back to top

Kako napraviti profesionalne fotografije sa običnim telefonom?

Kako napraviti profesionalne fotografije iako posjedujete klasičnu kameru na vašem pametnom uređaju? Ne brinite uz nekoliko savjeta i trikova postat ćete odličan fotograf.

Da ste prije deset godina rekli da želite telefonom snimati profesionalne fotografije, fotografi bi se vjerojatno grohotom nasmijali. Danas su stvari potpuno drugačije, tehnologija se toliko razvila da fotoaparate nosimo u džepu. Snimiti dobru fotografiju nikada nije bilo lakše.

Međutim, još uvijek postoji razlika između profesionalne fotografije i amaterske fotografije. A kako bi se fotografije s vašeg telefona isticale iz gomile, morate naučiti nekoliko trikova fotografa. Sljedeći savjeti sigurno će povećati kvalitetu fotografija na vašem mobitelu.

Snimite fotografije iz neobične perspektive

Većina fotografija koje ćete vidjeti na društvenim mrežama prosječne su kvalitete, najvjerojatnije zato što su snimljene iz uobičajene perspektive, a to je da telefon držite ravno ispred sebe. Takve fotografije nam nisu zanimljive jer je ljudsko oko naviklo na njih i jednostavno ne privlače našu pozornost.

Ali ako malo promijenite perspektivu, fotografija će odmah biti privlačnija. Lako ćete primijetiti kada gledate radove profesionalnih fotografa, perspektive su prilično neobične, kutovi su neobični. Namjestili su kameru na način koji amateru nikad ne bi pao na pamet.

kako napraviti profesionalne fotografije sa običnim telefonom?
Neke fotografije bolje ispadnu ako su snimljene iz žablje perspektive

Stoga vam predlažemo da se naučite igrati s perspektivama. Neke fotografije bolje ispadnu ako su snimljene iz žablje perspektive. Što znači da se ne treba sramiti praktički leći na pod i slikati ono što ste zamislili.

Nemojte odmah kliknuti, ali promatrati predmet iz različitih kutova. Kako izgleda kad mu se jako približiš, kako izgleda kad je okrenut naopako, ili ga fotografiraš odozgo ili odozdo? Također, poigrajte se s fokusom i osvjetljenjem. Budi strpljiv. Napravite stotinjak fotografija ako je potrebno dok ne uhvatite ono što ste htjeli.

Naučite se fokusirati

Fotografija s dobrim fokusom svakako će se istaknuti jer jedan dio fotografije odmah upada u oči. Ako želite da vaše fotografije izgledaju profesionalno, približite se objektu koju želite slikati.

Dakle, cilj je da telefon bude što bliže objektu, ali ne toliko blizu da se ne prepozna o kojem je objektu riječ. Zatim fokus kako bi se što bolje vidjeli detalji na subjektu, a pozadina je mutna. Ovaj efekt se postiže tako da prstom po ekranu dodirnete objekt koji želite fokusirati i pričekate da telefon odradi svoje. Upravo ti sitni detalji privlače pažnju i čine fotografiju istaknutom u masi.

Mnogi uređaji imaju kamere na uglovima stražnje strane telefona, a ne u sredini. Uzmite to u obzir ako želite približiti telefon subjektu za još bolju fotografiju. Ako je kamera s lijeve strane, dobit ćete još bolji kut ako je postavite s te strane.

Dakle, ako pametni telefon koristite pametno za fotografiranje, rezultat neće izostati.

kako napraviti profesionalne fotografije
Ako želite da vaše fotografije izgledaju profesionalno, približite se objektu koju želite slikati.

Pravilo trećina

Svaka fotografija se može podijeliti na kvadrate 3*3. U postavkama kamere na telefonu imate opciju pomoćne mreže. Kada ga aktivirate, ekran će se automatski podijeliti na kvadrate kada uključite kameru. Ova mreža na zaslonu vrlo je korisna za fotografiranje iz više razloga.

  • Prvo je što ćete fotografije moraju biti ravne (pod pravim kutom), što je posebno korisno kod slikanja prirode ili predmete kod kojih ne možete točno odrediti ravnu liniju i pravi kut.
  • Druga stvar je da ćete možete s lakoćom centrirati fotografijutako da ono što želite slikati bude u samom središtu fotografije.
  • Treće je da ćeš moći koristiti pravilo trećina. Fotografija je podijeljena na tri jednaka dijela, uzdužno i poprečno. Zabluda povezana s ovim pravilom je da bi objekt koji se fotografira trebao biti u jednoj od trećina. Pravilo trećina znači da je ono što želite fotografirati u sjecištu linija. Dakle, objekt ne mora biti striktno lijevo/desno, gore/dolje.
kako napraviti profesionalne fotografije
Svaka fotografija se može podijeliti na kvadrate 3*3

Snimite pokret na fotografiji

Pokret je ono što fotografijama daje živost i dinamiku, bilo da ste snimili kretanje mačke koja skače, žene koja hoda ulicom ili lišća koje se njiše na vjetru. Čim uspijete dodati malo živosti, to odmah diže izgled fotografije na puno višu razinu.

No, kao što možete zamisliti, nije lako snimiti pokret, pogotovo ne telefonima koji za to nisu opremljeni kao kamere. Međutim, postoji opcija koja će vam pomoći da snimite ono što želite. Imate opciju na telefonu za snimanje velikog broja fotografija u nekoliko sekundi. Samo malo duže držite prst na gumbu i snimite onoliko fotografija koliko mislite da vam je potrebno. Imat ćete puno sličnih fotografija u memoriji telefona i moći ćete odabrati onu koja vam je najbolje ispala.

Ako slikate profile ljudi, pokušajte uhvatiti njihovo raspoloženje, neku spontanu reakciju. To ćete moći učiniti korištenjem opcije više fotografija u sekundi. Prilično smo sigurni da ćete biti zadovoljni ishodom. Ove fotografije ispadaju prirodno, umjesto pokušaja poziranja ispred kamere.

Vjerojatno ste puno puta vidjeli na televiziji ljude koji se kreću kao da hodaju ispred kamere, a zapravo ponavljaju isti pokret bezbroj puta. To je upravo taj spontani pokret koje žele uhvatiti na fotografiji.

Naravno, važno je ne dolaziti u rizične situacije jer pored mogućnosti da ti ispusti telefon urbane legende kažu da mnogo ljudi umre svake godine u potrazi za idealnim kutom za savršen selfie.

kako napraviti profesionalne fotografije
Slikajte kretanje

Obratite pozornost na pozadinu

Osim osvjetljenja, perspektive, fokusa, Još jedna vrlo važna stvar za dobru fotografiju je pozadina. Predmet koji želite fotografirati treba se nekako izdvajati iz pozadine, biti uočen, a ne stopiti se s njom.

Kako biste trebali obratiti pozornost na boje pozadine, također je važno koju vrstu pozadine odaberete. Bilo da se radi o urbanom centru grada, prirodi, čistom jednobojnom zidu… Pozadina je bitna jer ona određuje raspoloženje i atmosferu fotografije. Fotografije snimljene u prirodi i one među soliterima ne ostavljaju isti dojam.

Također, bitno je da na vrijeme uočite sitnice koje se vide u pozadini. Koliko ste puta bili zadovoljni fotografijom, a onda kada je ponovo pogledate vidite neki detalj koji kvari kvalitetu cijele kompozicije?

Zato ti preporučujemo da prvo obojite samo pozadinu. Da vidimo izgleda li uopće dobro na fotografijama, kao i pod kojim kutom i svjetlom najbolje izgleda. I tek kad ste zadovoljni, fotografirajte objekt zajedno s pozadinom.

kako napraviti profesionalne fotografije

Podesite ekspoziciju

Naravno, kada želite snimiti savršenu sliku svojim telefonom morate obratiti veliku pozornost na svjetlo. Prirodno svjetlo je svakako najbolje, ali nemojte slikati na direktnom suncu nego u hladu ili u zatvorenoj prostoriji. Fotografirajte suprotno od izvora svjetla, jer ako telefon okrenete prema prozoru, fotografije će izgledati prilično svijetle.

Ali i kada primijetite da imate previše ili premalo svjetla možete prilagoditi ekspoziciju. Ovo je prilično jednostavno postaviti na telefonu. Fokusirajte se na subjekt koji želite fotografirati i zatim klizite prstom gore ili dolje ovisno o tome želite li povećati ili smanjiti svjetlo.

Obrada u Photoshopu

Završni dio svake dobre fotografije prije objave na društvenim mrežama ili ispisuje u foto radnji je obrada u photoshopu. Ovdje ćete istaknuti najbolje na fotografijidodati neke efekte, kontrolirati svjetlo, istaknuti boje, popraviti manje greške.

Profesionalni fotografi koriste Photoshop koji je kompliciran, težak za naučiti i zahtijeva prilično dobro računalo i veliku memoriju. Ali to ne znači da amater ne može telefonom snimiti fotografiju koja izgleda profesionalno. Sve što trebate je nekoliko aplikacija. Naravno, aplikacije s najviše opcija se plaćaju, ali ima i onih s besplatnim verzijama, odnosno s ograničenim mogućnostima korištenja. Najpoznatiji su VSCO, SnapSeed i poznati Lightroom.

Budete li se pridržavali ovih nekoliko pravila, koliko god kamera vašeg telefona bila dobra, kvalitetu svojih selfieja i ostalih fotografija moći ćete značajno poboljšati, toliko da će mnogi pomisliti da ih je snimio profesionalni fotograf.

Sadržaj za vas