back to top

Kako deaktivirati Instagram?

Kako deaktivirati instagram? Detaljno uputstvo od 5 koraka!

Detaljno uputstvo koje će vam pomoći kako deaktivirati Instagram! Svakodnevno smo bomabardirani sa raznim oblicima sadržaja, informacijama, reklamama i vijestima.

Društvene mreže postale su neizostavan dio naše svakodnevnice. Iako se ponekad čini da ne možemo zamisliti naš dan bez konzumiranja sadržaja na nekim od popularnih društvenih mreža, to je naravno moguće.

Jer jednom kada osjetimo kako je kada imamo ispunjeno slobodno vrijeme u kojem uživamo i neopterećujemo se negativnom energijom nećemo više nikada poželjeti instalirati neku društvenu mrežu.

Jedna od najpopularnijih socijalnih platforma, Instagram u vrlo kratkom roku postala je vodeća mreža u online svijetu.

Osim objavljivanja fotografija i videozapisa, povezivanja sa prijateljima na Instagramu možemo otkriti nove slifestyle savjete, recepte, pronaći inspiraciju za odjevne kombinacije.

Naravno, Instagram ukoliko na pravilan način koristimo može biti vrlo korisna društvena mreža koja ima jednu manu – može stvoriti zavisnost.

kako deaktivirati instagram?
Kako deaktivirati Instagram?

Zavisnost od društvenih mreža

Mnogi ljudi provode znatan dio svog vremena pregledavajući društvene mreže poput Facebooka, Instagrama, Twittera i TikToka. Iako su društvene mreže prvotno dizajnirane kao alati za povezivanje s drugima i dijeljenje sadržaja, njihova prekomjerna upotreba može dovesti do negativnih posljedica po mentalno i fizičko zdravlje.

Ovisnost o društvenim mrežama karakterizira neprestana potreba za provjeravanjem obavijesti, ažuriranja i poruka, često na štetu stvarnih međuljudskih odnosa i drugih aspekata života.

Osobe koje pate od ove vrste ovisnosti mogu doživjeti anksioznost, depresiju, osamljenost i smanjeno samopouzdanje, posebno ako njihova interakcija na društvenim mrežama postane izvor negativnih usporedbi s drugima.

Uzroci ovisnosti o društvenim mrežama su višestruki i složeni. Psihološki faktori poput potrebe za prihvaćanjem, straha od propuštanja (FOMO – Fear of Missing Out) i potrebe za stalnom stimulacijom doprinose ovoj ovisnosti.

Dizajn društvenih mreža, koji koristi algoritme za promicanje angažmana i zadržavanje pažnje korisnika, također igra značajnu ulogu.

Ukoliko se pronalazite u nekim od navedenih simptoma onda je možda vrijeme da privremeno napustite Instagram. U nastavku donosimo detaljno uputstvo  koje će vam pomoći kako ugasiti Instagram profil.

kako deaktivirati instagram?
Kako deaktivirati Instagram?

Kako deaktivirati Instagram?

Deaktiviranje Instagram profila može biti korak koji osobe poduzimaju iz raznih razloga, bilo da je riječ o potrebi za digitalnom detoksikacijom, želji za smanjenjem vremena provedenog na društvenim mrežama ili zbog želje za privatnošću.

Bez obzira na razlog, proces deaktiviranja Instagram profila je jednostavan i može se obaviti u nekoliko koraka. Važno je napomenuti da deaktiviranje profila privremeno uklanja vaš profil, fotografije, komentare i lajkove s Instagrama, ali ne briše vaš profil trajno.

Evo kako to možete učiniti:

Korak 1: Prijavite se na Instagram preko web preglednika

Instagram ne dopušta deaktiviranje profila izravno iz mobilne aplikacije, stoga je prvi korak Instagram prijava na račun koristeći web preglednik na računalu ili mobilnom uređaju.

Korak 2: Posjetite stranicu za uređivanje profila

Nakon što ste se prijavili, kliknite na svoju profilnu sliku u donjem desnom kutu kako biste otišli na svoj profil. Zatim kliknite na „Uredi profil“ koji se nalazi pored vašeg korisničkog imena.

Korak 3: Odaberite opciju za privremeno deaktiviranje računa

Kada se nalazite na stranici za uređivanje profila, pomaknite se prema dolje do kraja stranice gdje ćete vidjeti opciju „Privremeno deaktiviraj moj račun“ u donjem desnom kutu. Kliknite na tu opciju.

Korak 4: Navedite razlog za deaktivaciju i potvrdite svoju lozinku

Instagram će od vas zatražiti da navedete razlog zašto deaktivirate svoj račun. Odaberite razlog iz predloženog izbornika.

Nakon toga, morat ćete ponovno unijeti svoju lozinku kako biste potvrdili da želite privremeno deaktivirati svoj račun.

kako deaktivirati instagram?
Kako deaktivirati Instagram?

Korak 5: Privremeno deaktivirajte svoj račun

Nakon što ste odabrali razlog i unijeli svoju lozinku, kliknite na opciju „Privremeno deaktiviraj račun“ koja se nalazi na dnu stranice. Instagram će vas možda pitati jeste li sigurni da želite nastaviti. Kliknite na „Da“ kako biste potvrdili.

Vaš Instagram račun sada je privremeno deaktiviran. To znači da vaš profil, zajedno s vašim fotografijama, komentarima i lajkovima, neće biti vidljiv drugim korisnicima dok ne odlučite ponovno aktivirati svoj račun.

Za ponovnu aktivaciju, jednostavno se prijavite na Instagram s vašim korisničkim imenom i lozinkom.

Važno je zapamtiti da Instagram dopušta deaktiviranje računa samo jednom tjedno. Ako planirate ponovno aktivirati svoj račun, morat ćete pričekati najmanje tjedan dana od deaktivacije kako biste to mogli učiniti.

Ova opcija pruža korisnicima fleksibilnost i kontrolu nad svojom online prisutnošću, omogućavajući im da se povuku s društvenih mreža kad god to osjete potrebnim, a da pritom ne gube svoj sadržaj i interakcije zauvijek.

Trajno brisanje Instagram profila

Brisanje Instagram profila predstavlja trajnu odluku kojom se uklanjaju svi vaši podaci, uključujući fotografije, videozapise, pratitelje i poruke. Za razliku od privremenog deaktiviranja, ova akcija je nepovratna, što znači da jednom kada izbrišete svoj profil, nećete ga moći oporaviti.

Ako ste odlučili da je vrijeme za kraj vaše Instagram avanture, evo detaljnog vodiča kako izbrisati Instagram.

Prije brisanja, razmislite o sigurnosnoj kopiji.

Prije nego što trajno izbrišete svoj Instagram račun, možda ćete željeti sačuvati kopiju svojih podataka. Instagram nudi opciju preuzimanja vaših podataka, uključujući objave, poruke i profilne informacije.

Da biste to učinili, idite na Postavke > Sigurnost > Preuzmi podatke i slijedite upute za preuzimanje.

kako deaktivirati instagram?
Kako deaktivirati Instagram?

Korak po korak: Brisanje Instagram profila

Prijavite se na Instagram preko web preglednika – Instagram zahtijeva da se za trajno brisanje računa koristi web preglednik, bilo na računalu ili mobilnom uređaju.

Posjetite stranicu za brisanje računa – Instagram ima posebnu stranicu posvećenu brisanju računa. Možete je pronaći pretraživanjem na internetu ili posjetom Instagramovoj pomoći i traženjem opcije za brisanje računa.

Odaberite razlog za brisanje – Instagram će vas pitati zašto želite izbrisati svoj račun. Odaberite razlog iz padajućeg izbornika.

Ponovno unesite svoju lozinku – Kako biste potvrdili svoju odluku, Instagram će tražiti da ponovno unesete lozinku vašeg računa.

Kliknite na ‘Trajno izbriši moj račun’ – Nakon što ste unijeli lozinku i odabrali razlog, opcija za trajno brisanje vašeg računa bit će dostupna. Kliknite na nju kako biste potvrdili svoju odluku.

Nakon što potvrdite brisanje, vaš Instagram račun i svi povezani podaci bit će trajno uklonjeni. Imajte na umu da proces može potrajati nekoliko dana da se u potpunosti dovrši.

Stvari koje treba uzeti u obzir

Jednom kada izbrišete svoj račun, nećete ga moći oporaviti niti ponovno koristiti isto korisničko ime.

Ako imate više Instagram računa i želite zadržati pristup drugima, pazite da ste prijavljeni na račun koji želite izbrisati.

Razmislite o komunikaciji s vašim pratiteljima ili prijateljima prije brisanja računa, posebno ako želite zadržati kontakt s njima na drugim platformama.

Brisanje Instagram profila je važna i često emocionalna odluka. Bez obzira na vaše razloge, važno je pristupiti ovom procesu promišljeno i osigurati da ste spremni za posljedice koje brisanje donosi.

Digitalni otisci koje ostavljamo na internetu dio su naše online baštine, stoga je važno odlučiti što s njima učiniti na informiran i svjestan način.

Preporučujemo da pročitate: