back to top

Tvrtke koje vladaju svijetom ~ za koje zapravo znate?

Jeste li se ikada zapitali koje tvrtke vladaju svijetom? U nastavku ćete dobiti odgovor na pitanje s popisom najuspješnijih svjetskih korporacija.

Kako je lijepo živjeti u 21. stoljeću u kojem ne morate ići u lov da biste sebi i svojoj obitelji priskrbili hranu.

Puno je lakše imati razne tvrtke, tržnice i trgovine koje će sve to učiniti umjesto nas i servirati nam hranu na čistom tanjuru.

S modernim načinom života naravno dolazi i veliki biznis, vrtače novca i korporacije, što dovodi i do teorija zavjere koje govore o nekim kompanijama koje vladaju svijetom.

Od hrane koju unosimo u svoje tijelo do papira u boji koji nazivamo “novac”, netko upravlja našim svakodnevnim životom, a nije nam uvijek jasno tko je zapravo glavni: mi ili onaj netko?

tvrtke koje vladaju svijetom
Tvrtke koje vladaju svijetom

COMCAST

Ako živite u Americi, vjerojatno ste upoznati ili ste barem čuli za tvrtku COMCAST. Također je vrlo vjerojatno, ako ste Amerikanac, da koristite njihove usluge u svom domu. No, većina ljudi, pa i njihovi korisnici, nisu svjesni o kakvom se divu radi.

Comcast Corporation je američka telekomunikacijska tvrtka. Comcast se smatra najvećom tvrtkom za emitiranje i kabelsku televiziju na svijetu.

Ova korporacija “gomila” bogatstvo posjedujući i emitirajući poznate kabelske kanale NBCUniversal, Telemundo, MSNBC, CNBC, USA Network, NBCSN, E!, The Weather Channel, The Golf Channel, MLB Network, NHL Network i bezbroj drugih kanala.

Comcast također posjeduje Hollywood “velikih 6”.onda od strane Working Title Films, studija Universal Animation, Universal Interactive, Universal Pictures International i Universal Studios Home Entertainment. Također, nedavno su kupili i Studio za animaciju Dream Workspoznat po filmu “Shrek”, za ogromnih 3,8 milijardi dolara.

I to ne bi bilo sve. Comcast zapravo posjeduje i tvrtku XFINITY, kao iu SAD-u vrlo popularan lanac biletarnica pod nazivom “Fondango”, koji nudi ulaznice za sve važne filmske i zabavne događaje. Također, Comcast je suvlasnik i Universal Studios Hollywood iz Los Angelesa, Universal Orlando Resort iz Floride, Universal Studios Japan nalazi se u Osaki, Japan i Universal Studios Singapur iz Singapura.

Prema procjeni tržišne vrijednosti, Comcast ima vrijednost od 147 milijardi dolara i donosi godišnju dobit od 8,4 milijarde.

tvrtke koje vladaju svijetom
Tvrtke koje vladaju svijetom

PEPSICO

Sa sjedištem u New Yorku, PepsiCo posjeduje gotovo sve grickalice koje ste probali ili gazirane napitke koje ste popili. Zaista, prošećete li supermarketom, gotovo na svakoj polici naići ćete na brend grickalica u vlasništvu ove tvrtke.

Kad su pića u pitanju, PepsiCo je Coca-Colin najveći rival (i to dosta govori o tome).

Za razliku od Coca-Cole, koja je svoju poziciju na tržištu “zacementirala” globalno prepoznatljivim brendom pića, PepsiCo je više eksperimentirao.

I isplatilo se. Ova tvrtka zarađuje puno više zahvaljujući svojim brendovima grickalica koji im donose zaradu od milijardu dolara.

NESTLE

Možete li pogoditi koliko brendova hrane posjeduje ova multinacionalna švicarska kompanija? Pogodi. 500? 1000? 2000?

Nestle posjeduje ukupno 8500 brendova prehrambenih proizvoda u više od 80 zemalja svijeta. Ova činjenica čini Nestle najvećom prehrambenom tvrtkom na svijetu.

Za mnoge Nestleove proizvode, poput peruanskog brenda D’Onofrio ili portugalskog brenda kave Buondi, vjerojatno niste čuli. No, sigurno ste čuli za mnoge njihove marke ili ste ih koristili. Nebrojeni proizvodi sa poznatim prefiksom “Nes” u svom nazivu: Nesquik, Nestea, Nespresso itd.

Međutim, ono na što Nestle doista ima monopol jest poznata esencija života, voda. Nestle posjeduje punionice vode diljem svijeta, od Amerike do Italije i Mađarske.

Ako putujete svijetom i kupujete flaširanu vodu, velika je vjerojatnost da će zarada od te boce otići Nestleu.

Prema Forbes procjena vrijednosti tvrtke Nestle na tržištu je 92 milijarde dolara uz dobit od 9,4 milijarde dolara koju je ovoj tvrtki priskrbilo samo tržište čokolade.

tvrtke koje vladaju svijetom
Tvrtke koje vladaju svijetom

KRAFT HEINZ

Izvorno dvije odvojene tvrtke, Kraft i Heinz udružile su snage 2015. kako bi stvorile savez vrijedan 46 milijardi dolara! Kraft Heinz posjeduje niz brendova hrane poznatih diljem SAD-a i svijeta.

Neki od njih su na primjer Oscar Mayer, Velveeta, Kool-Aid, Jell-O, Philadelphia, Lunchables, Planters, Maxwell House. I, naravno, poznati blue-box mac ‘n’ cheese koji svi znaju iz filma Sam u kući.

Izvan SAD-a ova je tvrtka manje prisutna, no ne treba zanemariti njihov “masni” udio u svjetskim supermarketima.

SAUDI ARAMCO

Naftne kompanije vladaju svijetom. Svi su vidjeli film Bit će krvi. No jeste li znali koja tvrtka zapravo vlada svijetom?

Saudijska državna kompanija Saudi Aramco najveća je naftna kompanija, a brojke o kojima govorimo kada je riječ o ovoj kompaniji su više nego nevjerojatne.

Vrijednost naftne kompanije Saudi Aramco procjenjuje se na 2,5 trilijuna dolara. Trilijun! To znači da ova tvrtka ima četiri puta veću vrijednost od Applea.

Netko je jednom rekao da se ništa ne može usporediti s državnom naftnom kompanijom. Čak je gotovo nemoguće odrediti vrijednost takve tvrtke.

Vrijednost Saudi Aramca temelji se na činjenici da tvrtka proizvodi više nafte od bilo koje druge tvrtke u istoj industriji.

Proizvode 10,3 milijuna barela dnevno, više nego dvostruko više od ruskog konkurenta Rosnefta (druge najveće tvrtke).

Prema određenim podacima, ova tvrtka u svojim rezervama ima 261 milijardu barela nafte, a SAD od ove kompanije kupuje oko milijun barela dnevno!

No, iako ova tvrtka zarađuje nevjerojatno puno novca, gotovo cjelokupna dobit je u rukama države. Ova tvrtka plaća 93 posto poreza zemlji u kojoj 87 posto državnog proračuna čini novac dobiven od nafte.

ICBC

Biste li vjerovali da vam kažemo da je kineska banka najmoćnija na svijetu? Prije nekoliko godina sigurno ne biste, ali danas?

Vjerojatno nam vjerujete.

Početkom 2017. Industrial and Commercial Bank of China iznenadila je svjetske bankare kada je proglašena najvrjednijim bankarskim brendom na svijetu.

Kineska banka već godinama raste po stopi od nevjerojatnih 32% godišnje. Procijenjena na 48 milijardi dolara, ova banka u svojoj “blagi” drži oko 2,95 bilijun dolara. Kapital je ono što ovu banku čini vodećom u svijetu.

Iznenađen? Bankari uvijek znaju što rade, bilo da žive u SAD-u, Švicarskoj ili Kini.

Preporuka:

  • Bezalkoholni kokteli – recepti za ljetno osvježenje!
  • Lucidni snovi: Znate li što su i kako ih izazvati?
  • Bilje – koristan hobi ili potencijalni posao?
  • Kako napraviti Gmail račun? 5 jednostavnih koraka
  • Prehrana i muška plodnost, 5 namirnica koje biste trebali izbjegavati
  • Zašto je korejska kozmetika dobra?
  • Najčudniji, najluđi i najstrašniji tretmani ljepote na svijetu

resilako.com