back to top

Nekoliko načina da doživite more u vlastitom gradu

Činjenica da ove godine nećete moći otputovati na more ne treba vas odvratiti od želje da ljeto iskoristite na kreativan i zabavan način. Kao netko tko već godinama nije imao priliku udisati opojan miris valova i plaže, piti koktele s puno leda ležeći na ručniku i upijajući sunčeve zrake, smislila sam kako doživjeti more u mom gradu. Prijedlozi koje vam donosim možda zvuče banalno, ali čim ih isprobate shvatit ćete da ljeto ima smisla. Taj smisao leži u tome da smo sretni tamo gdje znamo biti.

More i osjetila: mirisi nas vode kamo želimo!

more

Uvjerena sam da je i vama, kao i meni, jedna od prvih asocijacija na more opojan, nezaboravan miris vode, soli, krema za sunčanje i raslinja. Osim što ćete se svaki dan zaštititi od štetnog sunčevog zračenja, voljet ćete i miris svoje kože ako se svaki dan prije izlaska iz kuće namažete mlijekom za sunčanje. Koliko puta sam osjetila euforiju kada je netko prošao pokraj mene, pa sam shvatila da je za sobom ostavio miris sunca i valova, a to je bio samo običan proizvod za zaštitu kože od sunca!

Također, kada dođu vrući dani nabavite proizvode za njegu tijela i kose s osvježavajućim mirisima. Neka to budu mirisi limuna, mente, naranče, đumbira… Mistovi za tijelo, kao i toaletne vode, mogu se temeljiti na očaravajućem mirisu kokosa, a svi znamo koliko nas njegova aroma može zavesti i poput “teleport stroj”, odvedi nas daleko, čak do mora. obale!

Ambijent je bitan!

Podijelit ću s vama jedan od svojih ljetnih dana da vas potaknem da, možda, učinite isto.

Dobila sam narančasti gel za tuširanje i piling za tijelo od morske soli i limunske trave. Napunila sam kadu mlakom vodom i stvorila oazu mirisa u vlastitoj kupaonici. Iz računala je dopirao glasan zvuk valova koji su se odbijali od obale.

more

Na pločicama pokraj stajala je visoka čaša s puno kockica leda i limunade. Zatvorila sam oči i osjetila kako mi se tijelo opušta. Bio sam svjestan da to nije pravo more, naravno, ali val zadovoljstva od uživanja u trenutku potpuno me preplavio. Ljepotu sam osjetila gotovo svim osjetilima: vodu na koži, zvuk u ušima, led i citruse na usnama.

Nakon što sam izašao iz kupelji, rasprostrem jastuke po dnevnom boravku, baš tamo gdje sunčeve zrake najviše dopiru. Iz kompjutera je i dalje dopirao zvuk oceana, a ja sam opustila tijelo i osjetila milovanje zraka na svojoj koži, uživajući na vrlo udobnoj, improviziranoj ležaljci.

Provedite dan na plaži ili rijeci

Pozovite prijatelje, spakirajte grickalice, sendviče i ponesite puno vode. Moj savjet je da kod kuće uvijek imate barem 2 termosice. Kada idete na bazen, Adu ili na rijeku gdje se možete okupati, u jedan možete natočiti ledenu vodu, a u drugi vruću kafu. Ako ste ljubitelj ledene kave, dodajte joj kockice leda i ne samo da ćete uštedjeti novac, već ćete se osjećati blaženo kada nakon dugodnevnog sunčanja osjetite led na usnama.

Nisam pristalica štednje pod svaku cijenu. Ako si niste uspjeli izboriti 10 dana odmora, to ne znači da ne trebate platiti ležaljku ili kupiti kuglicu sladoleda. Nemojte se opterećivati ​​mišlju da će vam sve biti jeftinije tamo, negdje, gdje niste mogli putovati. Da možete, bili biste tu, no kako niste, iskoristite svaki trenutak za uživanje nedaleko od vlastitog doma.

Nabavite kupaći kostim koji vam savršeno pristaje i uživajte u vlastitom tijelu.

Čak i dok ste na ležaljci ili ručniku uz vodu, možete staviti slušalice u uši i pustiti glazbu koja vas podsjeća na more, ili, zašto ne, opet na zvukove oceana!

Knjige, filmovi i serije čija se radnja odvija na moru mogu biti savršen izbor za vas. Umjetnost nas doista može odvesti tamo gdje fizički ne možemo biti.

Preporuka za “Sea Art”

Ako ste ljubitelj serija, obratite pažnju na seriju “Darelovi”. Ova serija temelji se na “Krfskoj trilogiji” Geralda Durrella, a producira je BBC. Neću vam puno reći osim osnovnih informacija, među kojima je i činjenica da radnja počinje 1936. godine. Osjetit ćete punoću života gledajući ovo ostvarenje, doživjeti sunce i ljepotu Mediterana kroz zanimljivu radnju, likove i krajolik Krfa.

Kako možete zamisliti filmsku umjetnost i more u isto vrijeme, a ne sjetiti se filma „Mediterraneo?“ Ovaj film snimljen je 1991. godine i osvojio je Oscara. Ovo je ratna komedija o skupini talijanskih vojnika koji su poslani u osvajanje grčkog otoka. Međutim, 1941. ti su osvajači na otoku zatekli samo žene jer su muškarci otišli u rat. Umjesto da budu nasilni kako se očekuje u ratnim uvjetima, ovi se vojnici prepuštaju rajskim užicima.

more

Budući da ovaj film šalje antiratne poruke, ali nas i vodi u pravi raj na zemlji, od srca ga preporučujem za gledanje ovog ljeta.

Odjenite se u jarke boje, pomirišite sunce, posvetite se umjetnosti kao takvoj, ali i umjetnosti prepoznavanja i stvaranja ljepote od sitnica koje će se dugo pamtiti i uživajte u nadolazećem ljetu!

resilako.com