Pozitivno ozračje za učenje

Pozitivno ozračje za učenje i udobnost posebno su važni za studente koji uče na daljinu. Online vježbe i predavanja pratit ćete bolje uz naše savjete.

Neuredan radni stol, hrpa knjiga, neudobna stolica i mobitel koji vas neprestano obavještava o tome što se događa na internetu – ne čini se kao idealna atmosfera za učenje, zar ne?

Radno okruženje igra veliku ulogu u produktivnosti svakog učenika. Kako biste se lakše i brže pripremili za ispit, zapamtite sve važne informacije i ostati motiviran dok svladavate novo gradivo, važno je osjećati se dobro u svojoj studentskoj sobi.

Pozitivno ozračje za učenje i udobnost posebno su važni za studente koji uče na daljinu. Sve online vježbe i predavanja pratit ćete koncentriranije ako se udobno smjestite na stolici i za stolom. Ovi savjeti pomoći će vam da stvorite radni prostor u kojem ćete uvijek biti motivirani za učenje.

prijenosno računalo
Pozitivno ozračje za učenje direktno utiče na ocjene

Udobnost je ključna za produktivnu atmosferu

Ugodna atmosfera za učenje podrazumijeva prije svega udobnu stolicu i radni stol. Kako biste mogli neometano učiti za ispit, važno je da vaš stol i stolica trebaju biti ergonomski oblikovani.

Najbolje je izabrati kompjuterske stolice koji imaju mogućnost podešavanja visine sjedala i dobar oslonac za leđa. Nagib i naslon stolice trebaju pratiti prirodnu krivulju kralježnice, tako da nakon višesatnog učenja i sjedenja ne osjećate napetost i bol u leđima.

Udobnost dobre uredske stolice možda ne jamči peticu na ispitu, ali svakako je lakše savladati nove lekcije kada nemate mučnu glavobolju ili napetost u ramenima. No ni kad je udobnost u pitanju, ne treba pretjerivati.

Ne želite se osjećati toliko udobno da se ne možete usredotočiti ili ostati budni. Ako ste navikli učiti do kasno navečer, pokušajte izbjeći veliki udoban kauč i radije se odlučite za radni stol.

Čitanje ili pisanje domaće zadaće u krevetu može biti opuštajuće, ali također šalje signale vašem mozgu povezane s vremenom spavanja umjesto vremenom učenja. Stoga su s aspekta udobnosti ergonomska stolica i stol najbolje rješenje za veću produktivnost učenika.

Razmislite o rasvjeti u radnoj sobi

Studiranje u moderno doba dosta se oslanja na elektroniku. Svo to vrijeme pred računalom u kombinaciji s čestim gledanjem u ekran telefona može biti iscrpljujuće za oči. No, pravilnim osvjetljenjem radnog prostora možete izbjeći napor i osjećaj umora koji ga prati.

Ako vaša soba u domu nema mnogo prirodno svjetlo, investirajte u stolnu ili podnu lampu. Ovo je posebno važno za studente koji uče noću ili rano ujutro. Dobro osvjetljenje omogućit će vam da se osjećate budnije i fokusiranije te ćete lakše postići odlične rezultate na testu.

kontakt
Pozitivno ozračje za učenje

Dekor koji motivira i inspirira

Nekim studentima je lakše ostati motivirani u radnom okruženju koje ima svoj osobni pečat. Malo personalizacija zapravo može biti velika inspiracija za učenje. Dodavanje nekih ukrasa poput obiteljskih fotografija ili plakata s inspirativnim citatom može biti od pomoći. Uspomene sa studentskih putovanja, zanimljive figurice, omiljene knjige mogu biti simpatičan dekor poticaj za akademsko napredovanje.

Pomno odabranim bojama studentska soba se lako pretvara u idealan prostor za rad. Dakle, nijanse plave, ljubičaste i zelene smatraju se izvrsnim bojama ako želite da vaš radni kutak izazove osjećaj mira i ravnoteže.

Međutim, važno je napomenuti da pretjerivanje s ukrasima nije poželjno. Previše detalja može odvratiti pažnju od učenja i stvoriti pomalo kaotičnu atmosferu u kojoj se teško koncentrirati na gradivo. Upamtite, vaš prostor za učenje trebao bi biti dizajniran da poveća vašu produktivnost, a ne da je uguši.

Lakše je učiti u urednoj sobi

Održavanje studentske sobe urednomčisto i dobro organizirano također uvelike utječe na učinkovitost učenja. Koliko god vam se činilo da nemate vremena pospremati svoju sobu usred ispitnog roka, vrlo je važno da to postane redovita praksa.

Hrpa odjeće, neuredne bilješke, skripte i knjige odvlače pažnju i čine prostor neučinkovitim za učenje. S druge strane, puno se lakše fokusirati na gradivo u urednoj i čistoj prostoriji. Za početak pospremite svoj radni stol i posložite sve papire koje prebacujete iz ladice u ladicu.

Složite bilježnice, skripte i knjige za one ispite koje tek trebate položiti. Pronađite posebno mjesto za arhiviranje – iako ste položili ispit, nikad ne znate hoćete li vam bilješke s predavanja opet trebati. Napokon bacite sve što vam zapravo ne treba.

Konačni cilj je ukloniti sav nered iz radnog prostora osim gradiva koje trebate proučiti. Prijenosno računalo, olovke, kartice i knjige iz kojih učite u tom trenutku trebali biste držati na stolu.

Osim radnog stola, važno je da krevet, ormar i police budu uredni. Kada je sve u sobi na svom mjestu, možete pripremiti se za ispit bez ometanja.

pisanje sadržaja kako napisati poslovni plan
Urednost sobe i radnog prostora poboljšava produkticnost

Zaboravite na svoj mobilni telefon

Učiti bez ometanja, čak iu savršeno čistoj i urednoj sobi, ipak nije moguće ako mobitel stalno držite uz sebe. Razvoj tehnologije uvelike je unaprijedio način na koji živimo i učimo. Internet nam je olakšao dobivanje svih potrebnih informacija, ali je i velika smetnja.

Koliko ste puta uzeli telefon u ruke da provjerite termine ispita ili neku drugu važnu informaciju, a završili na Facebooku ili Instagramu? Kako ne biste gubili dragocjeno vrijeme na učenje društvene mreže zaboravi na svoj mobilni telefon.

To ne znači da tijekom učenja morate potpuno isključiti telefon. Dovoljno je stišati ton i staviti ga na policu daleko od očiju. Čak i ako nema zvuka i svijetli ekran na radnoj površini – kliknut ćete da vidite obavijest. Taj kratki trenutak skrenut će vam fokus s onoga što učite, a ako se radi o nečem posebno zanimljivom, bit će vam još teže ponovno se koncentrirati na knjigu.

Pokušajte se u potpunosti kloniti društvenih mreža i interneta kako biste što učinkovitije iskoristili vrijeme za učenje. Nakon učenja gradiva i položenog ispita bit će vam još bolje zabaviti se i opustiti.

što uraditi ako android  pozitivno ozračje za učenje
Atmosfera za učenje je važna za svakog studenta

Glazba i učenje idu zajedno

Ako ste jedan od onih studenata koji se ne mogu naviknuti na spremanje ispita u čitaonici i ne mogu zamisliti učenje u potpunoj tišini, rješenje potražite u glazbi. Glazba različito utječe na ljude, a shodno tome i slušanje glazba za učenje može poboljšati koncentraciju i pamćenje i održati vas u pozitivnom raspoloženju.

Klasična glazba, opuštajući instrumentali ili čak metal – pronađite tonove koji su “dovoljno ometajući” kako biste lakše apsorbirali informacije. Nekim učenicima odgovara bijeli šum, poput zvuka sušila za kosu, a neko sluša omiljeni radio online.

Ako u nekom trenutku osjetite da vam glazba ne prija ili vam odvlači pažnju, jednostavno je ugasite. Investirajte u udobnu stolicu i kvalitetan radni stol, odaberite dobru lampu i pretvorite svoju studentsku sobu u prostor u kojem učinkovito učite.

Uz pomoć ovih savjeta unaprijedit ćete svoje organizacijske sposobnosti, stvoriti ugodnu atmosferu za učenje, razviti dobre studentske navike i ono najvažnije – položiti ispit.

PREPORUKE