back to top

Online kupovina udžbenika

Prije pojave interneta, ali i puno kasnije, sve do prije petnaestak godina, kupnja i prodaja svih vrsta robe obavljala se osobno, telefonom ili poštom.

Iako je ovaj prvi način bio najbrži za sam proces kupoprodaje, danas postoji online kupovina udžbenika.

Telefonska narudžba je olakšavala posao, ali i taj način je bio kompliciran, s obzirom na to da je trebalo voditi računa o vremenu i biti jako pažljiv pri diktiranju podataka, kako se ne bi kupila pogrešna stvar.

Nepotrebno je reći da je naručivanje artikala poštom oduzimalo mnogo vremena i dani su bili potrebni da bi narudžba stigla do prodavača, da bi je prodavač obradio i otpremio, a potom čekala isporuka.

online kupovina udzbenika
Online kupovina udžbenika

Jednokratna kupnja udžbenika

Svi mi koji smo išli u školu prije 20, 30 godina, sjećamo se kako je to bilo nabava udžbenika. Prije svega, pogledali smo kako možemo naslijediti udžbenike od starijih generacija.

U to vrijeme više generacija moglo je koristiti iste udžbenike jer su se uglavnom koristila izdanja “Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva”, a novija izdanja su imala minimalne izmjene i nisu predstavljala problem pri korištenju starijeg udžbenika.

Oni koji su željeli kupiti nove udžbenike od škole su dobili ponudu s obrascem za popunjavanje, a plaćanje se vršilo u više mjesečnih rata. Mnogi su osobno odlazili u knjižare nakladnika i kupovali potrebne udžbenike, a ponekad su redovi bili toliki da se satima čekalo ispred ulaza.

Udžbenike su na ovaj način najčešće kupovali oni koji žive u gradovima u kojima se nalaze knjižare nakladnika, dok su ih stanovnici manjih mjesta imali priliku kupiti tako da im ih naruči lokalna knjižara.

Internet je promijenio svijet trgovine

Danas gotovo da i ne postoji korisnik interneta tko barem jednom nije nešto kupio preko interneta. Kupnja putem interneta uštedjela nam je prije svega vrijeme, ali i slobodu da pregledavamo i biramo proizvode iz udobnosti vlastitog doma i da nam netko sve to donese na kućni prag.

Do prije 20 i više godina nismo ni pomišljali da će tako nešto biti uobičajeno, a danas je sasvim normalno online kupovati odjeću, knjige, novine, kozmetiku, sportsku opremu, računala i kućanske aparate, ali i lijekove i medicinska oprema.

online kupovina udzbenika
Online kupovina udžbenika

Kako je sve počelo

Možda je glavni “krivac” za slobodu internet trgovine, kakvu danas poznajemo, Jeff Bezos, osnivač Amazona. Ovaj, kako kažu, jedan od najvrjednijih svjetskih brendova, osnovan je 5. srpnja 1994. godine u garaži Jeffa Bezosa u gradu Bellevueu, država Washington.

Amazon je izvorno bio online knjižara, no četiri godine kasnije počeo se širiti u razne kategorije i danas tamo možete pronaći apsolutno sve. Nema sumnje da je Amazon otvorio put mnogim online trgovinama i popularizirao online kupovinu bez koje je život danas gotovo nezamisliv.

Dakle, prva prava online trgovina na svijetu bila je knjižara, a trend kupnje knjiga online od tada ne jenjava.

Internet trgovina u Srbiji

Iako smo malo zaostajali za svijetom kada je riječ o online trgovini, što zbog nerazvijene infrastrukture i premalog broja korisnika interneta, što zbog nemogućnosti online plaćanja, kod nas je ovakav način poslovanja zaživio.

U godini prije pandemije korona virusa više od 30 posto građana Srbije koristilo je prednosti elektroničke trgovine, ali je taj postotak doživio nagli skok početkom pandemije.

Prema analizi Udruge za e-trgovinu Srbije, ukupna vrijednost obavljenih transakcija plaćenih karticama putem interneta u prvoj godini pandemije porasla je za čak 33,37 posto u odnosu na 2019.!

Građani Srbije najčešće kupuju odjeću i sportsku opremu putem interneta, a popularne su i internetske knjižare. Jedna od online knjižara koja bilježi konstantan rast posjećenosti je Korisna knjiga s više od 3000 posjeta dnevno i preko 180 000 naslova različitih autora i žanrova.

online kupovina udzbenika
Online kupovina udžbenika

Online i na studentske udžbenike

Ekspanzija online trgovine nadvladala je i one koji su najdulje opstali u offline svijetu. Možda su školski udžbenici najduže odolijevali trendu online kupovine, no knjižare su ubrzo uvidjele potencijal i u ovoj niši te su udžbenike uvrstile u svoju redovitu ponudu.

Tako se, primjerice, na stranicama internet knjižare Korisna knjiga nalazi više od 2.300 naslova za osnovnu i više od 1.300 za srednju školu, od 28 izdavača koji imaju dopuštenje za tisak udžbenika izdano od strane Ministarstva prosvjete RH. Srbija.

Redove pred knjižarama izdavača udžbenika zamijenili su posjeti stranicama vidljivi na Google analitici, a formulare dobivene iz škola klikovima i online košaricom. Sve više roditelja odlučuje se za kupovinu udžbenika na ovaj način jer je jednostavniji i dostava se vrši na kućnu adresu.

Neke knjižare svojim kupcima u određenom razdoblju nude razne poklone, ali i pogodnost u vidu besplatne dostave ako naručite udžbenike u određenoj novčanoj vrijednosti.

Naručivanjem udžbenika iz online knjižare Korisna knjiga u vrednosti većoj od 3.000 dinara, oslobađate se plaćanja dostave, koja inače iznosi 300 dinara. Ako udžbenike kupujete iz više izvora, to je svakako velika ušteda.

S obzirom na to da još uvijek mnogi preferiraju plaćanje robe pouzećem, to je jedna od mogućih opcija plaćanja udžbenika. Knjige je moguće platiti unaprijed na šalterima poštanskih ureda i banaka, ali i putem e-bankarstva i platnih kartica.

U Korisnoj knjizi stoji da se isporuka vrši u roku od sedam do deset dana, au slučaju da udžbenik trenutno nije dostupan ili je u tisku, bit ćete obaviješteni o roku isporuke.

beleske.com

Preporuka