Kako održavati svoj stan čistim: potpuni vodič za studente

Uz sva nova predavanja, druženja i tulume koji obilježavaju početak studentskog života, prije ili kasnije mnogi se studenti susreću s neizbježnim aspektom života bez roditelja u drugom gradu – čišćenjem stana.

Kako održavati svoj stan čistim? Studneti su dobro upoznati s ovim procesom i svim koracima koje je potrebno poduzeti, no mnogi drugi nikad nisu sami očistili cijeli životni prostor.

Ne znaju odakle krenuti, započnu jedno, pa brzo prijeđu na drugo, a kaos je još veći nego prije početka cijelog procesa.

Zato je ovdje ovaj vodič da detaljno objasni kako započeti, odakle početi i kako uz malo truda održati svoj prostor čistim i urednim.

Kako održavati svoj stan čistim: Vratite sve na svoje mjesto

Prva stvar koju treba učiniti kako biste doista imali pristup prljavim dijelovima i mogli sve očistiti je sve vratiti na svoje mjesto.

Studentski život često je vrlo naporan zbog svih predavanja, druženja i ostalih aktivnosti, a zbog toga životni prostor često trpi. Počnite tako što ćete raditi raširite sve knjige i bilježnice, stavite prljavu odjeću na pranje, a čistu stavite u ormar.

Sve šalice i čaše koje su se koristile za kavu tijekom učenja i projekata stavio je u kuhinju, a kasnije ih je počeo prati.

Nakon što je sve raspoređeno i imate pristup svakom kutku svog prostora, vrijeme je da prijeđete na usisavanje. O važnosti ovog postupka ne treba govoriti, a usisavači renomiranih proizvođača ne samo da će pokupiti sve mrvice, već i prašinu i grinje, pa će vaša soba ili stan zasigurno biti svježiji i čišći.

Iz tepiha vrebaju opasnosti ako ga ne usisavate redovito, stoga ovaj korak nikako nemojte preskočiti.

kako održavati svoj stan čistim
Kako održavati svoj stan čistim

Kako održavati svoj stan čistim: Vrijeme je za sudove

Ova stavka također spada u “vrati sve na mjesto”, samo prije toga treba oprati suđe.

Prljavo posuđe nakuplja se vrlo brzo, a ako ga odmah ne operete, imat ćete veliku hrpu koju je teško pogledati, a kamoli oprati. Samo krenite redom i operite sve što vam padne pod ruku.

Ovo je jedan od najdosadnijih kućanskih poslova, ali je Higijena kuhinje jedna je od najvažnijih u svakom životnom prostoru. Ne želite da se na mjestu gdje jedete i pripremate hranu pojave plijesni, mravi i druge bube, a to nije rijedak slučaj zbog ostataka hrane.

Kako bi vam čišćenje kuhinje i pranje suđa u budućnosti bilo lakše, operite pribor i tanjure nakon svakog obroka. Potrebno je samo nekoliko sekundi, a spriječit ćete nepotrebno gomilanje posuđa.

Ako često kuhate u loncima i tavama, nakon upotrebe ih prelijte sredstvom za pranje posuđa i vrućom vodom kako hrana ne bi zagorjela. Nema ništa gore od struganja ostataka hrane s masnih tava!

kako održavati svoj stan čistim
Kako održavati svoj stan čistim

Vrijeme je za brisanje prašine

Prašina je jedan od najvećih neprijatelja u našim domovima jer se vrlo brzo pojavi, koliko god je brisali.

Ali ovo je još jedan vrlo važan korak koji ne smijete preskočiti. Prašina može uzrokovati alergije za koji niti ne znate da ga imate, a najbolje ga je spriječiti redovitim brisanjem.

Sve police i površine možete prebrisati običnom kuhinjskom krpom, ako ste lijeni ili krpom od mikrofibre koja će sigurno bolje pokupiti sve čestice prašine. Kako biste bili sigurni da će vaše police biti ostakljene, možete ih i kupiti sredstva za čišćenje prašine najčešći su za brisanje drvenih površina, a pomoći će vam da u budućnosti zadržite prašinu na mjestu, a vaše će police izgledati sjajno.

Ako živite u garsonijeri, svi ovi prethodni koraci neće vam biti teški jer ćete vrlo brzo očistiti stan.

Brisanje podova

Već ste usisavali, što je sad ovo?

Ništa nije potpuno čisto dok nije lijepo ne brisati vodom i bilo kojim drugim sredstvima!

Usisavač će naravno pokupiti sve one nečistoće poput prašine ili mrvica hrane, ali jogger će očistiti podove od svih ostalih nečistoća.

Počnite tako da sve stolice, taburee i ostali lagani namještaj premjestite na tepihe, kako biste oslobodili što više parketa. Onda je vrijeme da tu kantu napuniš vodom i nekim od sredstava za čišćenje, zgrabiš svoj brisač i baci se na brisanje!

Uvijek možete koristiti preparat namijenjen za pranje podova, ali ako ne želite trošiti novac, u možete sipati malo deterdženta za suđe u vodu, običnog octa ili čak malo sredstva za čišćenje WC školjke.

Kad prolijete prljavu vodu, vidjet ćete koliko je zapravo tamna i koliko podovi nisu čisti ni nakon usisavanja.

kako održavati svoj stan čistim
Kako održavati svoj stan čistim

Ostavite kupaonicu za kraj

Uz kuhinju, ovo je prostorija koja uvijek mora biti uredan i čist. Kupaonicu je najbolje oprati na kraju jer ćemo u nju često ulaziti tijekom čišćenja ostatka stana, ispirat ćemo krpe, prolijevati vodu iz kante, a nije najekonomičnije prvo je oprati a zatim ga odmah zaprljati.

Za kupaonicu je najvažnije nabaviti gumene rukavice jer je kemija kojom se čisti najagresivnija. Počnite ribati sanitarije, temeljito operite svaki kutak kade ili tuša, umivaonika i WC školjku morate prati izvana, a ne samo iznutra! Dobro izribajte svaki komadić daske s WC školjke, a zatim možete prebrisati i ogledalo i staklo na tuš kabini.

Naravno, ako u kupaonici imate police, obrišite prašinu i s njih. A ako imate problemi s kamencem obični ocat može vam pomoći da ga uklonite.

Sve što vam preostaje je da se udobno smjestite i uživate u sjajno čistom prostoru! Za potpuni ugođaj i užitak u čistoći uvijek možete zapaliti mirisnu svijeću.


beleske.com

PREPORUKA