back to top

Kupnja tepiha – koje su nam sve vrste tepiha danas dostupne

Svi volimo ugodan i mekan osjećaj pod nogama kada stanemo na tepih u stanu. No, kada se suočimo s onom naizgled jednostavnom odlukom: koji tepih odabrati za svoj dom ili ured, može se dogoditi da ostanemo zbunjeni svim dostupnim opcijama.

Istražili smo kojih vrste tepiha su danas dostupni kupcima te kako odabrati onaj pravi za interijer, prema dizajnu, svojim afinitetima i budžetu.

Na tržištu su dostupne različite vrste podnih obloga, tj. tepiha i staza. Bilo da odaberete tepih od prirodnih ili umjetnih materijala? Kako se odlučiti za vrstu vlakna i vrstu tkanja? Koji će tepih najbolje odgovarati vašem životnom stilu?

Prije odlaska u kupovinu pametno se informirati o elementima koje svaki tepih sadrži, glavnim prednostima i nedostacima različitih vrsta podnih obloga, kao i načinima održavanja.

vrste tepiha
Koje vrste tepiha postoje?

Vrste tepiha prema materijalu – kakvu ulogu imaju vlakna tepiha pri kupnji

Kada govorimo o onom poznatom osjećaju ugode i mekoće za kojim žudimo kad stanemo na tepih – vrsta vlakana od kojeg je tepih napravljen igra presudnu ulogu.

Danas se tepisi uglavnom izrađuju postupkom strojnog tkanja, od prirodnih i umjetnih materijala. Od prirodnih vlakana najzastupljenija su pamuk i vuna, dok je izbor sintetičkih vlakana nešto raznolikiji. Mi razlikujemo tepisi od poliestera, polipropilena, najlona.

Dakle, tepisi se dijele prema vrsti vlakana od kojih su izrađeni, kao i prema vrsti tkanja – pa govorimo o jednoslojnim, dvoslojnim, troslojnim itd. Neki tipovi tepiha imaju vlakna raspoređena u petlje, drugi imaju kraća i gušće raspoređena rezana vlakna. Svaka vrsta tkanja određuje konačni učinak: koliko će tepih biti mekan, izdržljiv i jednostavan za održavanje.

Budući da su tepisi od umjetnih materijala najzastupljeniji na tržištu, posebno ćemo se osvrnuti na ovu vrstu podnih obloga. Oni su sofisticirani tepisi po super cijenama koji zadovoljavaju sve tehnološke, ekološke i nadasve estetske standarde.

Tepisi od sintetičkih materijala

Pristupačnost, atraktivnost i trajnost tepiha od najlonskih vlakana čine ovu vrstu podne obloge središtem pažnje kupaca. Ako vam je posebno stalo do trajnosti i estetike, onda su tepisi od ovog materijala pravi izbor. Naime, izuzetno su postojane, otporne na plijesan i mrlje te ne morate brinuti hoće li s vremenom izblijedjeti.

Možda je nedostatak tepiha od najlonskih vlakana sklonost stvaranju puno statičkog elektriciteta. Međutim, kada je u pitanju održavanje, nećete imati problema s uklanjanjem mrlja. Brzo se suše i uglavnom ne upijaju vlagu.

Poliester je sličan najlonu, ali je malo ekonomičnija varijanta. Dakle, kupnjom poliesterskog tepiha za nešto manje novca, možete dobiti gotovo iste karakteristike kao najlonski tepih.

Otporan na vlagu, mrlje i iznenađujuće mekan kada je izrađen od debljih vlakana, svaki poliesterski tepih idealan je za životne prostore i uređenje bilo kojeg interijera.

Polipropilen je još jedan od iznimno čestih sintetičkih materijala u industriji tepiha. Proizvođači podnih obloga često biraju ovaj materijal zbog njegove visoka otpornost na jake kemikalije (kao što su kiseline i razna izbjeljivača), što rezultira tepisima izvrsne izdržljivosti koje možete odnijeti čak i na kemijsko čišćenje.

Za razliku od najlona, polipropilenski tepisi su antistatički pa se osim za stanove preporučuju i za urede s informatičkom opremom.

vrste tepiha
Tepisi od sintetičkih materijala

Tepisi od prirodnih materijala

Iznimno mekana pamučna vlakna savršena su ako želite tepih koji je gladak i svilenkast na dodir. Iako se ne “slaže” s mrljama, pamučni se tepih ipak lako čisti.

Izrađeni od viskoze, potpuno organski tepisi imaju visoku cijenu (skuplji su od sintetičkih), ali zahtijevaju i visoku razinu održavanja. Celulozna vlakna s vremenom izblijede, stoga je uvijek pametnije ne stavljati ih u prostoriju gdje se igraju djeca ili šetaju kućni ljubimci.

Ako želiš antialergijski tepih, koji je nemoguće zapaliti, a izvrstan je toplinski izolator, onda je vuna prava opcija. Vuneni tepisi su dugotrajni, dosta čvrsti, otporni i udobni, ali i skupi. Nisu najjednostavnije za održavanje, a vlakna vune blijede ako su previše izložena suncu.

Kako odabrati pravi tepih za svoj prostor?

Postoji nekoliko ključnih čimbenika koje treba uzeti u obzir pri odabiru unutrašnjeg tepiha koji vam mogu pomoći da se odlučite za pravu vrstu tepiha. Prvo dobro razmislite o tome kako ćete koristiti određeni prostor.

Želite li postaviti tepih u kućni ured ili sobu u kojoj ne boraviš tako često? Hoće li se djeca često igrati na tepihu? U tom slučaju trebali biste se usredotočiti na izdržljive površine koje se lako čiste.

S druge strane, ako u stanu imate “politiku odlaska”, nemate djecu i kućne ljubimce, možda bi vam odgovarao tepih s visokim florom.

Također je važno misliti na svoje potrebe za udobnošću. Koliko god cijenili pod od punog drveta u spavaćoj sobi, sigurno nema boljeg osjećaja nego zimi ustati iz kreveta i bosi stati na svoj vuneni tepih.

vrste tepiha
Koja vrsta tepiha je idealna za vas?

Konačno, različite vrste uzoraka i boja tepiha i njihovu ulogu u procesu kupnje. Kada odlučujete hoćete li kupiti tepih od prirodnih ili umjetnih vlakana, obratite pažnju i na estetski dio. Ako je vaš cilj “otvoriti” prostor, onda biste svakako trebali odabrati tepih svijetle boje. Postoje razni reljefni tepisi kao i tepisi tamnijih boja koji su izvrsni za skrivanje mrlja.

Za dnevni boravak i općenito prostorije u kojima ukućani često borave, najbolje je odlučiti se za sintetički tepisi, jer se lako održavaju. Unesite element glamura i luksuza u spavaću sobu kupnjom vunenog tepiha ili podloge od mekanih najlonskih vlakana. Za dječje sobe prikladni su tepisi od kraćih umjetnih vlakana kao na pr plišani modeli – savršen su spoj udobnost i jednostavnost održavanja.

Razmislite o svim mogućnostima koje vam stoje na raspolaganju, prostoriji za koju kupujete tepih i svom budžetu, i bit ćete puno lakše odabrati vrstu tepiha koja vam odgovara. Na kraju, ne treba isključiti ni to “sentimentalni” aspekt kupnje tepiha. Bilo da pitate laike ili stručnjake na području uređenja interijera, dobit ćete konzistentan odgovor – tepisi su zaista jedan od onih potrebnih, a opet ekonomičnih elemenata kako bi kuća ili stan izgledali kao dom.

The post Kupnja tepiha – koje vrste tepiha su danas dostupne prvi put pojavio na Blogovi o obrazovanju u XXI stoljeću -.
samoobrazovanje.rs

Preporuka