back to top

Kako upoznati Pireneje u jednom putovanju

Istražili smo što sve možete posjetiti na putovanju niz Azurnu obalu, preko Španjolske do Portugala i Casablance.

Kako upoznati Pirineje u samo jednom putovanju? Europska putovanja za mlade posljednjih su godina sve dostupnija i zanimljivija. Kao student možete putovati preko agencije ili sami na gradski odmor, vikend ili nekoliko dana u bilo koju europsku prijestolnicu.

No, jeste li znali da je jedno putovanje dovoljno da otkrijete prekrasnu arhitekturu Barcelone, prošetate Lisabonom i osjetite egzotični duh marokanskih ulica? Uz dobru organizaciju izleta i plan obilaska, putovanje u Španjolsku, Portugal i Maroko je iskustvo koje se pamti cijeli život.

Milano – prijestolnica mode

Studentske ekskurzije iz Beograda, čije je krajnje odredište Pirinejski poluotok, u pravilu počinju obilaskom talijanskog grada Milana. Poznat kao prijestolnica mode, Milano je posebno privlačan mladima zbog svoje impozantne arhitekture.

Neke od upečatljivih znamenitosti svakako jesu Katedrala Duomodvorac Sforzesco (Castello Sforzesco), u kojem se nalazi nekoliko muzeja, te poznati Milanska ljestvica gdje su nastupali poznati dirigenti i umjetnici kao što su Maria Callas, Claudio Abad i Arturo Toscanini.

Jedan od najljepših primjera romaničke arhitekture u Lombardiji nalazi se u Milanu. U pitanju je Bazilika svetog Ambrozija zaštitnika grada (Basilica di Sant’Ambrogio).

Osim povijesnih građevina, Milano se može pohvaliti i modernim građevinama poput nebodera Porta Nuova i Corso Como, koji su ogledalo njegove suvremene arhitekture i središte uzbudljivog noćnog života.

U neposrednoj blizini centra grada nalazi se Fashion District (Quadrilatero della Moda) s brojnim trgovinama odjeće dizajnerskih marki koje su talijansku modu i stil proslavile u cijelom svijetu.

kako upoznati pirineje
Milano – prijestolnica mode

Barcelona – Gaudijev grad

Barcelona je glavni grad Katalonije i drugi najveći grad u Španjolskoj. Autentičan, neusporediv i jednostavno grad sa svojim identitetom zaslužuje vidjeti barem jednom u životu. Njegove slikovite ulice s impresivnim zgradama “rezultat” su generacija umjetnika i arhitekata koji su ovdje djelovali početkom 20. stoljeća.

Prepoznatljiv stil i individualistički dizajn Antonija Gaude vidi se na svakom koraku. Ipak, njegovo najveće remek-djelo je Rimokatolička crkva Sagrada Familia, koji se smatra najposjećenijim spomenikom u Španjolskoj (godišnje ga posjeti oko 3,2 milijuna turista). Hram kombinira nekoliko arhitektonskih stilova, uključujući katalonski modernizam, secesiju i španjolsku kasnu gotiku, i zadivljuje svakoga tko kroči unutra.

Još Gaudijeva kreacija koja se nalazi na popisu obaveznih posjeta većini putnika je Kuća Batlo. Kao i svaki dizajn ovog arhitekta, i ovaj je “zakrivljenog” izgleda i pokazuje nevjerojatne detalje.

Drugi naziv za zgradu je Kuća od kostiju, zbog strukture od soli koja podsjeća na koštani kostur. Izvanredni primjeri Gaudijevog genija koje morate posjetiti kada ste u Barceloni su također Park Guell i Kuća Mila.

Boravak u katalonskoj prijestolnici začinite šetnjom glavnom ulicom La Ramba gdje možete kupiti suvenire, cvijeće i uživati ​​u nastupima uličnih umjetnika.

Osim uživanja u razgledavanju i turama, Barcelona je svakako grad u kojem se možete opustiti na plaži. Posebno su prometne plaže u zapadnom dijelu, kao što je Sant Sebastia, koje su potpuno opremljene i okružene modernim trgovinama i barovima s terasama i vrtovima.

Nedaleko od Barcelone nalazi se poznato katalonsko ljetovalište Lloret de Mar, rajsko mjesto za odmor čije plaže imaju plavu zastavu.

kako upoznati pirineje
Barcelona

Lisabon – prekrasan grad na Atlantiku

Kao moderna europska metropola, bogate povijesti i bogate kulture, Lisabon oduševljava svojim pričama o starim Rimljanima, egzotičnim berberskim gusarima i maurskim graditeljima. Istovremeno, svojim uskim ulicama i neobičnom arhitekturom, grad ima boemsku atmosferu i poseban šarm.

Zbog povijesnih tramvajskih linija koje zveckaju, Lisabon neodoljivo podsjeća na San Francisco u Sjedinjenim Američkim Državama. Najpoznatiji je travmay 28, koji se desetljećima probija strmim, kamenim ulicama Lisabona do romantične stare četvrti Alfama. Vožnja počinje ispod brda Grasse i završava kod Bazilika Estrela.

Na samoj obali Atlantskog oceana grad “čuva” kula Belem, odnosno toranj Svetog Vincenta, koji je svakako jedno od glavnih obilježja portugalske prijestolnice. Kao savršen spoj arhitektonskih stilova – maurskog, gotičkog, romaničkog, toranj Belem je turistička atrakcija i simbol Lisabona.

U povijesnoj jezgri grada posebno mjesto zauzima dvorac sv. Jurja. Citadelu su izgradili Rimljani prije više od 2000 godina, a kasnije je razvijena pod upravom Berbera i vitezova Reconquiste. Moderni posjetitelji fascinirani su njegovim moćnim palisadama i kulama.

Nakon cjelodnevnog razgledavanja, možete se dobro zabaviti u Lisabonu u jednom od fado kafića i klubova u četvrti Bairo Alto. Kada ste u Portugalu, iskoristite priliku i dođite do najzapadnije točke Europe, Cabo da Roca, odakle se pruža pogled na Atlantski ocean.

Izlet u portugalsku luku Porto, upotpunjuju dojam ove nesvakidašnje zemlje. Porto je dom mosta Dom Luis I, kao i katedrale Cais de Ribiera. Kao i Lisabon, ovaj grad karakteriziraju brojni restorani i šarene kuće koje odražavaju vedri duh portugalskog naroda.

Marrakesh i Casablanca – afrička egzotika

Ako ste oduvijek sanjali da na jednom putovanju kročite na dva kontinenta, posjet Portugalu je iznimna prilika da “svratite” do Afrike. Dvosatna vožnja trajektom preko Gibraltarskog tjesnaca najkraći je put od Europe do Crnog kontinenta.

Crveni grad Marrakesh i romantična Casablanca iz holivudskog filma potpuno će vam promijeniti perspektivu svijeta. Marokanske ulice oličenje su živosti i autentičnosti – otkrit ćete ih u spoju boja, okusa i mirisa, a vrhunac afričke dinamike doživjet ćete na trgu Jemaa el Fna.

Ovaj trg u Marakešu najveći je u ovom dijelu afričkog kontinenta, na njemu se u svako doba dana mogu naći ulični umjetnici, plesačice, proročice, krotitelji zmija.

Maroko je zemlja začina i trgovine i pravo je osvježenje u odnosu na sva mjesta koja ste do sada vidjeli. Očarat će vas svojim šarenilom i bukom, pa nakon kupovine, cjenkanja ili jednostavnog lutanja ulicama možete predahnuti u Rickov kafić iz poznatog filma.

kako upoznati pirineje
Kako upoznati Pireneje u jednom putovanju

Madrid, Marseille i Nica – ceste Azurne obale

Ako ste mislili da je nemoguće obići nekoliko gradova na dva kontinenta u jednom izletu, onda će vas obilazak Madrida, Marseillea i Nice u povratku dodatno uvjeriti u to.

Vožnja kroz Španjolsku i Francusku iskustvo je za sebe a kada se tome doda šetnja glavnom ulicom u Madridu, Gran Via i utrka Sibeles te posjet muzeju Prado, postaje nezaboravno iskustvo.

Glavni grad Španjolske prepoznatljiv je po trgu Plaza Mayor čija kaldrma krije višestoljetnu povijest. Nakon posjeta Kraljevskoj palači, službenoj rezidenciji španjolske kraljevske obitelji, i razgledavanja zbirke umjetnina, namještaja i oklopa, opustite se u najljepšem madridskom parku – Retiro.

Možda ne želite napustiti upečatljivu i raskošnu Španjolsku, zemlju Miguela de Cervantesa i Don Quijotea. No, obilazak Marseillea i Nice djelovat će vam više nego utješno. U tim gradovima na jugu Francuske nalaze se impresivne građevine i reprezentativni primjerci arhitekture, kao npr. Bazilika Notre Dame u Marseilleu ili Ruska pravoslavna crkva u Nici.

Svakako upišite svoj itinerar i uživajte u plažama mondenske Azurne obale, koja se čini kao savršen završetak nesvakidašnjeg putovanja.

beleske.com

Preporuka