back to top

Što je VMA dijeta – koliko znamo o medicinskoj ili bolničkoj dijeti?

Brzo mršavljenje bez gladovanja, učinkovito mršavljenje, preporuka liječnika – koliko puta ste se susreli s takvim opisima dijeta? Pozitivne strane svake rigorozne dijete obično se ističu kao “mamac”, ali nije tajna da su one rijetko istinite i realne.

VMA dijeta, poznata i kao bolnička ili medicinska dijeta, nudi striktan jelovnik s vrlo ograničenim izborom namirnica. Na temelju ekstremnog kalorijskog deficita, na internetu se posebno preporučuje osobama koje žele izgubiti velik broj kilograma u kratkom vremenu.

Milan Jovanović Strongman kaže da Medicinska dijeta nije zdrava metoda mršavljenja niti učinkovit način dugoročnog rješavanja viška kilograma. Što je zapravo VMA dijeta, što čini našem metabolizmu i kakav jelovnik propisuje? Čitati.

Što je VMA ili medicinska dijeta?

Medicinska, bolnička ili na našim prostorima poznata kao VMA dijeta je rigorozan plan prehrane koji se temelji na niskom unosu kalorija. Iako postoji više varijanti dijete, u osnovi je riječ o petodnevnom jelovniku (koji se sastoji od tri glavna obroka dnevno, bez međuobroka) koji se ponavlja u tri ciklusa.

Ova dijeta svoje ime duguje medicinskoj ili bolničkoj dijeti, upravo prehrani bolničkih pacijenata koji se pripremaju za operaciju. Pod ovim opisom, često se koristi prilično olako i preporučuje se na internetu kao izuzetno učinkovit.

Međutim, nema potvrde medicinskih stručnjaka da bolnička dijeta doista jest zdrav način smršavjeti.

vma dijeta
VMA dijeta

Prema osnovnim pravilima tzv VMA dijeta se provodi 15 dana, nakon čega je potrebno napraviti jednako dugu pauzu. Doručak je svaki dan isti, a razmak između obroka trebao bi biti 4 do 5 sati. Večera se ne poslužuje nakon 20 sati. Zabranjen je unos alkohola, šećera, gaziranih pića, grickalica i općenito rafiniranih ugljikohidrata.

Dakle, nema bijelog brašna, peciva, bijele riže, niti bijelog niti smeđeg šećera. Umjetni zaslađivači poput stevije, saharina, neotama i sl. također nisu dopušteni.

Također se preporučuje potpuno smanjiti unos soli, a ostale začine većim dijelom izbaciti. Potrebno je piti najmanje 2 litre vode dnevno. U principu, ukupni dnevni unos kalorija je do 1000 kcal.

Jedno od glavnih pravila VMA dijete odnosi se na striktno pridržavanje redoslijeda obroka. Preskakanje obroka ili zamjena doručka večerom smatra se velikom greškom, jer može dovesti do zatvora, mučnine i jednostavno nema željenog učinka mršavljenja. Iz istih razloga ne preporučuje se kombiniranje obroka.

Kako izgleda jelovnik VMA dijete?

Medicinska dijeta vjerojatno je jedan od najjednostavnijih, ali i najtežih za održivost režima prehrane. Mnogi se odlučuju za mršavljenje na ovaj način jer ne zahtijeva dugo pripremanje obroka (gotovo da nema kuhanja), nije “skup” i ne oduzima dragocjeno vrijeme. Također, zvuči vrlo primamljivo izgubiti 7 do 15 kilograma u samo 15 dana.

Jelovnik se pravi za pet dana, a zatim se isti obroci ponavljaju u još dva ciklusa. Doručak je isti svih 15 dana i uključuje jednu naranču, komad tosta i šalicu kave ili čaja (bez šećera i sladila). Kao što je već rečeno, ručak je 4-5 sati nakon doručka, a između obroka nema grickalica, grickalica i pića. Jedini preporučeni unos je voda.

Naranča je glavna i “omiljena” namirnica u medicinskoj dijeti, osim što se propisuje za doručak, planira se i za ručak 4 od 5 dana, kao i za večeru. Najveća raznolikost hrane opaža se kod trećeg obroka, tj. večere, gdje se uglavnom preporuča riba, meso, jaja i odabrano povrće.

Uz kavu, tost i naranče, koje treba jesti svaki dan sat vremena nakon buđenja, petodnevni jelovnik medicinske dijete izgleda ovako:

Prvi dan

  • Ručak: kuhano jaje, kiselo mlijeko i narandža
  • Večera: 2 kuhana jaja, 2 rajčice i pola glavice zelene salate

Drugi dan

  • Ručak: naranča, kuhano jaje, kiselo mlijeko i šalica nezaslađene kave ili čaja
  • Večera: 125 g mljevenog mesa, pečeni kruh, rajčica, naranča

Treći dan

  • Ručak: naranča, kuhano jaje, kiselo mlijeko i glavica salate
  • Večera: 125 g mljevenog mesa, rajčica, naranča, šalica čaja ili kave

Četvrti dan

  • Ručak: 125 g mladog sira i dva pečenja, naranča
  • Večera: 125 g mljevenog mesa, dvije kriške kruha, 2 paradajza, jabuka

Peti dan

  • Ručak: 200 g kuhanog mesa ili ribe, rajčica, dvostrani kruh
  • Večera: 500 g kuhanog povrća, po mogućnosti cvjetače i mrkve, te jedno kuhano jaje

Preporuča se da mljeveno meso bude goveđe ili pileće, nikako svinjsko. Ako ne volite kiselo mlijeko, kao zamjena može poslužiti kiselo vrhnje ili jogurt s niskim postotkom mliječne masti. U nekim verzijama umjesto naranče možete jesti grejp, a uz kavu i zeleni čaj dopuštena je i limunada.

Kalorijski deficit kao osnova VMA dijete

Može se reći da se većina dijeta usmjerenih na mršavljenje temelji na kalorijskom deficitu. No, to je posebno izraženo kod VMA dijete. Naime, kalorijski deficit nastaje kada se dnevno u tijelo unese manje kalorija nego što ih se sagori. Da bi tijelo normalno funkcioniralo, svaki dan sagori određeni broj kilograma. Postavlja se pitanje koliko kalorija tijelo zapravo treba?

U odgovoru se krije razlog zašto VMA dijeta nije dobro rješenje za zdravo mršavljenje. Svaki organizam za normalan rad zahtijeva različiti broj kalorija – ovisno o dobi, spolu, stupnju tjelesne aktivnosti, ali i težini, visini i građi tijela.

Kalorijski deficit može se stvoriti smanjenjem unosa kalorija, povećanjem tjelesne aktivnosti ili kombinacijom ta dva. Treba imati na umu da žene trebaju između 1200 i 1500 kalorija dnevno, a muškarci između 1500 i 1800.

Ako želite smršaviti na zdrav način, a ne vratiti nakon nekog vremena izgubljene kilograme, dnevni kalorijski deficit trebao bi biti oko 500 kalorija.

vma dijeta
Kalorijski deficit kao osnova VMA dijete

S druge strane, medicinska dijeta nasumično preporuča unos od 1000 kcal dnevno – i za muškarca od 100 kg i za ženu od 60 kg, što nikako ne može dati željene rezultate.

Jednostavno, manji unos kalorija neće jednako pomoći ženi koja vodi sjedilački način života i muškarcu koji sporadično (ili redovito) vježba. Također, dob igra veliku ulogu u ovom procesu.

Uz stroge dijetetske režime koji čovjeka ograničavaju na mali izbor namirnica, kao što je slučaj s medicinskom dijetom, tijelo ne dobiva ni dovoljno hranjivih tvari. Umjesto da ubrzava metabolizam, kako tvrde neki zagovornici ove dijete, on se usporava.

Metabolizam – ritam tijela koji medicinska dijeta usporava

VMA dijeta je potencijalno nezdrava jer dovodi do gubitka tjelesne težine, ne kroz gubitak masnog tkiva, već kroz atrofiju mišića. Kada imamo manje mišića, naše tijelo koristi manje energije kada miruje – stoga se metabolizam usporava. S druge strane, što više mišića imamo, to nam je metabolizam brži.

Svaki kilogram mišića troši oko 6 kalorija dnevno samo da bi se održao, dok pola kilograma masti sagorijeva samo 2 kalorije dnevno. S vremenom, nakon treninga snage, mišići se aktiviraju u cijelom tijelu, podižući prosječnu dnevnu brzinu metabolizma.

Ako razumijemo metabolizam kao ponavljajući proces, odnosno “mehanizam” opskrbe stanica hranjivim tvarima i kisikom te eliminacije svih nepotrebnih tvari i toksina – jasno je zašto je važno taj ciklus promijeniti što je brže moguće.

Zbog nedostatka tjelesne aktivnosti i hranjivih tvari, metabolizam se usporava, a stanice našeg tijela počinju propadati. Toksini i nepotrebni elementi se zadržavaju u tijelu, a rast novih stanica je spor. Rezultat? Tijelo koje brže stari, kilogrami i masne naslage koje se gomilaju, problemi s kožom i brojni drugi ozbiljni zdravstveni problemi.

Dakle, našem tijelu nisu potrebni “učinkoviti” režimi prehrane koji nas tjeraju na mršavljenje. Ekstremne dijete koje uključuju dnevni unos manji od 1200 kalorija (ako ste žena) ili 1800 kalorija (ako ste muškarac) loše su za svakoga tko se nada smršaviti i ubrzati svoj metabolizam. Kada izgubite mišiće, vaše tijelo će sagorijevati manje i sporije kalorije i vraćati težinu brže nego prije dijete.

Treba nam plan obroka koji topi salo, ubrzava metabolizamdaje tijelu potrebne hranjive tvari i pomlađuje ga.

vma dijeta
Što je VMA dijeta?

Kakvo je mišljenje liječnika VMA o medicinskoj dijeti?

Neosporno je da VMA dijeta ima veliku popularnost, a posljednjih godina jedna je od najistaknutijih na internetu. Često se uvrštava u najučinkovitije režime za brzo mršavljenje, a ljudima je posebno privlačan upravo zbog svog naziva jer smatraju da ima reputaciju liječnika ove ustanove.

No, stručnjaci s Vojnomedicinske akademije ograđuju se od plana prehrane poput bolničke i ne preporučuju je kao dobar i zdrav način mršavljenja.

Naprotiv, u službenom priopćenju liječnika s VMA jasno stoji da istoimena dijeta nije proročanstvo stručnjaka ove eminentne zdravstvene ustanove. Zagovaranje isključivo za individualni pristup svakom pacijentu, negiraju učinkovitost univerzalnih dijeta koje svim pacijentima savjetuju identičan jelovnik.

Stoga, kao jedini zdrav način smanjenja prekomjerne tjelesne težine, liječnici VMA preporučuju vrstu prehrane, odnosno plan prehrane koji je prilagođen osobi s obzirom na njezinu dob, zdravstveno stanje, način života, spol i druge važne čimbenike koji variraju od pojedinac pojedincu.

Također, u Savjetovalištu za prehranu, koje djeluje u sklopu Zavoda za preventivnu medicinu Akademije medicinskih znanosti, izrađuju se i propisuju standardizirani jelovnici kao adekvatna nutritivna potpora pacijentima.

Istovremeno, liječnici upozoravaju ljude koji žele smršaviti mogući štetni učinci rigoroznih dijeta. Nije mudro vjerovati dijetama kojima se idealna težina postiže u nerealno kratkom vremenu.

Na službenim stranicama Vojnomedicinske akademije u priopćenju se još jednom ističe važnost pravilne prehrane za očuvanje zdravlja, prevenciju raznih bolesti i poboljšanje kvalitete života.

samoobrazovanje.rs

PREPORUKE