back to top

Srčani crv – opasan parazit koji vreba kućne ljubimce

Ako imate kućnog ljubimca, već znate da mu je potrebna posebna (liječnička) pažnja. U slučaju da tek planirate udomiti/kupiti psa, nije loše detaljno se raspitati o potrebnoj medicinskoj skrbi.

Baš kao što se događa u humanoj medicini, masovna pojava se uočava kod bolesti pasa i mačaka nove, nepoznate bolesti.

Također, postoji masovna ekspanzija bolesti koje su postojale i prije, ali ne u tolikoj mjeri. Jedna takva bolest je bolest koju uzrokuje srčani crv.

Zbog stanja koje uzrokuje kod psa, nevjerojatno lakog načina prijenosa ovog parazita, kao i dalekosežnih posljedica koje ima na zdravlje ljubimca, ključno je upoznati ga.

Međutim, ako ste novi vlasnik ili niste upoznati s ovim stanjem, sigurno ćete imati mnogo pitanja. Pokušat ćemo ih otkriti u nastavku.

*Upozorenje: Sljedeće slike sadrže eksplicitan medicinski sadržaj*

srcani crv
Srčani crv kod pasa – opasan parazit koji vreba kućne ljubimce

Što je srčani crv?

Kad dođe proljeće, vlasnici kućnih ljubimaca, posebice pasa i mačaka, prvo pomisle na opasnosti koje vrebaju u obliku krpelja.

No, u našim krajevima već nekoliko godina aktivno živi pandemija dirofilarije o kojoj se malo zna i govori. Što je srčani crv i kako se životinja može zaraziti?

Dirofilarioza je parazit koji se prenosi vrlo lako: preko zaraženog komarca. Komarac ugrize psa koji nosi ovog parazita, a kada dođe u kontakt sa sljedećim psom, zarazi ga ličinkama koje se na kraju razviju u odraslog parazita.

Prijenos se događa isključivo preko zaraženog kukca: stoga se ne može prenijeti s jednog psa na drugog izravnim kontaktom.

Ova parazitarna bolest kod nas je još nepoznata, jer je klima našeg podneblja bila neadekvatna za masovno širenje ove bolesti.

No, promjenom klimatskog segmenta mijenja se i biljni i životinjski svijet. Tako je ovo tlo postalo pogodno za razmnožavanje komaraca, a time i lakši prijenos nametnika.

Kako se dirofilarija prenosi i kako raste

Već je rečeno da komarci prenose ličinke srčanog crva (mikrofilarije). Mikrofilarija se kroz krvotok smjesti u najveći prostor koji je pogodan za njen daljnji razvoj. Iako se bolest naziva “srčana glista”, ona se primarno ne razvija tamo.

Prvo mjesto gdje se mikrofilarije “nastane” su pluća. Ličinke se razvijaju u muške i ženske srčane gliste. Ženke srčanog crva koje postanu spolno zrele opasnije su: stalno prenose infekciju i čine psa zaraznim za druge kućne ljubimce.

Uz nesmetan rast i razvoj u plućnim arterijama srčani crv može narasti i do 30 cm. Ako se bolest ne liječi, srčani crvi rastu i “kreću” se po arterijama, a na samom kraju svog puta stižu do srca životinje.

Tada se smatra da životinja boluje od najtežeg oblika bolesti, koji može rezultirati i smrću.

srčani crv

Simptomi srčanog crva

Sada kada smo stekli opći dojam o ozbiljnosti i opasnosti ovog stanja za zdravlje ljubimca, potrebno je uočiti simptome koji mogu upućivati ​​na srčanog crva.

Prije svega, važno je redovito pregledavati psa i povremeno ga testirati na ovu bolest. S obzirom da je “sezona komaraca” od svibnja do rujna, ne bi bilo loše barem jednom godišnje testirati psa na ovu bolest.

Krvni test Dirofilaria immitis (što je latinski naziv za ovog parazita) je pristupačan, cena varira od 1500-2000 dinara. Što se prije uoči prisutnost mikrofilarija ili odraslih ličinki, životinju ćemo lakše izliječiti.

Simptomi dirofilarioze razlikuju se ovisno o stanju i stupnju razvoja ličinki. Dirofilarija je opasna bolest jer su simptomi često latentni, neprimjetni, često pripisani drugim stanjima (vrućina, umor).

Najčešći simptomi, čiji je intenzitet promjenjiv, su:

  • Kašalj (intenzitet varira ovisno o stadiju razvoja ličinke)
  • Ubrzani umor nakon najmanje tjelesne aktivnosti
  • Lijenost
  • Gubitak apetita ili apetit koji je isto, pas jede redovito, ali uporno gubi na težini
  • Nesvjestica

Kašalj je najčešći, ali i najčešće zanemaren simptom. Vlasnici pasa i mačaka često primjećuju da njihov ljubimac kašlje, ali to pripisuju alergijama, prašini i prolaznom umoru.

Naravno, nijedan od ovih uzroka nije nužno isključen, ali u slučaju da primijetite kašalj nakon fizičke aktivnosti posjetite svog veterinara.

Test pozitivan na srčanog crva. Što dalje?

Najstresniji ishod i za vlasnika i za psa je pozitivan test na dirofilariozu. Prvo pitanje koje se nameće je ŠTO DALJE?

Dakle, u slučaju da je test pokazao prisutnost ličinki u krvi, potrebno je napraviti Knottov test. Često se dogodi da pas boluje od neke druge plućne bolesti, a test na dirofilariozu bude lažno pozitivan.

Stoga je potrebno ispitati životinju na prisutnost ličinki u krvi. Knottov test pouzdano pokazuje njihovu prisutnost. Test košta oko 1500 dinara.

Ukoliko se i ovaj test pokaže pozitivnim, potrebno je dobiti detaljne informacije o ovoj bolesti. Ovdje vlasnici igraju ključnu ulogu.

Kao i u humanoj medicini, nisu svi liječnici stručnjaci za sva stanja. Postoje stručnjaci koji se bave isključivo plućno-srčanim bolestima pasa, a takve veterinare treba pronaći, kako bi Vam adekvatno savjetovali terapiju.

Ono što treba učiniti dok se ne odlučite za osobu koja će liječiti vašeg ljubimca je rtg pluća kao i ultrazvuk srca plućne arterije.

Time se provjerava nekoliko stvari: prvo, koji je stupanj razvoja parazita, drugo, koji je stupanj oštećenja organa uzrokovanih njima.

Najbolja vijest koju možete saznati je da parazit nije stigao do srca vašeg ljubimca. To znatno olakšava liječenje. Ove usluge se naplaćuju od 5 do 7000 dinara.

Dobar veterinar, strpljenje, željezna disciplina, ljubav i otvoren novčanik (tim redom!) vaši su glavni aduti u borbi protiv ove pošasti.

Postoje dvije vrste liječenja srčanog crva. U svakom slučaju, koju god metodu odabrali, morate biti spremni na strpljivo i disciplinirano pridržavanje ustaljene rutine koju Vam je propisao liječnik, kao i na mogućnost da metoda neće potpuno uništiti ovog parazita.

Ne postoji 100% učinkovita metoda za liječenje srčanog crva.

srcani crv
Srčani crv kod pasa – opasan parazit koji vreba kućne ljubimce

Fast kill ~ metoda brzog ubijanja parazita

Fast kill tretman, tj. adulticidna metoda za ubijanje srčanih crva, brz je način liječenja životinje. Za izvođenje je potrebno detaljno i stručno ultrazvučnim i RTG pregledom utvrditi stanje pluća i srca.

U slučaju da se utvrdi da su organi minimalno ili uopće nisu oštećeni, a infekcija još nije uznapredovala, preporučuje se ova metoda.

Također, pas ili mačka moraju biti mladi i snažni, jer je metoda invazivna i jako slabi životinju.

Sastoji se od pripremne terapije kortikosteroidima u trajanju od 28 dana, pijenja invermektina i pripremne terapije do dana ubrizgavanja imiticida.

Ova koncentracija kemikalija može oslabiti ljubimca i povećati rizik od srčanog udara, stoga je stroga zabranjeno aktivno kretanje.

Ako psa izvodite van ne smije trčati, skakati niti se umarati, a ako je u dvorištu potrebno je aktivnost svesti na minimum.

Tretman sporog ubijanja

Tretman, koji se preporučuje za slabe, stare ili već bolesne pse i mačke, uključuje istu terapiju kao i tretman brzog usmrćivanja, ali “razvučen” na nekoliko mjeseci.

Umjesto ubrizgavanja lijeka odjednom (kao kod metode brzog ubijanja), ljubimcu se daje u smanjenim dozama tijekom dva tjedna.

U našim krajevima postoji strah od brzih metoda ubijanja koje, kao i svaka druga, sa sobom nose određene zdravstvene rizike.

Na vlasniku je da u dogovoru s veterinarom odvagne koja bi metoda za njegovog ljubimca bila najlakša za podnošenje, ali i dala najvjerodostojnije rezultate.

Cijene ovih tretmana ovise o stanju i težini vašeg ljubimca. Lijekovi se daju prema težini, pa se izračunava cijena. Za psa s blažom kliničkom slikom, težine 27 kg, tretman brzog odstrela kreće se od 200 do 300 eura.

Budite spremni na nuspojave koje prate brze i spore tretmane ubijanja. Naime, psu pada imunitet pa lakše dolazi do problema s probavnim traktom.

Bez obzira na to kako vama izgleda, srčani crv se može izliječiti. Daleko od toga da je bezopasno i bezazleno, naprotiv, ali nemojte očajavati. Uz strpljenje i pravog veterinara moguće je spriječiti najgori ishod.

srcani crv
Srčani crv - opasan parazit koji vreba kućne ljubimce

Prevencija

Prevencija srčanog crva je najvažnija. Svi psi su u opasnosti od ovog parazita: nijedna pasmina, vrsta dlake ili klima nisu imuni. Zato biste trebali zaštititi svog ljubimca.

Prije nego svom ljubimcu date tablete i kapi protiv ovog parazita, morate se uvjeriti da je negativan na srčanog crva. U slučaju da je životinja bolesna, a vi joj date zaštitu, mogu se pojaviti nuspojave.

Ampule ili tablete: na tržištu postoje razni pripravci za zaštitu životinja od srčanog crva. Neki su u obliku ampula, a drugi u obliku tableta. Tablete su se pokazale primjerenijima.

Psu je potrebno svaki mjesec dati jednu tabletu, kako bi bio pokriven. Tableti koštaju oko 1500 dinara.

Pokušajte zaštititi dom od komaraca: uočeno je da najviše obolijevaju lovački psi, jer su uglavnom u močvarnim područjima. To ne znači da se kućni ljubimac ne može ugristi. Pokušajte zaštititi kuću od komaraca što je više moguće.

Dovedite psa u kuću: ako imate dvorište, u mjesecima dok zaprašivanje komaraca ne dosegne maksimum, ne bi bilo loše dovesti psa u kuću. Na taj će način biti manje izložen komarcima.

*Tekst je informativnog karaktera i nije zamjena za veterinarsku pomoć!*

resilako.com

PREPORUKE