Farbanje kose na prirodan način

Komercijalne boje za kosu ostavljaju najbolji učinak kada nam je pigmentacija na prvom mjestu, ali i ako ne želimo riskirati.

Naime, farbanje kose na prirodan način mogu nas neugodno iznenaditi ne dobivši očekivanu nijansu. Kana u tom smislu može donijeti najveće razočaranje jer ju je nemoguće ukloniti ili prefarbati svjetlijom nijansom.

Jedini način je pustiti novu kosu da izraste. S druge strane, prednosti korištenja prirodnih metoda bojanja kose su nebrojene. S njima ne samo da ćemo promijeniti dosadašnju nijansu ili boju kose, već ćemo je na taj način učiniti još zdravijom i njegovanijom.

Što je kana?

Ova prirodna boja za kosu dobiva se iz lišća biljke Lawsonia inermis. Žene Afrike i Azije prakticirale su ovu metodu bojanja tisućama godina prije.

Potrebno je osušiti njezine listove i samljeti ih u prah. Srećom, ne moramo to učiniti sami. Ova biljka sigurno raste u tropima. U svakoj drogeriji ili bolje opremljenoj prodavaonici možemo ga pronaći fino mljevenog i pakiranog. Također, ne treba nas čuditi zelenkasta boja ovog pudera.

Osim što će dobiti novu boju kose, kana će je učiniti jačom i življom. Crvena i crna kana su najčešće, ali mogu se naći i boje kao što su zlatno plava, mahagonij i smeđa. Također, postoji i kana pakirana u vrećicama ili kutijama, u obliku tableta, ali i u obliku gela.

farbanje na prirodan način
Probajte farbanje na prirodan način uz kanu.

Kako obojiti kosu kanom u prahu?

Potrebno je pripremiti pakiranje kane u prahu, posudicu, kist, 2 žumanjka, hranjivo ulje, kremu za brijanje, rukavice, običnu vrećicu (može i kapa za tuširanje) i ručnik.

Budući da se kana koristi i za tetovaže, vrlo ju je teško ukloniti s kože. Stoga su za izvođenje ovog postupka neophodne rukavice, ali je od velike važnosti i zaštita lica.

Područje uz kosu možete namazati debljim slojem kreme za brijanje jer tako boja neće ostati na koži. Adekvatno zaštitite uši, ali i obucite odjeću koju nećete požaliti ako vam ostane mrlja.

Puder je moguće pomiješati samo s običnom vodom, no savjetuje se da je to bolje učiniti s dva žumanjka i hranjivim uljem. Maslinovo ulje će kosu učiniti hidratiziranom i sjajnom, dok će ricinus utjecati na njen rast i gustoću.

Naime, sadržaj vrećice treba istresti u zdjelu, a zatim u to dodati žumanjak i ulje koje smo prethodno izmiješali. U prethodno izmiješanu smjesu treba postupno i uz stalno miješanje dodavati vruću vodu.

Smjesa treba postati gusta poput jogurta. Da bi mljevena biljka nabubrila treba stajati najmanje sat vremena. Kako biste maksimalno iskoristili pigment, preporuča se da kana stoji punih 12 sati.

Postupak

Prije bojanja kosu treba oprati, stoga ne smije biti prljava, kao što se savjetuje kod bojanja kemijskim bojama. Silikoni u proizvodima za njegu kose mogu uzrokovati neravnomjernu raspodjelu kane, stoga izbjegavajte pakiranja i perite je samo šamponom.

Ako ste se ikada bojali kod kuće, znat ćete kako to učiniti s kanom. Nakon što ste lice namazali kremom za brijanje i kosu osušili ručnikom, kistom nanesite smjesu na svaki pramen.

Zatim pramenove zamotajte u punđe i pričvrstite ih ukosnicama. Kako bi se kana fino rasporedila, prije koraka s ukosnicama kosu treba istrljati na isti način kao što se to radi kod pranja šamponom.

Zatim ga treba zamotati u vrećicu ili kapu za tuširanje. Kako bi rezultati bili što bolji, kana treba stajati na kosi oko 4 sata, nakon čega se ispere prirodnim šamponom.

farbanje na prirodan način
Farbanje na prirodan način neće imati isti efekat kao farba za kosu.

Bojanje kose kavom

Ako niste dovoljno hrabri isprobati djelovanje kane, kava bi mogla biti dobra alternativa za vas. Naime, kava može potamniti smeđu kosu ili privremeno prekriti sijedu.

Pripremite dvije žlice mljevene kave, šalicu i pol kuhane jake crne kave i šalicu regeneratora za kosu. U ohlađenu crnu kavu dodajte svu mljevenu kavu i regenerator.

Prije bojanja, kao i prije upotrebe kane, kosu treba oprati blagim šamponom. Nakon ravnomjernog nanošenja smjese, omotajte kosu folijom ili stavite kapu za tuširanje.

Nakon sat vremena “boju” treba isprati vodom. Imajte na umu da ova boja nije dugotrajna i postupak treba ponavljati svaka dva tjedna.

bojanje kose kavom
Bojanje kose kavom

Slikanje limunovim sokom

Do sada smo govorili o tome kako potamniti kosu, ali kako je posvijetliti? Limun je odgovor! Sok od limuna neće učiniti magiju odjednom, ali ga je potrebno koristiti redovito kako bi učinci bili vidljivi.

Limun će posvijetliti vašu boju za nijansu ili dvije ili učiniti da izgleda kao da ste počupali kosu.

Antioksidansi i vitamin C iz ovog iznimno zdravog voća također će nahraniti kosu i učiniti je zdravijom! Pripremite bočicu s raspršivačem. U nju ulijte limunov sok i obilno poprskajte kosu.

Ravnomjerno ga rasporedite češljem i potom izložite kosu suncu oko sat vremena. Nakon toga operite kosu kao i obično i nanesite hranjivu masku.

Ako ste ovog proljeća željeli unijeti promjenu u svoj izgled, neka to bude vaša boja kose, i to na zdrav i prirodan način. Hoće li to biti kana, kava ili limun, ovisi o tome želite li postići tamniju ili svjetliju boju, brže ili sporije ispiranje, manji ili veći rizik.

Koju god opciju odabrali, budite sigurni da će vaša kosa biti dodatno njegovana, a vrlo vjerojatno ćete biti zadovoljni učincima bojanja.

resilako.com

Preporuka