back to top

Keratitis (upala rožnice) – uzrok, simptomi, liječenje

Keratitis – uzrok

Keratitis odnosno upala rožnice je bolno upala koja zahvaća područje rožnice, te može biti uzrokovana infekcijom ili ozljedom oka. Najčešće su ovoj upali izloženi ljudi koji nose kontaktne leće.

Jedan od najčešćih uzroka je ozljeda oka, koji obično nastaje zbog uboda s oštrim predmetom u oko poput primjerice ubodom nokta, olovkom ili papirom u oko.

Kod osoba koje nose kontaktne leće, kod njih je najčešći uzrok  bakterijska infekcija, zato jer se na lećama i na kutijici od leća mogu skupiti bakterije, zbog čega je bitno održavati dobru higijenu kada su u pitanju kontaktne leće.

Također, virusna infekcija može uzrokovati keratitis, a on nastaje uslijed obične prehlade ili vodenih kozica.

Parazite možete pokupiti ako plivate da se opustite  u slatkovodnim vodama poput jezera i rijeke, a osobe koje nose leže trebaju pripaziti.

Do gljivične infekcije može doći uslijed teške ogrebotine na oku ili ako su vam leće bile kontaminirane, no to se jako rijetko događa. Isto tako, do upale rožnice može doći zbog manjka vitamina A u organizmu kao i zbog suhoće oka.

keratitis
Što uzrokuje keratitis?

Koji su simptomi?

Početni simptomi za upalu rožnice su slični simptomima konjunktivitisa, a to su osjetljivost oka, nadražene i crvene oči, svrbež oka, te osjećaj kao da imate nešto u oku, a ne možete vidjeti što je to.

Također, osim ovih simptoma, mogu se pojaviti i ovi drugi simptomi, a to su natečenost oka i kapaka, mutan vid, suzne oči, te pojava iscjedaka iz oka. Bitno je da kada primijetite bilo koje od ovih simptoma, da se odmah javite svojem oftalmologu, kako biste otkrili na vrijeme upalu rožnice i krenuli s liječenjem.

Što se tiče liječenja, postoje nekoliko načina kako se on liječi, a sve zapravo ovisi o tome koji je točan uzročnik, zbog čega i je bitno da odete na pregled kod svojeg oftalmologa kako biste saznali koji je uzrok upale i koje vam opcije predstoje kada je u pitanju njegovo liječenje. U nastavku ćemo vam reći na koje sve načine se tretira upala rožnice.

keratitis
Važno je da se na vrijeme javite vašem liječniku ako osjetite navedene simptome.

Kako izgleda liječenje Keratitisa?

Svaki keratitis se na drugačiji način liječi, ovisno o tome koji je uzrok upale rožnice. Ukoliko je uzrok bakterijska infekcija, tada se upala rožnice najčešće liječi uz pomoć antibakterijskih kapi koji se uzimaju u kombinaciji s antibioticima koji se uzimaju kroz usta.

Ukoliko je uzrok gljivična infekcija, tada uzimate kapi za oči i antifungicidne tablete.

Dok s druge strane, za virusnu infekciju uzimate antivirusne tablete kao i antivirusne kapi za oči. Ako imate akantamebna upala, nažalost, ona se veoma teško liječi te kod ove infekcije klasični tretman liječenja  nema utjecaja.

U takvoj situaciji gdje propisana terapija nema efekta, i ako dođe do trajnog oštećenja rožnice, tada je jedino rješenje transplantacija rožnice.

No, ne brinite, jako rijetko dođe do situacije gdje bi vam trebala transplantacija rožnice, te se u većini slučajeva upala rožnice lako riješi kroz primjenu kapi za oči i tableta.

Kada vam se pojave prvi simptomi koji ukazuju na moguću upalu rožnice, obratite se svojem oftalmologu kako biste što prije se riješili upale.

keratitis

Šta je Infektivni keratitis?


Liječenje infektivnog keratitisa varira, ovisno o uzroku infekcije.

Bakterijska upala rožnice – Za blagi bakterijski keratitis, antibakterijske kapi za oči mogu biti sve što vam je potrebno za efikasno liječenje infekcije. Ako je infekcija umjerena do teška, možda ćete morati uzimati oralne antibiotike da biste se riješili infekcije.

Gljivični keratitis – Keratitis uzrokovan gljivicama obično zahtijeva antifungalne kapi za oči i oralne antifungalne lijekove.

Virusna upala rožnice – Ako virus uzrokuje infekciju, antivirusne kapi za oči i oralni antivirusni lijekovi mogu biti efikasni. Ostali virusi trebaju samo potpornu njegu kao što su umjetne suze.

Acanthamoeba keratitis – Upala koja je uzrokovana sićušnim parazitom acanthamoeba može biti teško liječiti. Koriste se antibiotske kapi za oči, ali neke infekcije acanthamoebama su otporne na lijekove.

Teški slučajevi acanthamoeba keratitisa mogu zahtijevati transplantaciju rožnjače.

Ako upala ne reaguje na lijekove ili ako uzrokuje trajno oštećenje rožnjače koje značajno narušava vaš vid, vaš liječnik može preporučiti transplantaciju rožnice.

Komplikacije

Potencijalne komplikacije keratitisa uključuju:

  • Hronična upala rožnjače i ožiljci
  • Hronične ili rekurentne virusne infekcije vaše rožnjače
  • Otvorene rane (čir na rožnjači)
  • Privremeno ili trajno smanjenje vida
  • Sljepoća

Izdvajamo za Vas: