back to top

Bali – šta trebate znati o Ostrvu bogova

Ostrvo bogova ili Bali već godinama je najpopularnija destinacija za odmor

Bali je otok koji je dio Indonezije, to je područje 5.780,06 četvornih kilometara. Bali ima nešto više od 4 milijuna stanovnika.

Iako je Indonezija islamska zemlja, dominantna religija na Baliju je hinduizam.

Osnovne informacije o Baliju

Službeni jezici su indonezijski, balijski, koristi se i engleski, isključivo za turiste. Balinese se razlikuje od indonezijskog, neke riječi nemaju isto značenje.

Službena valuta je indonezijska rupija (IDR), 1 euro – 15.746,26 IDR. Promijenite eure ili američke dolare u mjenjačnici. Također možete platiti kreditnim karticama.

Na Baliju smještaj je prilično pristupačna. Lijepu hotelsku sobu možete pronaći za oko 30 dolara. Što se tiče restorana, oni namijenjeni turistima su puno skuplji. Restorani u koje odlaze domaći su puno jeftiniji.

Pristupačnu cijenu smještaja možete pronaći i u Meksiku.

Kada je u pitanju prijevoza na Baliju se morate cjenkati za taksi. Priča o taksiju slična je onoj u većini azijskih zemalja. Taksisti će ponuditi nerealnu cijenu, ali vi na to ne pristajete, već dajte svoju cijenu.

Ne biste trebali platiti više od 15 dolara za nekih 10 milja vožnje. Postoji i mogućnost najma skutera. Ova opcija je stvarno jeftina, košta od 1 do 3 dolara. Možete unajmiti osobnog vozača koji košta od 35 do 45 dolara po danu.

Osobni vozač je odlična opcija ako želite iz prve ruke upoznati lokalno stanovništvo i lako doći do određenih mjesta.

Ulaznice za razne znamenitosti kreću se od nekoliko dolara do 10 dolara. Zanimljivo je da su ljudi na Baliju došli na ideju da bi mogli naplatiti doslovno sve. Tako ćete sliku na ulazu u luksuzno naselje Handara golf resort platiti 3 eura.

Visa nije obavezan boravak državljana Srbije do 30 dana. Putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci.

Pravo vrijeme za odlazak na Bali je od travnja do rujna. Izvan ovog razdoblja je kišna sezona, a sezona surizma ne traje. Temperature na Baliju ne padaju ispod 23 stupnja i idu do +35 stupnjeva.

bali - ostrvo bogova
Bali – ostrvo bogova

Što probati na Baliju?

Možete otići na plantažu nan gdje se uzgaja najskuplja kava na svijetu – Luwak. Kilogram ove kave u svijetu košta oko 500 dolara, a ovdje se može naći za 200 dolara.

U sklopu plantaže nalazi se bar u kojem možete probati ovu kavu, šalica kave košta 5$.

Ekstremnljuljačke su nešto što svi posjećuju. Jedna luda vožnja košta od 10 do 25 dolara. Slika košta 10 dolara.

Spa centri su nešto po čemu je Bali poznat u svijetu. Možete se opustiti u kadi s laticama cvijeća, napraviti tretman lica, kose ili cijelog tijela. Cijene su oko 25 eura, ovisno o tome što odaberete.

Što posjetiti na Baliju?

Plaža Nuša Dua je možda najpoznatija plaža. Duga je 14 kilometara, bijeli pijesak idealan je mamac za turiste pa se na novoj plaži često održavaju vjenčanja.

Idealan je za obitelji s malom djecom jer ima dosta hlada.

Pasir Putih naziva se i Djevičanska plaža. Turistima nije toliko poznat pa je idealan ako ne volite gužvu. Područje oko plaže nije naseljeno, nema asfalta ni struje. Svi restorani oko plaže rade na generatoru.

Padang Padang plaža je postala poznata kada je 2010. snimljen film “Eat, prax, love” s Juliom Roberts u glavnoj ulozi. Ulaz je 0,60 eura.

Ako tražite zabavu, idite na Jeka plaža. Poznato je po velikom broju kafića koji su vrlo popularni među mladim turistima. Na obali je crni vulkanski pijesak po čemu se ističe.

Ako idete na Bali surfati, posjetite plažu Balangan. Bali je poznat kao raj za surfere i ova plaža je najpopularnija destinacija. Valovi sežu do 3 metra visine i kotrljaju se do 500 metara.

Najljepše plaže na Jadranu koje morate obići ovog ljeta pomoći će vam da se odlučite gdje provesti odmor.

Rižine terase Jatiluwih su izvrsno mjesto za bijeg od gužve. Ulaznica košta 2,5 eura i sav prihod ide zadruzi koja održava njive. Zadruga – subak obrađuje njive od 9. stoljeća, od tada postoji spomenuta zadruga.

Posjetite grad Ubud koji se nalazi među rižinim poljima. Ubud je centar umjetnosti i kulture. Poznat je po brojnim muzejima – renesansni muzej Blanco, muzej Puri Lukisan, muzej umjetnosti Agung Rai samo su neki.

U Ubudu postoje galerije koje promoviraju domaće umjetnike, ali ih i povezuju sa stranim umjetnicima. Poznata je galerija modne dizajnerice Susan Perini, BIASA ArtSpace.

Semarapura je nekadašnje središte balijskog carstva. Kraljevska palača (Klungkung) nalazi se u Semarapuru.

Ovdje se možete upoznati s poviješću otoka s naglaskom na nizozemsku kolonijalnu intervenciju 1908. godine. Ova intervencija dovela je do pada balijskog kraljevstva i smrti većine kraljevske obitelji.

bali - ostrvo bogova
Bali – ostrvo bogova

Hramovi

Ako planirate posjetiti neki od hramova na Baliju, važno je znati da oni postoje pravila zavoj. Žene moraju pokupiti kosu i pokriti ramena. Sarong, dio tradicionalne nošnje Balija, obavezan je.

Na ulazu u hram ćete ga dobiti ili ga možete iznajmiti za simboličnu svotu. Pura Luhur Batukaru je hram za koji se vjeruje da štiti otok od zlih sila. Sagrađena je u 11. stoljeću, srušena 1604. godine, a obnovljena 1959. godine.

Ovaj hram je od velike važnosti za lokalno stanovništvo. U neke dijelove hrama nije dopušten ulaz. Ulaz košta oko 1,30 eura.

Postoje hramovi u kojima se lokalno poljoprivredno stanovništvo moli za rodnu godinu i usjeve bez bolesti. On je jedan od njih Pura Maškarana.

Preko puta hrama je plaža Mascetu, ali na njoj nije dopušteno kupanje ili sunčanje jer remeti mir i svetost hrama.

Nije toliko popularan među turistima, ali je idealan ako želite upoznati kulturu i običaje otoka. Ne postoji fiksna cijena za ulazak u hram, ali se daje donacija u rasponu od 1,30 eura do 2,50 eura.

bali - ostrvo bogova
Bali – šta trebate znati o Ostrvu bogova

Bali i majmuni

U gradu Uluwatu možete posjetiti istoimeni hram. Hram se nalazi uz more na litici visokoj 70 metara. Smatra se da je litica dio okamenjenog broda Devi Danu.

Hram je također poznat po majmunima (Macaca fascularis) koji žive unutar hrama. Iako su na prvi pogled bezopasni, mogu biti opasni. Nije rijetkost da majmuni kradu stvari od turista, fotoaparate, novčanike, telefone.

Da li ste znali da sanjati majmuna znači da imate neiskrene prijatelje? Prema tumaču snova majmuni su često simbol neiskrenih i lažnih prijatelja na javi.

Sve što im je zanimljivo. Ukradeno možete vratiti ako ih podmitite hranom, bananama, orašastim plodovima, bombonima. Ulaznica košta 3 eura.

Volite li se družiti s majmunima, posjetite sveto Majmun Šuma u Ubudu. Ovdje živi preko 200 dugorepih majmuna.

A ti majmuni mogu biti opasni. Preporuka je da ih ne gledate ravno u oči i ne prilazite mladuncima jer su majke u tom slučaju agresivne.

Na ulazu dobijete banane s kojima možete nahraniti majmune i ne smijete im davati ništa drugo. Ulaz košta 6 dolara.

Na otoku vam neće biti dosadno, imate puno stvari za raditi. Izležavanje po cijeli dan, posjećivanje hramova, druženje s majmunima, uživanje u lokalnoj kulturi. Sve u svemu, osjećat ćete se kao bog!

resilako.com

PREPORUKA