back to top

Koliko je siguran kondom: Štiti li kondom od trudnoće?

Danas pišemo na temu koliko je siguran kondom kao sredstvo kontracepcije i štiti li kondom od trudnoće.

Govoreći o – vrsta kontracepcije kondom jedna je od najpopularnijih metoda, dijelom zato što nam je najdostupnija, a dijelom zbog svoje vlastite dvije svrhe. Osim što je završen nemoguće trudnoća s kondomom, ako se pravilno koristi, jedina je kontracepcija koja vas može zaštititi od spolno prenosive bolesti.

No, koliko god se reklamirao i preporučivao, i dalje postoje određene dileme oko kondoma i njegove učinkovitosti. Odgovore na pitanja o tome koliko je kondom siguran, što učiniti ako kondom pukne i sprječava li kondom trudnoću možete pronaći u nastavku.

Kondomska kontracepcija – koliko je siguran kondom?

Korištenje kondoma je više od potrebno ako ste spolno aktivni. Pogotovo ako imate više partnera u isto vrijeme, nikad ne znate imaju li ti partneri još nekoga pored vas.

Prije nego što počnemo sa širim objašnjenjima zašto je ova kontracepcija važna, evo 7 određeni razlozi zašto biste trebali koristiti kondom:

 • Lako dostupno možete pronaći u svim ljekarnama.
 • Jednostavan za korištenje, ne morate ništa ispunjavati zdravstveno stanje za njegovu uporabu, kao što je slučaj s drugim kontraceptivima.
 • Jedna je od najčešćih metoda zaštite od neželjene trudnoće, ako se pravilno koristi. Njihova uspješnost je cca 98%.
 • Oni su sastavni dio suvremenog života i suvremenog društva.
 • Samo ti to trebaš tijekom spolnog odnosa za razliku od kontracepcijskih pilula koje morate uzimati svaki dan.
 • Određene vrste kondoma mogu povećati seksualni užitak.
 • Štiti oba partnera od infekcije i spolno prenosive bolesti.
koliko je siguran kondom
Korištenje kondoma je više od potrebno ako ste spolno aktivni

Pouzdanost kondoma – kako provjeriti?

Jeste li primijetili da se u gornjim razlozima spominje da je kondom lako dostupan u sve ljekarne? Ako jeste, sigurno ste se zapitali zašto ne piše pored ljekarne i trafike, tržnice ili nekog drugog prodajnog mjesta…

Razlog tome je zabrinjavajuća činjenica da postoji poseban stroj koji ga proizvodi lažni kondomi te prodaja u raznim distribucijskim centrima. Naravno, to ne znači da se definitivno prodaju na spomenutim mjestima, ali šanse za to ipak postoje. Također, robom u ljekarni postupa se drastično pažljivije od robe u supermarketima, gdje se može dogoditi da bude izložena više svjetla nego što bi trebala biti ili da je nemarnije složena na policama.

Zato treba biti vrlo oprezan i kupovati samo u ljekarnama jer je onda njihov mnogo veću pouzdanost. Evo kako još možete provjeriti hoće li vam kondom biti sigurna zaštita:

 • Pogledajte datum isteka na pakiranju.
 • Provjerite je li pakiranje potpuno isto kao ono koje ste do sada kupili u ljekarni ili je možda razlika u logotipu marke, boji pakiranja, fontu slova…
 • Nakon odnosa možete staviti vodu u kondom, pa ga stisnuti, ako voda iscuri iz njega, kondom je lažan, inače nije.Ispravna uporaba kondoma donosi sigurnost

Ispravna uporaba kondoma donosi sigurnost

Kako je moguća trudnoća s kondomom ako je tako pouzdan? Ako koristite kondom protiv trudnoće i spolno prenosivih bolesti, ključ sigurnosti ovo kontracepcijsko sredstvo leži u pravilnu upotrebu. Evo kako biste trebali koristiti kondom.

 • Držite kondom na mjestima gdje to ne može biti oštećena.
 • Nemojte koristiti kondom kojem je istekao rok trajanja.
 • Nemojte koristiti lubrikant korištenjem kondoma, jer može oštetiti gumeni materijal kondoma i time izgubiti svoju primarnu namjenu.
 • Odmah stavite kondom prije odnosa.
 • Nemojte skidati kondom prije vremena.
 • Trebali biste odmotati kondom kada ga stavljate ispravan smjer.
 • Trebalo bi ispraviti veličina kondoma.

Kondom i trudnoća – štiti li kondom od trudnoće?

Česta pitanja su je li kondom zaštita od trudnoće, što ako sklizne ili pukne? Imajte na umu da je kondom jedan od najsigurniji kontraceptiva te da je njegova učinkovitost čak oko 98%.

koliko je siguran kondom

Što ako pukne kondom – je li pilula za jutro poslije rješenje?

Naravno da se može dogoditi da kondom pukne. Ako se to dogodilo vama i vašem partneru, nema mjesta panici. Prvo pogledaj svoje menstrualni kalendar ako vam se ovaj slučaj dogodio malo nakon menstruacije, šanse da ostanete u drugom stanju su minimalne.

Ovulacija nastupa razdoblje kada imate najveće šanse za trudnoću 14 dana prije sljedeće menstruacije. Ako vam u tom trenutku kondom pukne ili sklizne, možete piti pilula za jutro poslije koja spada u hitnu vrstu kontracepcije.

Naravno, prije stvarne konzumacije tablete, trebali biste znaš nešto o njima – ima li nuspojava kod korištenja, tko smije piti, a tko ne. Evo nekoliko primjera kada ne možeš da ga uzimate – ako bolujete od sljedećih bolesti:

 • bolest tanka crijeva što utječe na probavu
 • teže probleme sa jetra i bolesti
 • ako već uzimate lijekove za: liječenje sistemskih gljivičnih infekcija, epilepsije, tuberkuloze, HIV-a..

Ne zaboravite da je to pilula za jutro poslije hitna kontracepcija, pa se koristi u hitnim slučajevima. Njegova uporaba nema potrebe preći u naviku, kako mnogi liječnici nazivaju ovu pilulu “hormonska bomba” zbog naglog uzimanja velikog broja hormona koji imaju za cilj spriječiti oplodnju jajne stanice.

Za sve dodatne informacije, pitanja ili nedoumice o uzimanju pilule za jutro poslije možete se obratiti ljekarniku ili svom izabranom liječniku.

Ovdje su neke vrste kondoma

Mnogi izbjegavaju korištenje kondoma, a kao izgovor za to navode da užitak i doživljaj nije isti s kondomom i bez njega. Danas je kondoma puno tanji nego što su nekad bili. Dolaze u različitim oblicima, veličinama, teksturama i mirisima. Neki čak imaju i dodatke vibrirajući prstenovi koji stimuliraju oba partnera.

Pa evo nekih vrsta kondoma koje su se prema raznim istraživanjima pokazale kvalitetnima i zadržavaju spolnu snagu.

 • Muški kondom Long Pleasure
 • Posebno izdanje muškog kondoma
 • Životni stilovi Ultra osjetljivi
 • Životni stilovi koji zagrijavaju zadovoljstvo
 • Trojanski kondom Ultra Thin
 • Trojanski kondom Magnum
 • Durex Performax
 • Trojan Her Pleasure Ecstasy
 • Trojan Ultra Ribbed Ecstasy
koliko je siguran kondom

Trebam li ići na testiranje ako je kondom puknuo?

Testiranje je uvijek pravo rješenje kada želite biti sigurni da nemate potencijalnih infekcija ili spolno prenosivih bolesti.

Ako ste imali vezu s nekim manje poznatim i dogodilo vam se da je razbio šifru, testiranje je stvarno nepohodo. Nikada ne možete jamčiti da netko ima čak ni najbezazleniji oblik bakterije.

Također, slobodno skupite hrabrosti i pitajte Vaš partner biti testiran. To su stvari s kojima se ne smiju šaliti ni dječaci ni djevojčice. Živimo u dvadeset i prvom stoljeću kada nema tabua o vama i kada je spolni odgoj trenutni razgovor među svima nama.

Kondom je izuzetan učinkovit, praktičan, uvijek dostupan i jedna je od najsigurnijih metoda kontracepcije. Čuva Vaše zdravlje i zdravlje Vašeg partnera! Također štiti od neželjene trudnoće, a vjerujemo da je to važno za vas ako ste mlada osoba koja još nije spremna na takav korak.

Zato vjerujemo da smo uz ovaj tekst slomljena sve predrasude koje ste možda imali o ovoj vrsti kontracepcije, te da ćete sada s lakoćom i bez puno razmišljanja početi koristiti kondom.

Još sličnog sadržaja