back to top

Ulje ili maska ​​za kosu – što bolje njeguje?

Kada govorimo o njezi kose, spominju se ulja, maske, regeneratori, preparati koji se ne ispiraju, šamponi bez sulfata, kristali… Za laike bogat izbor proizvoda za kosu može biti zbunjujući – koji je proizvod čemu namijenjen i koji daje najbolje rezultate.

Kad je u pitanju dubinsko regeneriranje kose, stvari se kompliciraju. Da li je bolje ulje ili maska za kosu? Koji preparat prodire u samu srž vlasi, vraća izgubljenu vlažnost i popravlja oštećenja?

Pretpostavit ćemo da su vam jasne osnove njege kose – nanošenjem šampona, a potom i regeneratora zatvoriti kutikule kose i dati kosi sjajan i uredan izgled.

Kako se koriste i kakve učinke daju profesionalni proizvodi za kosu? U nastavku ćemo dati odgovore na ova i mnoga druga pitanja, tako da možete napraviti pravi izbor!

maska za kosu

Što je maska ​​za kosu?

Maska za kosu hrani i hidratizira kosu i vlasište. Također je poznat kao dubinski regenerator koji ima veliku moć omekšavanja. U usporedbi s regeneratorima za kosu, maske za kosu su koncentriranije i bogatije aktivnim sastojcima. Dok regeneratori djeluju na površinski sloj kose, maska ​​prodire dublje.

Naravno, postoje različite vrste maski za kosu – od maski za oštećenu kosu do maski za masnu kosu, a neke od njih možete ostaviti na kosi i preko noći kako biste spriječili opadanje.

Prednosti korištenja maske za kosu malo se razlikuju ovisno o sastojcima. Ali općenito, maska ​​za kosu ima sljedeća svojstva za kosu:

  • Čini kosu sjajnijom i mekšom
  • Povećava hidrataciju kose
  • Sprječava lomljenje kose
  • Održava zdravlje vlasišta
  • Štiti kosu od oštećenja okoliša
ulje ili maska za kosu
Da li je bolje ulje ili maska za kosu?

Što je ulje za kosu?

Ulja sadrže masne kiseline koje pomažu u zamjeni lipida u kosi. Lipidi igraju važnu ulogu u zdravlju kose te pridonose njezinu sjajnom i mekom izgledu. Često pranje može oštetiti kosu, a uz pomoć ulja za kosu mogu se djelomično nadoknaditi izgubljeni vitamini i hranjive tvari iz kose.

Bez sumnje je prošlo mnogo stoljeća otkako je prvi put korišten ulje za kosu za poboljšanje zdravlja kose. Najbolja ulja koja se mogu koristiti za kosu su: arganovo, kokosovo, bademovo, maslinovo, ricinusovo i ulje moringe. Možete koristiti i kombinaciju svih navedenih ulja.

Ulja igraju važnu ulogu u zaštiti kose od oštećenja. Budete li ih redovito nanosili, vratit ćete vlagu izgubljenu pranjem i okolišnim čimbenicima, a suha kosa postat će prošlost. Ulja štite folikule dlake od površinski aktivnih tvari ispunjavajući praznine između stanica kutikule.

Ulje za kosu također se može koristiti za održavanje zdravlja vlasišta. Da biste to učinili, možete umasirati ulje za kosu izravno na vlasište. Ova metoda, prema mnogim stručnjacima, može pomoći u sprječavanju gubitka kose.

Koja je razlika između maski i ulja za kosu?

Kako biste znali koji od ova dva proizvoda odabrati, trebali biste se upoznati s njihovim razlikama:

Način korištenja

Jedna od glavnih razlika između maski i ulja za kosu je način na koji se koriste. Dok je opća preporuka da se maske nanose od sredine duljine kose prema vrhovima, strogo izbjegavajući korijen kose, ulja se mogu obilato koristiti i na dužini kose i na samom tjemenu!

Duljina djelovanja

Maske se na kosi drže od 3 minute do sat vremena, a ulja se mogu ostaviti preko noći. Što dulje ulje djeluje na kosi, rezultati će biti bolji, dok je za maske obrnuto.

Jake proteinske maske mogu pretjerano ukrutiti kosu ako ih držite predugo, a neke čak mogu uzrokovati gubitak kose ako se ne pridržavate preporuka proizvođača o tome koliko dugo masku treba nositi.

ulje ili maska za kosu
Ulje ili maska ​​za kosu - što bolje njeguje?

Maska za kosu može sadržavati i ulje

Mnoge maske za kosu obogaćene su uljima, što njihovu teksturu čini prekrasno glatkom i svilenkastom, a rezultati koje ostavljaju neusporedivo su bolji od maski bez ulja.

Ulja koja se najčešće koriste u maskama za kosu su jojoba, badem, argan i kokos. Pažljivo pročitajte upute za uporabu – neke maske s uljima se ne ispiru!

Za kraj, što odabrati – masku ili ulje za kosu?

S obzirom na objašnjenja koja smo dali o značajkama i prednostima ova dva proizvoda, na vama je da donesete konačnu odluku koji od ovih proizvoda više odgovara vašim potrebama i preferencijama. Ako nas pitate, savjetovali bismo vam da kombinirate oboje – koristite i masku i ulja za kosu, jer nisu međusobno kontraindicirana.

Nekoliko sati prije pranja kose možete nanijeti hranjivo ulje po izboru na kosu i vlasište, a zatim koristiti masku za kosu nakon šamponiranja. Masku za kosu možete koristiti nakon pranja, a ulje nanijeti na vrhove svježe oprane kose (ako se odlučite za ovu opciju koristite ulje koje neće mastiti kosu i dati joj kovrčav izgled – npr. arganovo ulje ).

Stoga ne postoji jasno definiran i precizan odgovor na pitanje koji proizvod odabrati, jer su oba izvrsna za njegu kose i možete koristiti oba. Probajte i uvjerite se u sinergiju aktivnih sastojaka u službi ljepote vaše kose.

beleske.com

Preporuka