back to top

Kako pakirati knjige prilikom selidbe

Svatko tko je ikada posjedovao knjigu zna koliko može biti frustrirajuće kada se korice savijaju ili potrgaju ili kada se listovi razdvoje na mjestu uvezivanja. Šanse da se to dogodi povećavaju se kada se preselite i sa sobom nosite knjige, a to je nešto što, priznat ćete, studenti često rade.

Svakog rujna prije početka semestra naši sveučilišni gradovi vrve studentima koji po tko zna koji put traže novi smještaj. Sa sobom nose svoje osnovne stvari, garderobu, računala, ali i knjige koje su im potrebne za školovanje. Neki imaju više, drugi manje, ali svi ih žele neoštećene izvaditi iz kutija u novom stanu ili studentskoj sobi.

Kako biste izbjegli oštećenje svojih knjiga, vrlo je važno da ih pravilno zapakirate. Budite oprezni i ne žurite jer vjerojatno u svojoj studentskoj zbirci knjiga i druge literature imate nešto što biste željeli sačuvati i koristiti i nakon što završite fakultet. Pročitajte nekoliko savjeta o tome kako pravilno zapakirati knjige i prevesti ih na novu adresu bez oštećenja.

#1 Donirajte knjige za koje smatrate da vam ne trebaju

Prije svega napravite selekciju literature koja vam treba i one koja vam ne treba. Neki kolekcionari knjiga jednostavno ne mogu podnijeti odvajanje od svojih omiljenih naslova. Međutim, čak i kao student možda ćete htjeti zadržati određene knjige. Udžbenici i stručna literatura koji su usko vezani uz odabranu profesiju vjerojatno će vam trebati nakon završetka fakulteta. Stoga je razumljivo da želite zadržati te knjige i održavati ih u dobrom stanju.

Možda sebe ubrajate u drugu skupinu studenata – onih koji čim polože ispit misle da im knjige i literatura vezana uz taj predmet više neće trebati. Smanjenje broja knjiga prije selidbe može vam olakšati pakiranje, ali i smanjiti težinu tereta koji ćete prevoziti, ali i troškove. kreće se. To je i logično, jer je jedan od parametara koji utječe na cijenu selidbe težina tereta koji se prevozi.

Unsplash.com

Možete donirati knjige koje ne želite ponijeti u novi stan ili studentski dom (ako se tamo selite). Pitajte svoje mlađe kolege, odnosno studente nižih godina studija kojima bi mogle zatrebati ili ih donirajte lokalnoj knjižnici.Ako ipak mislite da knjige imaju neku vrijednost i ne želite ih samo tako izgubiti, jedna od opcija može biti njihova prodaja. Jednostavno postavite oglas na internetu ili na oglasnoj ploči fakulteta za prodaju knjiga i literature za određenu godinu studija. Novac novac dobiven od prodaje knjiga možete uložiti u nešto drugo što će vam koristiti tijekom studija, novu literaturu, pribor ili računalo. U svakom slučaju, sigurno je da knjige koje posjedujete i kojih se želite riješiti prije preseljenja u novi stan imaju vrijednost.

#2 Razvrstaj knjige

Kada razvrstavate knjige na police, činite to prema abecednom redu, godini studija na koju se literatura odnosi ili prema srodnosti predmeta. To također može biti odličan način da ih spremite u kutije prije selidbe. Tako ćete ih moći jednostavno posložiti na nove police kada ih raspakirate. Tako će vam trebati manje vremena posložiti knjige na police.

Međutim, budući da knjige dolaze u različitim formatima, ponekad može biti teško spakirati ih abecednim redom ili prema temama. U tom slučaju, radi lakšeg pakiranja, najbolje je knjige razvrstati po veličini ili formatu. Odvojite veći format na jednu stranu, a manji na drugu. Nakon sortiranja knjiga, možete prijeći na pakiranje.

#3 Uvijek stavljajte najteže knjige na dno kutije

Prije nego počnete stavljati knjige u kutije, bilo bi dobro uzeti široku traku i ojačati dno unutarnjeg i vanjskog ruba kutije. Knjige mogu biti prilično teške ako ih stavite malo više u kutiju, pa se tijekom transporta rubovi mogu potrgati, a knjige mogu ispasti i oštetiti se.

Najteže knjige, posebno one s tvrdim koricama, uvijek stavljajte na dno kutije. To će spriječiti lako prevrtanje kutije tijekom prijevoza. Imate li neke posebno drage i vrijedne knjige, bilo bi dobro da ih zamotate u novinski papir ili neku vrstu folije kako se ne bi oštetile tijekom transporta ili istrošile od trljanja jedna o drugu i došle u vaš dom netaknute. novi stan.

knjige-na-simovima
Unsplash.com

Općenito, knjige s tvrdim uvezima lakše je pakirati i transportirati. S druge strane, knjige s mekim uvezom lakše se gužvaju i oštećuju, pa ih je najbolje staviti na vrh. Druga mogućnost je da na dno i sa strane kutije stavite literaturu s tvrdim uvezom, a na sredinu knjige s mekim uvezom.

#4 Ne ostavljajte mjesta u kutijama

Kada pakirate knjige u kutije, sigurno ćete se potruditi popuniti svaku prazninu. Međutim, to u većini slučajeva nije moguće. Ostat će vam praznine koje mogu utjecati na pomicanje knjiga, oštećenje i prevrtanje kutija tijekom transporta. Jedna od mogućnosti da to spriječite je da stavite papir ili novine u praznine koje ostanu nakon umetanja literature u kutije.

Uzmite stare novine ili papir, zgužvajte ih i popunite sve praznine koje su ostale kada ste pakirali svoje knjige. Sada možete jednostavno utovariti kutije u svoj kombi za selidbu. Za potrebe pakiranja najbolje je koristiti što manje kutija. Na taj način nećete morati nositi puno knjiga odjednom, a manja je vjerojatnost da će se oštetiti dok dođete do svog stana ili studentski dom u kojoj ste dobili sobu.

Prilikom pakiranja knjiga u kutije ne štedite na ljepljivoj traci. Koristite traku koja je široka i čvrsto je omotajte oko kutije. To možete učiniti dva puta kako biste bili sigurni da se kutija neće otvoriti tijekom premještanja.

#5 Osigurajte kutije s knjigama u vozilu u kojem ih prevozite

Bez obzira na to koliko su teške, kutije znaju kliziti tijekom transporta ako nisu pravilno postavljene. Stoga prije pokretanja vozila provjerite jesu li knjige, odnosno kutije s knjigama dobro pričvršćene.

Naš savjet je da ako nemate iskustva s pakiranjem i selidbom stvari za to angažirate ljude s iskustvom, tj. agencija. Ako se selite u naš glavni grad, a ne znate nijednu agenciju koja se bavi tim poslom, jednostavno ukucajte u Google tražilicu kreće se Bijeli grad. Kao rezultat pretrage dobit ćete poveznice na tvrtke koje se bave prijevozom robe i stvari, odnosno selidbom.

knjige-naručene-kretnje
Unsplash.com

Ako ipak želite to učiniti sami, zalijepite kutije zajedno. Koristite druge predmete koje premještate kako biste spriječili pomicanje kutija s knjigama ili ih jednostavno zalijepite zajedno. Što god radili, prije nego krenete, još jednom provjerite jeste li sve učinili ispravno.

Na kraju, kad stignete u svoj novi stan, nemojte predugo čekati da izvadite knjige iz kutija. Nije da biste odmah čitati, ali kako bi se izbjegla šteta. Naime, ako ih ostavite da stoje, može se dogoditi da pritisak koji vrše jedan na drugog ošteti neki od njih ili savije stranicu ili mjesto uveza. Ovakve se nezgode mogu dogoditi osobito ako knjige niste spakirali ili prethodno zamotali u zaštitni papir. Budite oprezni i počnite se pakirati na vrijeme, jedino ćete tako svoje knjige prenijeti u novi stan bez oštećenja.


beleske.com