back to top

Kako pronaći idealan studentski stan?

Pronaći savršeno mjesto za život koje će olakšati studiranje i učenje jedna je od prvih stvari na listi prioriteta svakog studenta.

Ako ste u skupini studenata koji su vječitu dilemu između studentskog doma i privatnog doma riješili u korist najma stana, morate znati neke stvari prije nego krenete u potragu.

Na to će utjecati mnogi faktori kakav ćeš studentski stan izabrati za sebe. Počevši od financija, preko položaja stana u odnosu na fakultet, te blizine menze, studentskih domova, knjižnice, čitaonice i raznih kulturno-zabavnih centara.

Evo nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da pronađete stan koji vam odgovara.

studentski stan
Kako pronaći savršen studentski stan?

Uskladite proračun i očekivanja

Prije nego počnete pregledavati oglase i gledati stanove, bilo bi pametno dobro istražiti kakav je odnos između vaših financija i očekivanja koja imate. 

Veliki, svijetao stan s pogledom na sveučilište ili u strogom centru grada može biti savršen izbor, ali samo ako imate mogućnosti plaćati visoku mjesečnu stanarinu. Dogovorite se s roditeljima koliko novca mogu izdvojiti za stanarinu i u skladu s tim potražite mjesto za zajednički život.

Najamnina za stan koji iznajmljujete bit će uvjetovana brojnim čimbenicima poput lokacije i kvadrature, opreme ili grijanja. Naravno, ne zaboravite da osim stanarine morate platiti struju, vodu, Infostan, Internet.

Dodatni savjet: Ako biste radije živjeli u urbanijem dijelu grada nego na periferiji, onda razmislite o stanu na višim katovima – takvi stanovi su jeftiniji od onih na prvom ili drugom katu. Pritom imajte na umu da je u potkrovlju uvijek vruće, pa ako nema klime, stan u potkrovlju bolje zaobići, bez obzira na jeftiniju cijenu.

Donesite pametnu odluku s kim ćete živjeti

Jedna od značajnih olakšica za studentski proračun može biti živi s cimerom ili cimerima. Je li idealan studentski stan za vas osobni kutak mira i tišine ili prostor koji dijelite s nekim?

Ako tražite cimericu imate dvije mogućnosti. Jedan je pronaći stan pa tražiti cimera, a drugi je tražiti oglase za cimere sa stanom. U oba slučaja vrlo je važno biti siguran u svoju odluku da s nekim dijelite životni prostor.

Ovdje je vrlo važno uvijek imati na umu da morate biti spremni na kompromis i biti svjesni da vas veže nešto puno više od plaćanja računa i obveze da svaku sobu održavate urednom i čistom.

Kako biste izbjegli nesporazume i nepotrebna neslaganja, dogovorite se o svemu. Ako tražite zajednički stan, pokušajte poštovati želje obiju strana. Na kojem ćete katu živjeti, želite li stan u zgradi bez lifta, kakvo je grijanje, raspored prostorija – o svemu tome morate se dogovoriti.

Uzmite u obzir činjenicu da useljenjem tek počinje vrijeme kompromisa. Kada ćete moći primiti goste, tko će i kada usisavati ili ribati kupaonicu, hoće li se u stanu smjeti pušiti… Ako vam je već dosadio ovaj popis, možda biste trebali još jednom razmisliti cimerski život za tebe. Ovo je financijski opravdana odlukaali nije uvijek izbor za svakoga.

S druge strane, život s cimerom je poseban doživljaj. Ovo može biti vaša prilika da steknete novog prijatelja, ali i da preuzmete više odgovornosti i naučite više o sebi.

studentski stan
Studentski stan možete dijeliti sa cimerom.

Potražite stan u blizini sveučilišta ili uz dobru prometnu povezanost

Lokacija stana mnogim je studentima odlučujući čimbenik pri traženju mjesta stanovanja. Može se reći da je to najrazumniji i najlogičniji izbor stan u blizini fakulteta. 

Međutim, zbog velike potražnje, možda nećete imati sreće živjeti unutar tri minute lagane šetnje od amfiteatra.

Stoga je sljedeća stvar na koju biste se trebali usredotočiti u potrazi promet. Koje linije autobusa, tramvaja ili trolejbusa vode do vašeg fakulteta? 

Potražite stan na trasi tih linija gradskog prijevoza a time ćeš se i poštedjeti presjedanja s busa na bus kad ideš na predavanja. Direktna linija od stana do fakulteta svakako je nešto što vam može olakšati studentski život.

Što se tiče lokacije, bitna informacija je i koliko će ti trebati do prvog supermarketa, banka ili pošta, ima li u blizini market, trgovina ili pekara koja radi 24 sata dnevno.

Neke od dobrih lokacija za studentski stan su one u neposrednoj blizini menza, domovi, čitaonice i knjižnice. Razmislite i o rekreaciji. Raspitajte se o većim parkovima, stazama za trčanje i sportskim centrima gdje se možete opustiti nakon dana čitanja.

U tijeku vaše potrage, moguće je da ćete biti očarani savršeno uređenom garsonijerom s prekrasnim pogledom na grad, koja ne košta puno – ali je jednostavno na mjestu koje vam ne odgovara.

 Nemojte se razboljeti! Ako se od svog stana do fakulteta svaki dan morate voziti više od pola sata, onda to možda i nije najbolja opcija.

Slijedite svoj ukus

To je to, suzili ste izbor na dva-tri stana koji ispunjavaju sve uvjete da budu vaš savršeni studentski stan, ali ne znate koji odabrati. Ovo je trenutak kada će tvoji presuditi osobni afiniteti. Je li vam važno živjeti u modernom stanu u novogradnji ili vam je svejedno kakav je namještaj?

Kakav je raspored prostorija u stanu, trebate li ponijeti svoj komad namještaja ili nema potrebe? Možda se čini kao zanemariva stavka, ali činjenica je da se u ljepšem okruženju bolje uči i radi.

Zamislite to kao da birate mjesto u kojem ćete živjeti godinu, dvije ili možda čak cijelo vrijeme studiranja. Bitno je da vam se sviđa prostor u kojem živite i da vas inspirira.

studentski stan
Studentski stan uredite po vašem ukusu.

Slušajte svoj instinkt

Nije bitna samo estetika. Razmišljajte praktično, temeljito pregledajte kupaonicu i kuhinju, raspitajte se o ispravnosti svih aparata, provjerite ima li vlage u stanu koja izaziva neugodne mirise

Važniji od lijepog stana je funkcionalan stan. Razgovarajte s potencijalnim stanodavcem o svim uvjetima.

Razmislite je li to osoba s kojom se lako možete dogovoriti oko računa, eventualnih popravaka, datuma plaćanja stanarine?

Mnogi studenti ne znaju da nije njihova odgovornost platiti troškove servisera ili kupiti novi uređaj kada popravak nije moguć. To je odgovornost stanodavca, osim ako ste izravno odgovorni za bilo kakvu štetu ili lom. 

Vlasnik se treba pobrinuti da sve u stanu bude u redu. Naravno, uvijek postoji mogućnost dogovora – da vam se stanarina umanji za iznos koji ste platili majstoru, primjerice.

Čini li vam se osoba čiji stan gledate kao netko s kim se možete složiti?

Slijedite svoj osjećaj. Spremate se napraviti veliku životnu promjenu. Preseljenje u veliki grad i početak studija može biti veliki šok, a dodatna prepreka u vidu neugodnog stanodavca vam nije potrebna.

Idealan studentski stan nije garancija uspjeha, ali može biti izvrsno okruženje za marljivo učenje i svladavanje svih akademskih izazova.

beleske.com

PREPORUKA