Kako racionalnim korištenjem kućanskih aparata smanjiti račune za struju

žena pored sušilice rublja

Postoji nekoliko načina na koje možete uštedjeti ako smanjite potrošnju električne energije u kućanstvu i time dobijete manje iznose na računima . To nije teško , ali je i poželjno , kako za vaš kućni budžet , tako i za uštedu energije postizanjem maksimalne energetske učinkovitosti vaših kućanskih uređaja .

Dovoljno je samo malo promijeniti svoje navike i povesti računa o tome kako koristite uređaje u kući te tako smanjiti potrošnju električne energije i do 25 posto . Nije malo ! Istovremeno , ne odričete se udobnosti i udobnosti u svom domu , jer će svi kućanski poslovi za koje koristite uređaje biti obavljeni kvalitetno , učinkovito i na vrijeme .

Noviji uređaji u kući , štednjaci , hladnjaci , bojleri , perilice rublja i posuđa , već imaju viši energetski razred , što već doprinosi racionalnoj potrošnji energije . Dodajte tome i Vaš pravilan izbor njihovih funkcija i načina korištenja i ostvarit ćete povoljne učinke kako u svom tako iu općem interesu .

Čuvajući prirodne resurse čuvate kvalitetu života

Racionalnim korištenjem električne energije štedite resurse i postajete dio odgovornog odnosa prema očuvanju okoliša i održivog načina života .

Na Svijetu ekonomski forum COP28 u Dubaiju upozoreno je da globalne štetne emisije konstantno rastu za 1 , 5 % godišnje , te trebaju padati za 7 % svake godine do 2030 . godine kako bi se održali zacrtani ciljevi u očuvanju planeta od negativnih učinaka zatopljenja , pretjerane sječe šuma , onečišćenje zraka i vode te degradacija kopnenih , slatkovodnih i oceanskih ekosustava .

Ovo samo zvuči daleko od nas , ali dovoljno je obratiti pažnju na svakodnevna upozorenja o zagađenju vazduha u nizu gradova u Srbiji , pa da shvatimo koliko smo i sami deo sveukupnih poremećaja , pa i onih koji se tiču ​​ energenata i nužnost štednje i odgovornog ponašanja .

Štednja počinje u vašem domu

Štednja i odgovornost počinju upravo u vašem domu , s načinom na koji upravljate svojim kućanskim aparatima bijele tehnike te korištenjem mogućnosti uštede električne energije tijekom njihovog rada . A prvi dobitnici bit ćete vi jer ćete potrošiti manje novca na mjesečne račune .

Ukoliko imate uređaje starije proizvodnje , tada promjena navika pri korištenju istih dolazi do izražaja . No ako kupite nove , bit će vam olakšan trud jer je riječ o visokoučinkovitim uređajima koji su danas imperativ u proizvodnji svjetskih brendova . To je prvi uvjet za njihovu veću konkurentnost na tržištu i pod strogim uvjetima prodaje .

Svaki kućanski aparat ima energetsku oznaku i tehničke podatke s podacima o potrošnji električne energije i energetskom razredu . Odabirom modela klase A dobivate uređaj smanjene potrošnje energije , što je posebno važno za one uređaje koje često koristite , poput štednjaka , bojlera , perilica i sušilica rublja .

Kako optimizirati rad sušilice rublja

Tržište Srbije ima veliki broj modela sušilica za rublje koje proizvode svjetski brendovi u proizvodnji kućanskih aparata kao što su Bosch , Candy , Indesit , Beko , Samsung , AEG , Elektrolux , LG , Miele , Haier , Ariston i drugi .

Preporuka je da njih i druge uređaje koje povremeno koristite , poput perilica rublja , uključite tijekom razdoblja važenja niže tarife za potrošnju električne energije .

Vodite računa o kapacitetu Oh sh ine za su sh ne više sh a , a to je važno i kod perilice rublja , kako biste na kraju dobili dobro oprano i suho rublje . Kod pranja rublja , najjednostavnije objašnjenje je staviti onoliko rublja koliko se može slobodno kretati i okretati u bubnju .

Ako imate dvije mašine , jednu za pranje , a drugu za sušenje , najbolje je da su istog kapaciteta , pa ono što perete stavite sušiti .

Nemojte preopteretiti sušilicu jer troši više dlačica . Uvijek ostavite dovoljno prostora između komada rublja kako bi zrak mogao cirkulirati .

Redovito čistite filtre , po mogućnosti nakon svake uporabe , kako biste održali dobar protok zraka . Inače će prljavi filtri smanjiti učinkovitost sušenja i povećati potrošnju energije .

Pokušajte razvrstati svoje rublje sušeći iste predmete zajedno kako biste osigurali ravnomjerno sušenje .

Koristite niže temperature sušenja za osjetljive materijale , jer to smanjuje potrošnju energije .

Ako vaš stroj ima senzore vlažnosti , koristite ih za automatsko podešavanje vremena sušenja jer ćete tako uštedjeti i na potrošnji električne energije .

Slijedeći ove savjete možete značajno poboljšati učinkovitost svoje sušilice rublja , istovremeno smanjujući troškove energije i produžujući joj vijek trajanja .

Prednosti pametnih funkcija na uređajima

Nove mogućnosti uštede energije daju vam tzv . smart ili pametne funkcije na uređajima , a takve funkcije imaju i novi modeli sušilica rublja .

Pametne funkcije na kućnim uređajima to omogućuju spajanje sata d što s internetom za daljinsko upravljanje , automatizaciju i pristup raznim funkcijama putem pametnih telefona , tableta ili drugih uređaja .

Daljinski upravljač omogućuje upravljanje uređajem putem odgovarajuće aplikacije na pametnom telefonu ili tabletu , neovisno o tome gdje se nalazite .

Možete programirati uređaj da automatski obavlja određene zadatke ili reagira na određene uvjete . Na primjer , automatsko paljenje i gašenje svjetla , podešavanje termostata ili pokretanje uređaja u određeno vrijeme .

Imate funkciju povezivanja s glasovnim pomoćnicima , kao što su Google Assistant , Amazon Alexa ili Apple Siri , koji vam omogućuju upravljanje uređajem glasom .

Praćenje i analiza potrošnje energije uređaja daje vam mogućnost da identificirate načine za uštedu energije .

Možete ažurirati softver svog uređaja na mreži kako biste poboljšali performanse , popravili grešku ili dodali novu značajku .

Integracija sa sustavima pametne kuće omogućava povezivanje s drugim pametnim uređajima unutar kućnog sustava , što omogućuje sinkronizaciju i zajednički rad različitih uređaja .

Općenito , pametne značajke na kućanskim aparatima omogućuju vam veću razinu kontrole nad vašim uređajima dok istovremeno poboljšavaju energetsku učinkovitost i prilagođavaju se vašim individualnim potrebama .

Moderne sušilice rublja na tržištu Srbije

U Srbiji su prisutni vodeći brendovi za proizvodnju sušilica za veš , a većina modela ima jednu ili više od navedenih pametnih funkcija . Zaista nećete imati problema s odabirom sušilice rublja kojoj možete dati puno povjerenje .

Evo nekih od njihovih značajki :

– energetski razred A +++;

– daljinsko pokretanje ;

– automatsko sušenje rublja točno na razinu koju želite ;

– jednostavno čišćenje filtera kondenzatora ;

– posebna zaštita od vibracija ;

– LED zaslon na kojem dodirom možete upravljati funkcijama poput odgode paljenja i prikaza preostalog vremena ;

– mogućnost preuzimanja i pokretanja više od 20 dodatnih programa sušenja ;

– pametni senzor za kontrolu vlage jamči savršenu razinu vlažnosti za jednostavno glačanje .

Ove i druge funkcije sušilica za rublje omogućuju vam da imate visokokvalitetan i pouzdan uređaj koji jamči racionalnu potrošnju električne energije i potpunu usklađenost sa standardima zaštite i očuvanja okoliša .


beleske . com