back to top

Kako plaćeno oglašavanje utječe na SEO?

SEO (Search Engine Optimization) i SEM (Search Engine Marketing) zajedno mogu donijeti bolje rezultate nego primjena jednog ili drugog pojedinačno. Nastavite čitati kako biste saznali više o djelomičnom oglašavanju.

Svaki vlasnik web stranice treba biti upućen kako plaćeno oglašavanje može utjecati na SEO. Najmanje 4 puta godišnje čujem: “Ako sam organski dobro rangiran, ne bih trebao plaćati za te ključne riječi.” A još češće čujem: “Na vrhu sam google rezultata sa svojim nazivom brenda, tako da se ne moram natjecati za ključne riječi za svoj brend.”

Moj odgovor obično glasi otprilike ovako: “Pa, gospodine/gospođo/gospođice, dopustite mi da vam ispričam nešto o teoriji inkrementalnog plaćenog oglašavanja ili, kako se često naziva, teoriji 1 + 1 = 3.”

Nakon što objasnim ovu teoriju, 90% odustaje od traženja da prestanemo s ključnim riječima, 9% testira teoriju i 1% traži da prestanem govoriti.

Nedavno sam testirao ovu teoriju i podijelit ću svoja otkrića u ovom članku.

placeno oglasavanje
Šta je plaćeno oglašavanje?

Što je djelomično oglašavanje?

Sam koncept postoji barem od 2009. godine. Naziv “1 + 1 = 3” pojavio se kasnije, ali je teorija mnogo puta objavljena i zabilježena. I to ne samo od strane tražilica, već i od strane stručnjaka iz industrije i sveučilišta.

Sama teorija kaže da kada radite samo SEO ili SEM pojedinačno, oni će dovesti po jednog posjetitelja na vašu web stranicu.

Ali kada se rade istovremeno, SEO i SEM stvaraju halo efekt. Umjesto da dva posjetitelja posjete stranicu, posjetit će je tri. U kombinaciji daju postupan rast. Na temelju ove teorije, ako radite SEO na svojoj web stranici, trebali biste također raditi SEM.

Ukratko, SEM i SEO jednostavno bolje funkcioniraju zajedno. 1 + 1 = 3.

Periodično oglašavanje u praksi

Jedan problem s kojim sam se susreo više puta jest da se ponekad klijenti isključe kao način plaćanja za Google Ads. Posljedica toga bila je da je njihova kampanja zaustavljena.

Što je još gore, nismo mogli odmah pronaći rješenje za ovaj problem, što je značilo da je njihov Google Ads račun cijelo vrijeme morao ostati neaktivan.

Do tog trenutka Google Ads i Google organic donosili su ukupno 46% prometa stranici.

placeno oglasavanje

Moglo bi se pretpostaviti da bi nakon zaustavljanja isplate broj organskih trebao biti na razini od 56% ukupnog prometa na web stranici, ili barem oko 50% u najgorem slučaju.

To uopće nije bio slučaj i organski su posjeti narasli na samo 35% ukupnog prometa stranice.

placeno oglasavanje

Analiza problema

Rast (ili nedostatak) organskog prometa govori nam nekoliko stvari:

  • SEM zapravo kanibalizira organski promet na ključne riječi robne marke, ali to nije nužno loša stvar.
  • Organski promet će se povećati, ali se stopa konverzije neće značajno promijeniti.
  • Postoji određeni stupanj povećanja koji se događa kada SEM i SEO rade u tandemu koji se ne može replicirati samo organskim rastom, što pomaže potvrditi teoriju 1 + 1 = 3.

Pogledajte podatke o tome kako smo došli do ovih zaključaka:

(Bilješka: Podaci za sva tri razdoblja predstavljaju isti broj dana, iste dane u tjednu, bez promjena u prodaji ili promocijama.)

placeno oglasavanje

Glavno zapažanje je da ukupni doprinos posjeta i/ili prodaje, kada se SEM isključi, nije nešto što se može kompenzirati organski.

Da biste bolje razumjeli kako smo dobili ove podatke, evo promjena:

placeno oglasavanje

Važne bilješke:

  • U postrazdoblju je zabilježen ukupan pad prometa i prodaje u odnosu na prethodno razdoblje. Sličan pad zabilježen je iu ukupnom prometu stranice. Ta se razlika ne očituje u brojkama, ali se očituje u analizi, koja u fokus stavlja razine doprinosa.
  • Razdoblje nakon analize imalo je pad prodaje od 19%, što je utjecalo na sve ulazne medije.

Analiza:

Odmah je bilo jasno da SEM kanibalizira organski promet. Količina organskog prometa skočila je čim je SEM isključen.

Ali bez mijenjanja drugih elemenata, bilo je jasno da organski rast ne može podnijeti puni teret Googleovog prometa pretraživanja. Zbog toga je ukupan promet pao, kao i prodaja.

Kada se SEM vratio na tržište, organski promet je pao na razinu sličnu onoj prije zatvaranja Google kampanje.

U međuvremenu, SEM se vratio na razinu doprinosa ukupnom prometu web stranice koja je viđena prije, što je rezultiralo ukupnim padom posjeta web stranici od 19%.

Kada se SEM plasira u isto vrijeme kada i SEO, inkrementalni rast prometa je u rasponu od 30%-40% (većina dolazi od ključnih riječi robne marke)

Pretpostavljamo da kada su i SEM i SEO vidljivi na istom upitu, postoji povećano povjerenje tražilice. Zbog toga je veća vjerojatnost da će stranica dobiti klik, u usporedbi sa situacijom kada je prisutan samo SEO.

placeno oglasavanje
Kako plaćeno oglašavanje utječe na SEO?

Zaključak

Ovdje ću navesti najvažnije dijelove i ključne stvari koje treba zapamtiti:

  • Kada se SEM rotira zajedno sa SEO-om, vjerojatnije je da ćete dobiti dodatni promet na svoju web stranicu nego da je vaš organski popis jedina stvar koja donosi promet.
  • Da, SEM oglasi ukrast će mnogo “besplatnog” prometa SEO-u. Međutim, sveukupno gledano, povećat će promet na stranici, više prometa nego što bi ga SEO mogao generirati sam.
  • Inkrementalni promet dovest će do dodatne prodaje, ali morate procijeniti vrijednost prodaje na temelju inkrementalnog iznosa, a ne cjelokupnog iznosa prodaje.
  • Postoji potvrda i svrha zašto se morate natjecati za ključne riječi kada organski dobro rangirate.
  • Daljnji rast izvan mogućnosti SEO-a zahtijeva ulaganje u SEM.

Organski promet koji vas dobro rangira donijet će vam više prometa. Hoće li to biti dovoljno ovisi isključivo o vama.

Utvrdili smo da ako želite odgovoriti na prastaro pitanje “kako mogu dobiti više?”, i ako ste maksimizirali svoju priliku za organski rast, ulaganje u SEM je pametan potez.

To će dovesti do postupnog povećanja prometa, iznad vašeg početnog organskog volumena.

Možda ste zabrinuti da ovaj plan znači privremeno zaustavljanje rada na SEM-u, ali testiranje ovog procesa (u kontroliranom okruženju) može vam pomoći da dobijete više koristi od svog truda koji ste uložili u SEM.

Pokušajte primijeniti ovaj plan na segment svoje kampanje, a zatim procijenite mogu li koristi opravdati ulaganje više kapitala.

webmajstor.ba

Preporuka