back to top

Motivacija za vježbanje – 9 načina kako se motivirati za vježbanje

Mnogi ljudi, posebno zimi, više razmišljaju o tome kako bi htjeli izgledati nego da zapravo učini nešto kako bi postigao željene rezultate. Pročitajte znanstveno dokazane načine kako se motivirati za vježbanje.

Zdravlje i lijep izgled trebali bi biti najjači motivatori za bavljenje tjelesnom aktivnošću, ali istraživanja pokazuju da ponekad i mi sitnice su motivacija za vježbanje. 

Zamislite krajnje rezultate

Prije, ali i tijekom svakog treninga vizualizirati krajnji cilj treninga, što bi vam trebalo dati dodatnu motivaciju za svaki trening. Ne treba se nadati čudu, već slijediti kako se vaše tijelo mijenja i razvija.

Kad vidite da ste vježbanjem stvarno nešto napravili, bit će vam slađe.

Stalno mijenjajte svoj trening

Razne jedno je od važnih načela sportskog treninga, stoga je preporučljivo pri svakom vježbanju dodati nešto novo u svoj trening poput trening agilnosti

Probaj razne vrste rekreacije, ali nemojte se prisiljavati ni na što. Predlažemo i da promijenite rutu kojom trčite ili hodate – neka vam jogging bude prilika za posjet lijepim, ali manje poznatim dijelovima grada.

motivacija za vježbanje
Najbolja motivacija za vježbanje – Stalno mijenjajte svoj trening

Trening u tvrtki je bolji od individualnog treninga

Priznat ćete da trening nekako brže prolazi kada ste okruženi prijateljima. Osoba s kojom inače provodite vrijeme to može vježbanje ugodnije, zabavit će vas i odvratiti od svake boli.

Aplikacije za trening

Budući da već živimo u vremenu u kojem takve aplikacije za mobitele postoje, zašto ih ne iskoristiti za podizanje motivacije? Možete koristiti i one koje sadrže program mršavljenja, ako vam je potreban.

Odlične su i aplikacije za brojanje kalorija koje će vam pomoći da postignete cilj. 

motivacija za vjezbanje
Motivacija za vježbanje – Koristite aplikacije koje prate provedbu treninga

Nova oprema za trening

Ova metoda dokazano djeluje. Kada kupite novu opremu ili dio opreme, jedva čekate da ga isprobate – zar ne?

 Počastite se novim tenisicama za trčanje, kapom za plivanje, fitness narukvicom ili čak sportskom bocom za vodu i učinit ćete pravu stvar.

Slušanje omiljene glazbe pomaže više nego što mislite

Slušanje glazbe koju volite dok vježbate će vam se s vremenom svidjeti vježbajte nešto u čemu uživate. Kako vrijeme prolazi, primijetit ćete da je postala dio vaše svakodnevice – uz omiljene pjesme.

Trenirajte kod kuće

Ako ne volite da vas drugi gledaju dok radite vježbe, a niste sigurni što biste trebali raditi – pokušajte online treninzi i vježbanje u toplini svoga doma. Uopće nije važno što nosite, a možete puštati upravo onu glazbu koja vama odgovara.

Nagradite se za vježbanje

Usredotočite se na nagrade koje ćete dobiti odmah nakon treninga, što će vam dati dodatnu snagu da to učinite brže i bolje.

Na primjer, to može biti onaj sočni odrezak koji vas čeka u hladnjaku ili činjenica da ćete se nakon teretane odmoriti i ne raditi baš ništa. Takve će vas nagrade uvjeriti da vježba jest vrijedno truda.

Sklopite dogovor koji ćete poštovati

Nedostatak odgovornosti uglavnom je problem za one koji tek trebaju početi vježbati. Veća je vjerojatnost da ćemo održati dogovor ako nešto obećamo prijateljima ili kolegama.

motivacija za vjezbanje
Nedostatak odgovornosti uglavnom je problem za one koji tek trebaju početi vježbati.

Trening će također ojačati vaš karakter

Vježbanje u ne idealnim uvjetima trenira ne samo vaše tijelo, već i vaš karakter. Znate kako se kaže junaci znaju kroz mukupa stisni zube i zamisli kako ćeš se dobro osjećati kad sve bude gotovo.

A što ako nikad nisam vježbao?

Ako nikada niste vježbali, bilo bi dobro otići na sistematski pregled kod svog liječnika prije početka bilo kakve tjelesne aktivnosti. Postupno povećavajte vrijeme vježbanja jer bit je polako navikavati tijelo na trening.

Ako idete prebrzo, povećat ćete se rizik od upale mišića i ozljeda koji mogu ali i ne moraju biti bezopasni.

Redovita tjelovježba jedan je od hobija koji će vas učiniti pametnijima, a dobra je i za tijelo, stoga nema razloga da ne počnete već danas. 🙂
samoobrazovanje.rs

Preporuka