back to top

Znanstveni časopis Elementi i znanstveni portal Elementarium

Za velika znanstvena otkrića zaslužni su oni koji stvarno žele provjeriti: jesu li ili nisu teorije o prirodi stvari pogrešne?

Ako krenemo od teorije Maxa Plancka:

Znanstveni eksperiment je pitanje koje znanost postavlja Prirodi, stoga je mjerenje bilježenje tog odgovora“,

Usuđujem se napisati da je današnji znanstveno-tehnološki razvoj odgovor čovjekovog genija na mogućnosti koje mu je priroda dala.

Zato ću ovu priču započeti jednom divnom rečenicom Isaaca Asimova

Najuzbudljivija fraza koju možete čuti u znanosti nije ‘Eureka!’ (onaj koji najavljuje nova otkrića), ali ‘Ovo može biti zanimljivo…‘”

Prije nekoliko mjeseci otkrio sam još jedan dragulj obrazovanja. U nedostatku sličnih, au poplavi jalovih, lažno drugačijih časopisa danas, jedan se izdvojio i doletio do mene. Vrlo atraktivnog izgleda, nenametljiv, uredan i dječačkog osmijeha, pojavio se jednog dana na mom stolu. Zaista sam bio više nego ugodno iznenađen kada sam otvorio prvi broj. Nisam mogao odoljeti, odmah sam posjetio portal (odmah označeno) i obogaćen “kolekcija” obrazovnih stranica koje posjećujem.

Evo zagonetke za danas: pojavljuje se svaka dva mjeseca, svaki svezak ima 108 stranica i namijenjen je čitanju, učenju i uživanju u znanosti? Znate li tko je to? [ Digresija: namerno pitam o kome, a ne o čemu je reč, jer je ovaj naučnik među časopisima mladi gospodin koji obećava, ne tek stvar! ]

Predstavimo časopis uz fanfare Elementi. Još jedan dragocjeni labirint znanja i obrazovanja u koji uvijek možemo sigurno zalutati (i izgubiti se).

Nazovimo ga u šali 119. elementom Mendeljejeva periodnog sustava!

samoobrazovanje

Pored Srpska znanstvena televizija koju mogu pratiti samo na internetu, veselim se novom broju za mjesec-dva Elementi. Na moju sreću Politicin zabavnik dolazi svakog petka.

Znanstveni časopis Elementi je objavljeno Centar za promociju nauke Srbije. to je državna institucija s misijom okretanja mladih znanosti i istraživanju. Centar diljem Srbije organizira događanja koja promiču znanost, organizira razna predavanja, radionice i tribine, ali i izdaje publikacije. strogo znanstveno usmjerena i njegove manifestacije.

Konceptom jasnog, zanimljivog i relevantnog sadržaja, s tekstom koji je lijep i slikom koja je priča, okupili smo najbolji znanstveno-popularni autori iz cijele regije. A mi nudimo samo elemente jer znamo da ćemo u svakom broju našeg novog časopisa, u svakoj rubrici, zajedno s vama graditi novi spoj“, kaže glavni urednik u uvodnoj riječi Elementi Slobodan Bubnjević.

Elementi već prvim tekstom privukao čitatelje temama:

Imaju li geni nacionalnost? Etnogeneza nije nimalo lako objasniti, ali jasan i precizan stil pisanja, potkrijepljen znanstvenim dokazima, približio je temu nacije i pripadnosti onima koji se s tom temom susreću prvi put.

Kako smo naselili našu planetu, što svemir radi u mraku. Kako su nastali i ima li im kraja Sveti ratovi? Tko želi krenuti putem kojim je Pupin prošao od Idvora do svjetskih instituta, neka preleti tekst gospdjela Mihajla Pupina. Tu je i odličan zaslon arheoastronomijašto su ljudi megalitskog doba vidjeli na nebu, a što su gradili na zemlji?

Kako saznati sve o:

EU programi financiranja znanosti;
– gdje se nalaze gradovi, u kojima se dugo vremena, živi dugo;
– vijesti iz astrofizike i svemira,
tipovi osobnosti i mnoge druge moguće i nemoguće pojave.

Na kraju časopisa su Tribina CPN-a (Centar za promicanje znanosti): Tko je prvi došao na Balkan? Postoji li slobodna volja? Gdje je granica ljudske spoznaje?

 

Evo kratkog pregleda nekoliko članaka iz ovog časopisa koji su mi bili najzanimljiviji:

* Tekst o izgradnji budućnosti i modernih gradova. Biomimikrija kombinacija je biologije i inženjerstva; kakav važan posao čeka biologe i znanstvenike raznih struka u ogromnom poslu zvanom – imitacija struktura živih organizama u inženjerske svrhe. Znao sam vrlo malo o tome prije nego sam pročitao tekst Elementi. Arhitekti svijeta istražuju građevine od termita jer grade strukture s dimnjacima koji se otvaraju i zatvaraju i imaju sustave hlađenja i grijanja. Provede li se ovakva inovacija u praksi, zamislite samo kolike su uštede energije. Mnogi gradovi u svijetu (Dubai, London) stvaraju cijela vertikalna sela (visoka tehnologija omogućuje izgradnju cijelih umreženih gradova) kojima se može upravljati putem računalne mreže.

* Informativni tekst o prvom indeksu zabranjenih knjiga “Index librorum prohibitorum” koji je naturaliziran od strane Rimokatoličke crkve godine 1559. Sve su te knjige pomno proučavane kako bi ih predstavnici Crkve nakon čitanja predložili za zabranu. Galilejevo djelo “Dijalog o dva glavna sustava svijeta” proglašeno je heretičkim, a on sam je završio u kućnom pritvoru. Bilo koja knjiga koja vas je navela na preispitivanje i razmišljanje bila je zabranjena. Voltaireov “Candide”, Jean-Jacques Rousseauov “Društveni ugovor”neki su od njih.

* Upoznajte oca filmskog žanra znanstvene fantastike, Georgesa Mélièsa, i njegovog prvog znanstvena fantastika film u povijesti – Putovanje na mjesec iz 1902. godine. Spoj znanstvene fantastike Julesa Vernea i H. Dz. Wales je konceptualna osnova za film. Méliès je sam u svom produkcijskom studiju napravio cijelu scenografiju za takve stvari pokretne slike (koje je zapravo imalo oblik kazališta). Mélièsova inovacija bila je odskočna daska za sve kasnije redatelje i stvaratelje znanstvene fantastike.

* U najnovijem broju 5 nalazi se i knjižnica modela prema uputama genija Jorge Luis Borges koji je uzor predstavio u pripovijetci “Bavilonska knjižnica” iz 1941. godine. Borges je zamislio Babilonsku knjižnicu koja se sastoji od velikog broja povezanih šesterokutnih soba, povezanih hodnicima i stubištima; svaka sadrži osnovne potrepštine za opstanak ljudske vrste i četiri zida polica s knjigama. Svaka polica sadrži trideset i pet knjiga istog formata; svaka knjiga ima 410 stranica; svaka stranica ima 40 redaka, a svaki red ima osamdeset slova koja su crne boje.

Borgesova utopijska knjižnica je metafora u kojoj se slova svijeta (i jezici i simboli) granaju stvarajući svemir knjiga i memorija koja funkcionira u jednoj zgradi, prostorna metafora memorije – knjižnica. U Elementi je li cjelokupna matematička kombinatorika takvog sustava (zamislimo da je to moguće) vrlo iscrpno i pregledno objašnjena. Tu je i slika modela Babilonske knjižnice. Model izgleda poput saća, sastavljenog od stanica koje su međusobno povezane, poput labirinta. Uz ovaj broj Elementa dobivate i 3D naočale s kojima možete virtualno kročiti u fantastičnu maketu i razgledavati police, hodnike i prostor kao da ste u njoj.

* René Descartes (1596-1650), kao što znamo, bio je utjecajan mislilac, filozof, matematičar 17. stoljeća. Zahvaljujući svom profesoru matematike u srednjoj školi, znao sam ponešto o Descartesu: utemeljitelju analitičke geometrije, koordinatnog sustava i piscu “Geometrije”, čovjeku za kojeg su matematika i geometrija bile model filozofske metode. Bio je vrlo uspješan i u znanosti, uveo je mehaniku Princip očuvanja količine gibanjau optici Zakon loma svjetlosnih zraka. U izvanrednom dijelu „Rasprava o metodi došao je do zaključka da je čovjek sposoban doći do istine, no pitanje je postupka traženja istine u znanosti (sumnja, analiza, sinteza i provjera). Međutim, Elementi otkriti u tekstu Descartesova sonata da se taj genijalni čovjek bavio čak i teorijom glazbe. Glazba je bila predmet njegove analize kao fizički stimulator sluha i kao stimulator osjećaja, a ujedno promatrana s matematičko-fizičkog stajališta.

Sjajno! I sve to u 17. stoljeću! Autor članka u časopisu navodi da je Descartes djelo napisao u dobi od 21 godine Compendium musicae. U njemu analizira teoriju glazbe, a posebno proces slušanja glazbe, postojanje glazbenih intervala, konsonanciju i disonancu, skladanje, fizičku vezu između trzanja žica na lutnji (tonaliteta rezultirajućeg zvuka) i glazbenog. intervali.

dijelovi Elementi

Stalne rubrike već su postale dom: Tema brojeva (kako donijeti odluku, kako je horoskop izgubio snagu), Znanstvena izvješćaZa i protiv, Kreativni atlas, Kultura znanosti, Zvezdarium, Znanstveni krug, Otkrića, Tribina CPN-aElementi razgovora. Ne znam koji bih više volio.

Jednostavno, na stranicama Elementi radoznali umovi željni znanosti i kulture zadovoljit će svoje duhovne apetite. Oni su možda najvažnija ciljna skupina Elementi (osim nas odraslih) – školarci, oni malo stariji, recimo od 13 do 20 godina. Bilo kako bilo, nepromjenjiva je istina da je u odgoju djece najvažnije potaknuti ih na postavljanje pitanja, a i sami će doživjeti dobro poznati nalet uzbuđenja i treme kada otkriju nešto novo što nisu znali zatim. A Elementi to je upravo ono što oni rade. Inspiriraju i pokreću.

Centar za promicanje znanosti

Neke od aktivnosti koje je Centar do sada uspješno proveo:

* U junu ove godine organizovana je tribina u Nišu (na Departmanu za fiziku PMF-a) na temu „Je li nam znanstvena komunikacija potrebna?“;

*Tribina”Zar smo zarobljeni u Borgesovoj knjižnici” u povodu 30. obljetnice smrti argentinskog pisca Jorgea Luisa Borgesa, koja je govorila o beskonačnosti, matematici i književnosti, održana je 14. lipnja. Tribina je održana u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, ali iu još 7 gradova;

* U Kanjiži je otvoren dvanaesti po redu Znanstveni klubu Smederevu sedmi, ali ima ih i u Čačku, Leskovcu, Nišu…;

* Posjet Znanstveni kamion u gradovima Srbije;

* Suradnja na projektu SciCamp u Berlinu i dr.

Za knjige u izdanju Centra za promicanje znanosti posjetite njihov štand na sljedećoj adresi Sajam knjiga, vjerujem da će vam zaokupiti pažnju. Dvadesetak naslova iznimnog sadržaja koji se bave matematikom, prirodom, komunikacijom i drugim znanostima (malim i velikim) već je nekoliko godina dostupno čitateljima. Nažalost, još nisam pročitao nijednu od ovih knjiga, ali odlučio sam ovo ljeto pročitati”Mogu li brojati? : matematičke priče“, jer matematika i brojevi su uvijek činili da se osjećam kao Alisa u zemlji čudesa. Možda će mi brojke nakon ovih priča biti jasnije. Vidjet ćemo.

Portal Elementarij

Portal Elementarium sa nevjerojatnim dijelovima možete posjetiti online: http://elementarium.cpn.rs/.

The post Znanstveni časopis Elementi i znanstveni portal Elementarium first appeared on Blogovi o obrazovanju u XXI stoljeću -.
samoobrazovanje.rs