrivnoj moći možda ćete morati ponoviti ovaj postupak 2 do 3 puta.

Ti koristiš zaštitni premaz produžiti vijek trajanja boje ili laka, te redovito čistiti i održavati namještaj kako bi bio u dobrom stanju. Za lakiranje koristite kist ili valjak i nanesite nekoliko tankih slojeva laka, čekajući da se svaki sloj potpuno osuši prije nanošenja sljedećeg.

Dekorativni pribor

kako obnoviti stari namještaj?

Svojem obnovljenom namještaju također možete dati osobni pečat dodavanjem ukrasnih detalja. Možete koristiti tapete, naljepnice ili čak tehnike poput dekupaža. Ako ste talentirani, možete i sami oslikati neke detalje i učiniti svoj komad namještaja jedinstvenim. Svi ovi dodaci učinit će namještaj doista autentičnim izvornika zgodno je i to što ga možete prilagoditi svom stilu i estetici.

Dekorativni dodaci izvrstan su način da svoj obnovljeni namještaj učinite još privlačnijim i jedinstvenijim. Budite kreativni i eksperiment različitim tehnikama i materijalima za postizanje željenog izgleda.

Posavjetujte se sa stručnjakom

Ako se suočite s većom štetom ili ne znate kako ispravno obnoviti pojedine komade namještaja, nemojte se ustručavati potražiti pomoć stručnjaka. Profesionalci mogu pružiti savjet i usluge koje će vam pomoći da postignete rezultate koje želite i očuvate vrijednost vašeg namještaja.

Što učiniti kada je namještaj beznadan?

Kada se suočite sa starim namještajem tj previše oštećena ili se očito ne može obnoviti, postoji nekoliko opcija da ga i dalje koristite na kreativan i funkcionalan način.

Razmislite o odvajanju dijelova oštećenog namještaja i recikliranje materijal. Drvene dijelove možete koristiti za izradu novih komada namještaja ili za različite DIY projekte poput izrade okvira za slike, polica ili čak drvenih ukrasnih elemenata.

Čak i oštećeni komadi namještaja mogu imati ukrasna vrijednost. Razmislite o korištenju komada kao ukrasnih elemenata u vašem domu. Na primjer, možete koristiti stara vrata ormara kao zidni ukras ili kao podlogu za dekoraciju.

Ponekad je malo kreativnost i dovoljno slobodnog vremena da oštećeni namještaj dobije potpuno novu svrhu. Na primjer, ako imate staru stolicu s oštećenim sjedištem, možete je pretvoriti u stolić tako da na vrh dodate drveni ili metalni okvir stola. Ovo će dati prilično nova svrha komad.

Također možete koristiti stari oštećeni stolić za kavu napraviti klupu prebojavanjem i dodavanjem jastuka za udobnost. Možete koristiti stare drvene ljestve za cvijeće ili od njih napraviti policu za knjige.

Ako je samo tkanina na namještaju oštećena, možda je možete zamijeniti ili pokriti novom krpom. Promjena tkanine na namještaju može osvježiti komad i produžiti mu vijek trajanja. Ako ste vještiji u šivanju, možete pokušati sami sašiti novu tkaninu za komad namještaja uz pomoć odgovarajućeg alata.

Restauracija starog namještaja može biti zahtjevna, ali i izuzetno zadovoljavajuća aktivnost. Uz prave alate, tehnike i malo kreativnosti možete oživjeti stare komade namještaja i stvoriti jedinstvene i personalizirane komade koji će unijeti novu energiju u vaš dom. Slijedite ove korake i uživati ​​u procesu stvaranja i preobrazba vašeg interijera.

The post Kako obnoviti stari namještaj? prvi put se pojavio na Blogovi o obrazovanju u XXI stoljeću -.
samoobrazovanje.rs