back to top

Kako se dobivaju spolne bolesti i kako se zaštititi?

Može li nas kondom zaštititi? Od svih vrsta bolesti, a koja je najpouzdanija zaštita od spolno prenosivih bolesti? U tekstu ćemo odgovoriti na ova i slična pitanja.

Seksualna aktivnost sa sobom nosi puno zadovoljstva, ali i odgovornosti. Prije stupanja u seksualni odnos s osobom potrebno je biti informirani i znati koje rizike nosi seks odnosno kako se stječu spolne bolesti.

Kada kažemo zaštićeni seks, prije svega mislimo na seks uz korištenje kondoma, koji predstavlja najbolju zaštitu od spolno prenosivih bolesti.

Kako se dobivaju spolno prenosive bolesti – prenose li se sve na isti način?

Venerične bolesti mogu bitite bakterijske, virusne i gljivične što je vrlo važna karakteristika po kojoj ih razlikujemo. Važno je znati što uzrokuje pojedinu spolnu bolest kako bismo je znali liječiti i liječiti, odnosno kako se može prenijeti.

Dezinformacije o ovoj temi često su uzrokovane stvaranjem raznih mitova i strah od dobivanja spolno prenosivih bolesti, dok je druga krajnost potpuno neznanje, koje može biti jednako opasno.

Neke se spolno prenosive bolesti mogu dobiti isključivo tijekom spolnog odnosa, neki čak i poljupcem ili oralnim seksom, pa ćemo klasificirati one najčešće i napisati koji su načini prijenosa spolno prenosivih bolesti.

spolne bolesti
Kako se prenose spolne bolesti?

Kako se prenose kondilomi – spolno prenosiva bolest uzrokovana virusom HPV

Kondilomi su vrlo zarazna spolno prenosiva bolest koju uzrokuju određene vrste HPV virusa. Ova spolno prenosiva bolest prenosi se izuzetno brzo, a simptomi su mu točkice i mjehurići koji nalikuju malim bradavicama i nalaze se na genitalijama.

Da bismo objasnili kako se bradavice prenose, moramo objasniti kako se prenosi HPV, odnosno humani papiloma virus. Ovaj virus se prenosi redovitim spolnim odnosom, uključujući oralni i analni seks. Ono što je važno znati je da HPV se prenosi i izravnim kontaktom s inficiranom kožom i sluznicama.

Upravo zbog načina na koji se HPV prenosi, odnosno kako se bradavice stječu, jasno je da su prilično zarazne. Zato su redoviti pregledi iznimno važni. Kondilomi se liječe na različite načine, ali virus može dugo ostati u tijelu dok se sam ne očisti, uglavnom ne izazivaju veće komplikacije.

Kako se prenosi herpes – virus koji mnogi ljudi imaju u tijelu

Herpes je virusna infekcija koja se može pojaviti u ustima ili genitalijama. Na pitanje kako se herpes prenosi, odgovor je samo direktnim kontaktom, odnosno poljupcem ili spolnim odnosom sa zaraženom osobom.

Virus koji uzrokuje herpes ima gotovo 70% populacije. Ono što je važno znati je da se ovaj virus ne manifestira često, ali uglavnom nakon pada imuniteta, tada se najčešće pojavljuje u obliku ranice na usni. Ne znači nužno da će osoba koja ima virus automatski prenijeti virus na svog partnera, osim ako herpes nije izazvao vidljive rane na gore navedenim površinama tijela.

Kako se prenosi klamidija – tiha spolno prenosiva bolest

Klamidija je jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti, a razlog zašto je tako česta je činjenica da u velikom broju slučajeva pokazuje minimalne simptome pa ga je teško dijagnosticirati. Zato se pregled jednom godišnje preporučuje svim spolno aktivnim osobama.

Kako se dobije klamidija?

Klamidija je spolno prenosiva bolest uzrokovana bakterijama, a prenosi se isključivo spolnim odnosom, uključujući analni i oralni seks.  Tako, na pitanje kako se klamidija prenosi odgovor je isključivo spolnim putem, ne prenosi se poljupcem, ili dodirivanjem osobe koja je zaražena ovom bakterijom.

Klamidija se može prenijeti i tijekom trudnoće, a ako je trudnica ima, može je prenijeti na novorođenče tijekom vaginalnog poroda. Kad se slomi na vrijeme, klamidija se liječi relativno brzo, ali ako se ne liječi na vrijeme, može ostaviti trajne posljedice na naše spolne organe, a kod žena može izazvati i sterilitet.

spolne bolesti
Kako se dobivaju spolne bolesti i kako se zaštititi?

Kako se prenosi HIV – virus koji uzrokuje AIDS

Prijenos spolno prenosivih bolesti najčešće nema smrtonosnih posljedica, iako se većina njih, ako se otkriju na vrijeme, mogu relativno brzo izliječiti, a da ne ostavljaju trajne posljedice po ljudsko zdravlje. Međutim, kada je u pitanju HIV virus, situacija je malo drugačija. Naime, ovaj virus može aktivirati AIDS (AIDS) koji uglavnom ima smrtne posljedice.

Stoga je pitanje kako se HIV prenosi izuzetno značajan, a odgovor je krv, sjeme, sperma i vaginalni sekret, tj. sekret tijekom spolnog odnosa.

Glavna metoda zaštite je kondom, tijekom klasičnog, ali i oralnog i analnog seksa. Na pitanje kako se može dobiti HIV, ljubljenje i dodirivanje nisu točni odgovori, što je važno znati kako ne bi bilo nesporazuma na ovu temu.

Kako se prenose genitalne bradavice – izuzetno se lako prenose

Zaštita od spolno prenosivih bolesti najmanje pomaže kada su u pitanju genitalne bradavice. Čak i ako koristite kondom postoji mogućnost da ih dobijete. Genitalne bradavice su virusne, tako da i jesu dovoljan je samo kontakt sa zaraženom osobom, odnosno kontakt putem tjelesnih tekućina tijekom spolnog odnosa radi zaraze.

Također, osoba s kojom ulazite u spolne odnose uopće ne mora imati vidljive znakove bolesti, tj. ne smije imati genitalne bradavice na koži u području spolnih organa i bedara, ali ipak može biti nositelj virusa koji ih uzrokuje. To je razlog zašto se tako lako prenose.

Smatra se da je 80% spolno aktivne populacije zaraženo je nekim tipom ovog virusa no dobra je vijest da se ona ne očituje uvijek bradavicama, a kada se dogodi, njihovo je uklanjanje vrlo jednostavno i ne ostavlja trajne posljedice. blagoslovio te.

Kako se prenosi gonoreja, tripice ili gonoreja – bakterijska spolno prenosiva bolest

Gonoreju uzrokuje bakterija poznata kao gonokok, koja nastanjuje tjelesne tekućine u penisu i vagini. Zato gonoreja prenosi isključivo spolnim putem. 

Gonoreja se ne može dobiti poljupcem ili kontaktom sa zaraženom osobom, kao ni na moru ili bazenu kada dijelite isti ručnik, jer bakterija koja ju uzrokuje ne preživljava dugo izvan ljudskog tijela.

Stoga je najsigurniji oblik zaštite od ove spolno prenosive bolesti svakako kondom. Važno je znati da su šanse da žena dobije ovu spolno prenosivu bolest u kontaktu sa zaraženim muškarcem veće nego da je muškarac dobije od zaražene žene.

spolne bolesti
Stoga je najsigurniji oblik zaštite od ove spolno prenosive bolesti svakako kondom.

Zaštita od spolno prenosivih bolesti – prevencija kao ključ uspjeha

Prijenos spolno prenosivih bolesti najčešće se događa na isti način – nezaštićenim spolnim odnosom. Iako se određene bolesti mogu prenijeti i poljupcem i dodirom najveća je mogućnost pojave infekcije upravo seksom bez kondoma. Zato je kondom neophodan kada zaštita od spolno prenosivih bolesti u pitanju.

Također, uvijek ste u prednosti ako dobro upoznate svog seksualnog partnera, pa možete razgovarati o zaštiti i njenoj važnosti. Kao što bismo se zaštitili od svake druge bolesti, tako trebali bismo biti oprezni a kada je riječ o onima koje se prenose spolnim putem, i prvi korak koji poduzimamo je upravo informiranje o tome kako se spolno prenosive bolesti stječu.

Spolna zrelost pomaže da što više mladih upozna bolje sa spolnim odnosima.

Sada kada znate odgovor na to kako se neke od najčešćih spolno prenosivih bolesti dobivaju i kada znate kako možete ugroziti svoje zdravlje, jasno je da brigu o spolnom zdravlju ne treba dovoditi u pitanje, a vi ste to stavili u drugi plan.

U sigurnom seksu ćete najviše uživati ​​jer u njemu uživate na pravi način.

beleske.com

PREPORUKA