back to top

Spolna zrelost – Kada je pravo vrijeme za 1. spolni odnos

Spolna zrelost zapravo predstavlja kombinaciju dvije zrelosti. Zbog toga, jedno od najčešćih pitanja mladih je kada pravo vrijeme za seks?!

Sigurno vam i ovo prolazi kroz glavu ako još niste došli do tog čina, ali odmah morate znati da ne postoji univerzalno “pravo vrijeme” za prvi seksualni odnos. to je individualna stvar i nešto što bi se trebalo dogoditi samo kada osjetite potrebu i volju za to.

Najtočnije bi bilo reći da je pravo vrijeme za prvi spolni odnos onda kada mlada osoba procijeni da je spolno sazrela za takvo što. Također, potrebno je da oba partnera to jednako žele i budu svjesna svih mogućih posljedica tog čina.

Prvi seks može se smatrati jednim od najvažnijih događaja u životu, koji ima veliki utjecaj na kasniji seksualni život i samopouzdanje. Stoga izbor pravog vremena i prave osobe za ulazak u spolne odnose ne smije biti impulzivno i nasumično odabran, već je važno da tome pristupite odgovorno i pažljivo.

Najveća greška koju mladi čine je poistovjećivanje sa svojim vršnjacima, pa uskaču u veze samo zato što su to drugi učinili (znajte da vjerojatno nisu ako previše pričaju o tome). Kada je pravi trenutak za prvi spolni odnos SAMO VI ODLUČUJETE!

spolna zrelost
Prvi seks može se smatrati jednim od najvažnijih događaja u životu

Što je spolna zrelost – kada je prvi put?

Seksualnost je svakako najznačajniji osjećaj kod mladih u razdoblju adolescencije. Buđenje hormona i seksualizacija tijela svoj vrhunac doživljava u tinejdžerskom razdoblju, od 13 do 19 godina. Pubertetske transformacije ne mijenjaju samo izgled tijela, već i unutarnji psihički svijet i predodžbe o sebi i drugima.

Određena su istraživanja pokazala da danas mladi ljudi, bilo kojeg spola, ranije gube nevinost nego što je to bio slučaj prije desetak i više godina. Mladići u prosjeku prvi spolni odnos imaju s 18, a djevojke sa 17 godina.

Je li to vrijeme kada možemo reći da je spolna zrelost postignuta?

Ovaj koncept je također vrlo individualan i ovisi o nekoliko čimbenika. Spolna zrelost zapravo predstavlja kombinacija fizičke i emocionalne zrelosti iako se psihička stabilnost i emocionalna spremnost na spolni odnos i dalje stavljaju u prvi plan.

Tjelesna zrelost za spolni odnos

Za stupanje u spolni odnos potrebno je tijelo osobe koja želi seks je potpuno razvijeno. Posebno je važno da se završi rast i razvoj svih spolnih i reproduktivnih organa. Ako ovaj kriterij nije zadovoljen, spolni odnos može biti nemoguć, odnosno vrlo bolan i traumatičan.

Traumatično iskustvo zbog bolova i ozljeda uzrokovanih preuranjenim spolnim odnosom ili zbog nemogućnosti spolnog odnosa (zbog premalih organa, spazma rodnice, odsutnosti i/ili slabe erekcije), može negativno utjecati na vaš budući spolni život.

Prva menstruacija kod djevojčica, kao ni prve erekcije i ejakulacije kod dječaka, ne moraju biti pokazatelj da je kod te mlade osobe završen rast i razvoj reproduktivnog sustava. Fizička zrelost nije jamstvo ni psihičke zrelosti. Štoviše, u današnje vrijeme fizička zrelost obično dolazi mnogo ranije od mentalne i emocionalne zrelosti.

spolna zrelost
Fizička zrelost nije jamstvo ni psihičke zrelosti

Emocionalna zrelost za prvi seksualni odnos

Postizanje emocionalne zrelosti, nakon postizanja fizičke zrelosti, predstavlja ključ spremnosti za prvi spolni odnos. Samo emocionalno zrela osoba, bez obzira na godine, znat će pravilno procijeniti vlastitu i partnerovu spremnost za seksualni život.

Emocionalno zrela osoba je osoba koja kada to osjeti nije spremna za seks svom partneru, bez obzira na sve moguće pritiske, zna reći “NE“. Svatko ima pravo odlučiti da nema spolne odnose i nitko se ne bi trebao osjećati krivim zbog te odluke.

Morate dobro razmisliti o tome što želite, a što ne, kao i uzeti u obzir potrebe i želje osobe s kojom planirate imati seks jer je to znak poštovanja i ljubavi. Ako je ispunjenje tuđih želja u suprotnosti s vašim interesima, nije sramota odbiti štoviše, preporuča se da tako nešto učinite.

Ako postoji sumnja da bi prvi i svaki sljedeći spolni odnos bio bolan ili neugodan, najbolje je ne počinjati. Složenije je partneru objasniti da želite prestati sa seksom nakon što on počne, nego odmah reći da se ne osjećate spremnim za taj čin.

spolna zrelost
Emocionalno zrela osoba je osoba koja kada to osjeti nije spremna za seks svom partneru

S koliko godina je normalno imati prvi spolni odnos?

Kada je pravo vrijeme za seks? teško je generalizirati i postaviti dobnu granicu, jer svaku osobu prati drugačiji razvoj tijela i svijesti. Kao što ne postoji gornja dobna granica za prvi spolni odnos, tako ne postoji ni donja dobna granica, ali je sigurno da se u spolne odnose ne smije ulaziti prije završetka puberteta.

Dob ne mora biti odlučujući čimbenik, već ono što se tijekom nje naučilo i/ili nije uspjelo naučiti. Potrebno je biti dovoljno zreo kada je to u pitanju informacija o samom seksu.

Važno je da znate osnovne činjenice o trudnoća, spolno prenosive bolestioko metode zaštite kao i gdje i kome se možete obratiti ukoliko dođe do neželjenih posljedica.

Za prvi spolni odnos nužan je pažljiv odabir partnera

Iako puno stariji ljudi često imaju problema s odabirom partnera, za prvi seksualni odnos posebno je važno takve pogreške svesti na minimum. Ne mora značiti da će vam prvi partner biti netko s kim ćete provesti cijeli život, ali važno je da je osoba kojoj u tom trenutku vjerujete a s kojom želite podijeliti tako važan segment kao što je gubitak nevinosti.

Svakako mora biti netko koga poznaješ i s kojom već imate određenu interakciju, a ne osoba koja vam je potpuni stranac ili se poznajete samo preko društvenih mreža.

Prije ulaska u spolne odnose potrebno je vjerujete da vas partner neće iznevjeriti kada je riječ o poštovanju i zadovoljstvu, ali i zajednički brinuti o svim onim stvarima koje će rizik od neželjenih posljedica svesti na minimum. Idealna osoba za prvi seksualni odnos je ona koja ima iste osjećaje i razumijevanje kao i vi.

spolna zrelost
Prije ulaska u spolne odnose potrebno je vjerujete da vas partner neće iznevjeriti

Obavezno koristite zaštitu!

Korištenje zaštite je obavezno ne samo tijekom prvog spolnog odnosa, već i tijekom svakog sljedećeg. Zaštita je obavezan za oba partnera, jer kontracepcija a sredstvima zaštite od spolno prenosivih bolesti štitite sebe, svoje najdraže te međusobnu ljubav i povjerenje.

Nadamo se da smo ovim tekstom riješili sva vaša pitanja o tome kada je pravo vrijeme za prvi spolni odnos. Nakon što dosegnete fizičku, a zatim i emocionalnu i psihičku zrelost, spremni ste za taj korak, a na vama je da odlučite kada ćete ga učiniti! Važno je ne žuriti, ne uspoređivati ​​se s drugima, već pronaći pravu osobu s kojom ćete zajedno uživati ​​i otkrivati ​​tajne seksualnosti!

Još sličnog sadržaja