back to top

Zašto je škola kulinarstva dobar izbor za obrazovanje?

Kuhanje je vrsta umjetnosti. Zahtijeva veliko umijeće u miješanju sastojaka koji bi trebali zadovoljiti svih 5 osjetila, a kao civilizacija hranu smo odavno pretvorili u puno više od puke ljudske potrebe.

Želite li svoje znanje pokazati na televiziji pred što širom publikom ili ako sanjate o otvaranju vlastitog restorana u kojem ćete posluživati ​​svoje gastronomske specijalitete, škola kulinarstva je svakako polazna točka.

Saznajte u nastavku teksta zašto je škola kulinarstva dobar izbor za obrazovanje kako za mlade koji tek kreću u školu, tako i za one koji žele promijeniti zanimanje.

Kulinarska škola je odskočna daska do profesionalne karijere

Kada kao srednjoškolac odlučujete o svom budućem pozivu, potrebno je razmišljati o šansama za pronalazak posla, a dobri kuhari su traženi u cijelom svijetu.

Međutim, iako se čini da je dovoljno miješati krem sir, ulje, voda, sol i kore za izradu pite, kuhanje zahtjeva iskustvo i vještine koje ćete u najvećoj mjeri steći stručnim obrazovanjem.

Nakon školovanja maturanti će usavršavati svoja znanja u raznim područjima kuharstva i ugostiteljstva; Od hranjiva vrijednost jagoda osnove posluživanja stola do kontrole troškova, sigurnosti hrane pa čak i osnove poput pravilne upotrebe noža.

Magazin Hrana i vino predlaže: Ako mijenjate ili započinjete karijeru, škola kulinarstva je obavezna. Većina kuhara s kojima smo razgovarali slaže se da im je škola kulinarstva omogućila određenu mobilnost koja im inače nedostaje.

skola kulinarstva
Kulinarska škola je odskočna daska do profesionalne karijere

Škola kulinarstva uči polaznike o kontroli svih 5 ljudskih osjetila putem hrane

Kao što smo već spomenuli u samom uvodu, kuhanje je umjetnost za sebe i morate naučiti cijeniti kuhanje kao oblik umjetnosti. Kombinirajte arome, okuse, mirise i teksture kako biste potaknuli različite osjećaje, na isti način na koji umjetnici kombiniraju boju i oblik kako bi potaknuli različite emocije.

Hrana nastaje kombinacijom osjetila

Opće je mišljenje da jest ukus najvažnije osjetilo za kuhara. Donekle je to i točno, jer kuhar tijekom kušanja mora znati ima li dovoljno soli da ne bude slano, nego ljuto. Ako ne, kako prilagoditi sastojke za taj specifični recept.

Međutim, saslušanje također je bitan za profesionalnog kuhara. Znate kad čujete kako pucketa ulje hrana paljenje ili pečenje. Ne “čujete li hranu” na vrijeme, crni dim je sljedeće što ćete primijetiti, a tada će biti kasno da spasite svoj specijalitet.

Ako čekate da jelo izađe iz pećnice, a ne osjećate ugodan miris pečenja, vjerojatno se ne kuha dobro. S druge strane, prijevremeni miris pečenja znači da je pećnica prevruća, stoga je vrlo važno razviti i osjećaj mirisa tijekom svoje kulinarske karijere.

Ono što mnogi mladi kuhari često zanemaruju jest osjetilo dodira. Tijekom vremena kuhar razvija poseban odnos prema sastojcima i uči njihovu kvalitetu određivati ​​dodirom.

Glavni kuhar procjenjuje brašno propuštajući ga kroz prste kako bi utvrdio koliko će dobro upiti tekućinu i kakav bi mogao biti njegov strukturni potencijal.

Na kraju pečenja, lagani udarac po dnu štruce otkriva šuplji zvuk koji označava kraj pečenja.

skola kulinarstva
Zašto je škola kulinarstva dobar izbor za obrazovanje?

Vid također je jedno od ključnih osjetila koje biste trebali razviti kao profesionalni kuhar. Primjerice, kada mijenjate umak, treba imati na umu kako će ta promjena utjecati na izgled samog jela.

Trebali biste zamisliti kako će vaša pečena piletina izgledati prije nego što dosegne svoj ideal, kao i prepoznati zlatno-smeđu boju koja se pojavljuje neposredno prije nego što piletina zagori.

Kada imate poteškoća s mirisom, sam okus neće biti onakav kakav je zamišljen. Vizualni element hrane povećava apetit uz aromu je stoga potrebno naučiti kontrolirati svih 5 osjetila pri pripremanju hrane.

Dakle, kombinacija svih 5 osjetila čini najvredniji atribut ljudskog uma – svijest. Svijest je iznimno važna u svakodnevnom životu, ne samo za kuhanje. Sposobnost da obratite pažnju i uživate u svojim osjetilima pomoći će vam da osjetite teksturu tjestenine, izgled rebara, aromu svakog sastojka, okus umaka i zvukove masnoće koja cvrči u tavi.

skola kulinarstva
Hrana nastaje kombinacijom osjetila

Škola kulinarstva omogućuje vam putovanje svijetom

Još jedna prednost kulinarske škole je ta što vam može pružiti priliku da svoje kulinarske vještine stavite na raspolaganje restoranima diljem svijeta.

Putovanje svijetom unaprijedit će vašu karijeru i pružiti vam prosvjetljujuća iskustva koja će vam pomoći oblikovati ne samo pogled na kuhanje, već i obogatiti vaš osobni život.

Umjesto da učite od jednog kuhara u restoranu, učite od mnogih profesionalaca različite kulture koji prakticiraju drugačiji prehrana. indijska hrana, japanska hrana, Kineska hrana – izbora je mnogo, a nije dovoljno poznavati recepte domaće kuhinje, jer profesionalni kuhar svojim umijećem može zadovoljiti apetit svakog gosta koji kroči kroz vrata restorana.

Kulinarska škola, kao što smo već spomenuli, početna je točka svake profesionalne karijere. No, na nadobudnim kuharima je da se dalje obrazuju vlastitim radom i trudom, a ne možete upoznati cijeli kulinarski ekosustav ako cijelu karijeru provedete u jednoj kuhinji, jednom restoranu i jednoj zemlji.

beleske.com

Preporuka