back to top

Generatori struje: vrijedna pomoć za kućanstva i poduzeća

Koliko vaše dnevne navike, rituali i obveze trpe kada nestane struje, bilo zbog restrikcije ili kvara na električnoj mreži? Ne možete uključiti računalo, Wi-Fi internetski signal nestaje, kućanski aparati ne rade. Da, život bez struje bio bi prilično sumoran, jer bismo izgubili sve privilegije na koje smo navikli i koje uzimamo zdravo za gotovo.

No, električna energija nije potrebna samo za obavljanje svakodnevnih poslova u kućanstvu i na poslu. Zahvaljujući električnoj energiji funkcioniraju brojni proizvodni pogoni, zdravstvene i javne ustanove, rudarstvo, poljoprivreda, građevinarstvo, obrazovanje.

Jasno je da trenutna ograničenja mogu uzrokovati kolaps u mnogim aspektima života, neizravno ili izravno. Kako se to ne bi dogodilo, potrebno je osigurati zamjensko rješenje za napajanje, naime agregati za električnu energijuuređaji koji pretvaraju druge vrste energije (mehaničku, solarnu, plinsku) u električnu i opskrbljuju kućanstva i poslovne objekte ili postrojenja.

Dalekovod

Koji su modeli agregata dostupni i koja im je namjena, saznat ćete u nastavku:

Benzinski agregati za struju

Generatori na benzin koriste benzin, gorivo, za proizvodnju električne energije. Kada radi ispravno, benzinski generator ubrizgava zrak i benzin u rasplinjač, ​​koji ih komprimira i stvara paljenje, koje u konačnici okreće rotor stroja i stvara električnu energiju – struju koja pokreće vaše kućanske aparate ili bilo koji drugi aparat.

Benzinski generatori poznati su po svojoj pristupačnosti i prenosivosti. Budući da rade na benzin, gorivo je pristupačnije, a ti su generatori obično manji, što omogućuje lakši transport do mjesta primjene. Benzinski generatori su također učinkoviti u radu i obično se koriste za kratkoročne primjene kao što su nestanci struje. Također, bitna stavka – rad im je prilično tih.

Dizel generatori za električnu energiju

Diesel generator radi tako da prvo komprimira zrak, a zatim ubrizgava dizel gorivo u komoru za stvaranje topline, koja inicira paljenje goriva. To paljenje pokreće generator i stvara električnu energiju koja napaja željene uređaje.

Diesel generatori idealna su opcija ako želite generator koji zahtijeva malo održavanja. Za razliku od benzinskih motora koji koriste rasplinjače, koji se mogu pokvariti, dizelski motor nema rasplinjač i umjesto toga stvara električnu energiju kompresijom. Dizelski motori obično traju dulje i troše manje goriva, što ih čini ekonomičnijima. Međutim, ovi su agregati skuplji za kupnju, zahtijevaju veća ulaganja, a rad im je dosta bučan.

Kao profesionalni generatori električne energije najčešće se koriste diesel agregati ili agregati na prirodni plin jer su najsnažniji i omogućuju savršen povrat uloženog.

Benzinski i dizelski agregati najčešći su modeli agregata za električnu energiju. Odabir u koji ćete uložiti ovisi o vašim namjeravanim primjenama. Obje vrste su pouzdane, proizvode niske emisije i koriste lako dostupne izvore goriva. Ako vam je potreban generator za mali posao poput napajanja vašeg doma, možete se odlučiti za benzinski generator. Za teže poslove možda ćete morati uložiti u dizelski generator koji može raditi dulje vrijeme.

Traktorski agregati za električnu energiju

Traktorski PTO agregati, odnosno agregati na traktorski pogon, opremljeni su visokokvalitetnim agregatima. Ovi agregati proizvode snagu od 15kVA do 90kVA i pravo su rješenje za poljoprivrednike i sve koji posjeduju traktor kao pogonski stroj.

Traktorski PTO generatori linije AV namijenjeni su pogonu uređaja koji u sebi nemaju elektroničke komponente.

Plinski agregati za električnu energiju

Plinski generatori koriste prirodni plin za proizvodnju električne energije. Rade slično benzinskim modelima, ali te jedinice kao gorivo koriste plin umjesto tekućine. Za proizvodnju električne energije u generatoru na plin, mješavina plina i zraka dovodi se u komoru za izgaranje, gdje je klip komprimira. Svjećica gurajući klip prema dolje i okrećući koljenasto vratilo pali plin i generator je spreman opskrbljivati ​​vaše kućanstvo strujom.

Jedinica za prirodni plin ima brojne prednosti. Smanjuje zagađenje okoliša jer proizvodi malu emisiju štetnih plinova, stoga je odličan izbor za vlasnike nekretnina koji žele smanjiti svoj otisak na okoliš. Ne samo da je prirodni plin pristupačan, već također može smanjiti troškove energije kada se koristi za napajanje domova i tvrtki. Prirodni plin je stalno dostupan i na njega ne utječu skokovi cijena drugih goriva.

Nema puno nedostataka kod plinskih generatora, ali evo dva nedostatka – ako ostanete bez goriva, vaš generator neće imati potrebno gorivo za rad. Također, prirodni plin je izuzetno eksplozivan i može predstavljati ozbiljnu opasnost od požara ako cjevovod pukne.


beleske.com