back to top

Knjigovodstvo: zanimanje sa stalnom potražnjom za stručnim kadrom

Jedno od najdeficitarnijih zanimanja u Srbiji je zvanje računovođe, a zanimljivo je da stručnjaka s ovim zvanjem gotovo da nema na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Pitate se zašto je to tako? Odgovor je vrlo jednostavan: svaka tvrtka, pa i najmanji obrt, kiosk ili trgovina mješovitom robom, ima barem jednog knjigovođu. Velike tvrtke zapošljavaju desetke njih za administrativne poslove.

Treba li svima knjigovođa? Da je.

Iako njihov posao laiku izgleda kao unos podataka, računovođe zapravo obavljaju vrlo širok spektar usluga – od pomoći pri otvaranju i registraciji tvrtke, prijave zaposlenika, obračuna plaća, brige o financijama tvrtke, mogućih poreznih olakšica, plaćanja poreza, do vođenja računa o plaćama, itd. do izrade završnog računa, budnim okom odgovornog knjigovođe treba sve ispratiti.

Ako razmišljate o promjeni karijere i želite posao s dobrom zaradom i sigurnim radnim vremenom, ako ste odgovorni, marljivi i vrijedni povjerenja, knjigovodstveni tečaj mogao biti pravi izbor za vas. U nastavku ćemo vam objasniti koje vještine i sposobnosti treba posjedovati knjigovođa (stječu se na tečaju, nije potrebno predznanje), kao i koje su njihove glavne obveze.

računovođa

Koja znanja i kvalitete treba posjedovati budući računovođa?

Ukoliko se odlučite za tečaj, bio on individualni, grupni ili online tečaj knjigovodstva, nitko od vas neće očekivati ​​predznanje iz područja ekonomije. Ako ih imate, možda znate neke pojmove, ali i ako ne znate, naučit ćete ih na predavanjima.

Nastava je podijeljena u osam nastavnih blokova, od kojih svaki obrađuje sljedeće predmete:

 1. Uvod u knjigovodstvo – osnovni pojmovi; Osnivačka bilanca – sastavljanje; Usluge – primljena faktura.
 2. PDV – pojam i evidencija; Osnovna sredstva – primljena faktura; Materijal – primljena faktura; Veleprodaja – primljena faktura.
 3. Maloprodaja – primljena faktura; Alat i inventar/zalihe – faktura primljena; Uvoz robe.
 4. Veleprodaja – izdavanje računa; Izvoz robe; Maloprodaja – dnevna tržnica; Usluge – izdavanje računa.
 5. Međunarodni računovodstveni standardi – IAS; Niveliranje cijena; Izračun inventara; Zarada (obračun i knjiženje).
 6. Derivati ​​u dinarima; Plaćanja unaprijed; Izvodi stranu valutu – ostvarene tečajne razlike.
 7. Primljeni predujmovi; Završni računi; Blagajnik.
 8. PDV u građevinarstvu; Izračun RUC u Ministarstvu pravosuđa; Rashodi, manjkovi i viškovi; Porezna prijava – PPPDV i pregled obračuna PDV-a – POPDV.
 9. Obračun amortizacije; Sumnjive i sporne tražbine; Nerealizirane tečajne razlike – tečajevi; Završni list.
 10. Završna knjiženja; Porezna bilanca; Financijsko izvješće – popunjavanje obrazaca; Priprema ispita.

Tijekom tečaja polaznici će pohađati teorijska predavanja, koja će biti praćena interaktivnim radionicama tijekom kojih će imati priliku vidjeti praktične primjere naučenog te samostalno provjeriti stečeno znanje, uz podršku mentora.

Nakon položenog završnog ispita stječete zvanje računovođa i moći ćete se prijaviti za posao u bilo kojoj računovodstvenoj agenciji ili pokrenuti vlastiti posao. Završni dio obuke sastoji se od praktičnog rada u stvarnom okruženju, nakon čega slijedi certifikacija obuke.

Budući računovođa trebao bi imati izvrsno oko za detalje, izvrsno baratati brojevima, imati jaku radnu etiku, biti odgovoran i pošten, imati izvrsne komunikacijske vještine, biti dobar u timskom radu, biti pouzdan, kreativan i dobro organiziran. Iako su sve navedene kvalitete važne za buduće računovođe, osjećaj da ulijeva povjerenje jedna je od dominantnih. Računovođa dobiva najpovjerljivije informacije o poslovanju tvrtke, stoga ih ne smije zlorabiti i stvarati probleme svojim klijentima.

Koje su odgovornosti knjigovođe?

Knjigovođe mogu raditi za računovodstvene i knjigovodstvene agencije, mogu biti samozaposleni i svoje usluge pružati na temelju ugovora tvrtkama ili pojedincima. Treća opcija je rad u tvrtkama kojima knjigovodstvo nije primarna djelatnost, ali zbog velikog prometa zapošljavaju kućne knjigovođe.

Općenito, glavne odgovornosti knjigovođe su sljedeće:

 • Vođenje financijskih knjiga korištenjem računalnih i ručnih knjigovodstvenih sustava.
 • Unos podataka u knjige prometa i obračune, izrada bilance poslovnih knjiga, vođenje glavnih knjiga i izrada financijskih izvješća.
 • Obračun i izrada obračuna plaća, te obračuna za komunalne, porezne i druge račune.
 • Ispunjavanje i podnošenje poreznih obrazaca, obrazaca za naknade zaposlenika, obrazaca za mirovinske doprinose i drugih državnih dokumenata.
 • Izrada poreznih prijava za pojedince i tvrtke.
 • Izrada ostalih statističkih, financijskih i računovodstvenih izvješća

Koliko zarađuju knjigovođe?

Pitanje koje vas sigurno zanima je koliko prosječno zarađuje knjigovođa. Prema podacima portala Infoplate, stalna plata računovođe sa završenim kursom (prethodno završena srednja škola) u beogradskim opštinama iznosi 75.900 dinara.

Naravno, ovaj iznos ne treba uzeti zdravo za gotovo. Plaća može biti znatno veća, ovisno o agenciji za koju radite, broju klijenata, vrsti usluga koje im pružate (nisu sve knjigovodstvene usluge jednake, ai potrebe za njima se razlikuju od klijenta do klijenta=.


beleske.com