back to top

Savjeti za iznajmljivanje automobila: 9 stvari koje morate provjeriti prije rentanja vozila

Potreban vam je automobil? Spremni ste za iznajmiti vozila? No, prije toga saznajte koji su to savjeti za iznajmljivanje automobila i na koje detalje trebate obratiti pažnju.

Za one koje posao ili godišnji odmor odvode na daleke destinacije, a nisu u mogućnosti voziti vlastitit automobil, usluga rent a cara uvijek je dostupna. Iznajmljivanje automobila i skutera nije novost, ova usluga postoji već desetljećima u mnogim metropolama, pa čak i najmanjim turističkim mjestima diljem svijeta. Iskusniji iznajmljivači znaju s čime se mogu susresti prilikom iznajmljivanja vozila, a evo o čemu bi trebali voditi računa oni s kraćim ili nikakvim stažom vožnje na četiri ili dva kotača.

Koje vozilo je optimalno za najam

Prije dolaska u agenciju za iznajmljivanje automobila ili skutera razmislite koje će vozilo najbolje odgovarati vašim trenutnim potrebama. Ako je razlog putovanja posao i to u veći grad ili metropolu s nekoliko milijuna stanovnika, idealno bi bilo uzeti manji gradski automobil.

Iznajmljivanje takvog auta koštat će manje, a o potrošnji goriva da i ne govorimo, što uz manju potrošnju također znatno štedi. Ako je, pak, potreban rent-a-car za duže međugradske relacije ili putovanja preko granice, najbolje je uzeti jači auto veće zapremine. Tako će vožnja biti kraća i udobnija. Oni koji su se zatekli na otoku na koji su došli na odmor, uvjerit će se da je najbolja opcija iznajmiti skuter. Niska potrošnja i jednostavno kretanje kroz prometne gužve pojednostavit će obilazak odredišta omeđenih morem.

iznajmljivanje automobila
Koje auto odabrati prilikom iznamljivanja vozila

Svakako jedna od najvažnijih stvari, na koju se većina oslanja pri odabiru usluge, je reputacija tvrtke. Ako je agencija za iznajmljivanje automobila i skutera na glasu kao dobar pružatelj usluga koji poštuje svoje klijente, to je svakako plus. Još jedan pokazatelj pouzdanosti agencije može biti i činjenica da tvrtka ima i autoškolu. To znači da su morali proći dodatne pravne procedure kako bi mogli obavljati i ovaj posao. Vlastita auto škola je svakako dokaz pouzdanosti i ozbiljnosti agencije od koje iznajmljujete vozilo.

Depozit – imate li novca i kada je taj iznos nepovrat

Rent a car agencije će se prije iznajmljivanja vozila pobrinuti za uplatu određenog depozita čiji će iznos ovisiti o vrijednosti vozila kao i o duljini razdoblja na koje se vozilo iznajmljuje. Polog tako može iznositi od nekoliko stotina do nekoliko tisuća eura. Ovim novcem pokrivaju se sva oštećenja ili kvarovi koji nastanu na vozilu tijekom najma (čak i kada je na parkiralištu i vozač nije u blizini u trenutku oštećenja), a polog korisnici mogu izvršiti u gotovini ili kreditnom karticom . Stoga prije najma vozila treba voditi računa o uvjetima pod kojima se novac od pologa ne vraća, a to je definirano i Ugovorom o najmu vozila.

Da li vozilo ima oštećenja?

Unajmljeni automobil mogao je voziti netko drugi tog jutra i uzrokovati štetu koju su agenti previdjeli. Zato je važno voditi računa o tome je li šteta evidentirana. Ugovor o najmu obično se potpisuje neposredno prije preuzimanja vozila, pa se ne smiju zanemariti oštećenja koja nisu navedena u tom dokumentu, a koja su vidljiva na automobilu. U takvoj situaciji ključno je potpisati izmjenu ugovora s agentom, tako da isti sadrži opis stvarnog stanja vozila koje se iznajmljuje. Važno je provjeriti je li to također praksa za nedostatke ili oštećenja rezervirane dodatne opreme s vozilom.

iznajmljivanje automobila
Važno je voditi računa o tome je li šteta evidentirana

Navigacija, dječje sjedalice, Wi-Fi i ostala oprema dodatno će olakšati putovanje unajmljenim automobilom. Zato je prije preuzimanja ključa najbolje provjeriti koji su dodaci uključeni u cijenu najma vozila. Neke od agencija u ponudi imaju nekoliko stotina modela automobila i drugih vozila, pa će neke biti adekvatnije opremljene za potrebe iznajmljivača koji putuju s obitelji ili prijateljima, dok će druge više odgovarati vozačima koji putuju sami i snalaze se poznatim terenima.

Što pokriva osiguranje?

Vrlo bitna stavka kod najma vozila je – kako je ono osigurano. Zato je ključno provjeriti pokriva li osiguranje samo određenu vrstu štete uz sudjelovanje vozača, odnosno najmoprimca vozila ili će u slučaju oštećenja, kvara ili krađe sve platiti osiguravajuća kuća. Postoji i varijanta osiguranja samog vozača – od ozljeda ili smrti u slučaju prometne nezgode. Odluka koja slijedi nakon temeljitog razmatranja mogućnosti osiguranja potencijalno može spriječiti veliki financijski gubitak. Zato “ispražnjena vreća” u ovom slučaju može donijeti velike uštede. Pogledamo li statistiku, prometne nesreće više su pravilo nego iznimka, stoga treba dobro razmisliti kako spriječiti moguće posljedice.

Kada najmoprimac odabere vrstu osiguranja za vozilo ili samog vozača, sljedeći važan korak je provjeriti je li željeno osiguranje uključeno u cijenu najma vozila. Neke agencije propisuju određene vrste osiguranja kao obvezu, pa stanari ponekad nemaju previše izbora po tom pitanju. U većini agencija gorivo također nije uključeno u cijenu, a najmoprimac je dužan vratiti vozilo s ispravnom količinom benzina ili dizela. Prijava dodatnih vozača može biti još jedna stavka koja se plaća prilikom najma automobila ili skutera. Nije na odmet provjeriti kolika je tolerancija kašnjenja prilikom vraćanja unajmljenog vozila i tretira li se prekoračenje tog vremena kao da je vozilo unajmljeno još jedan cijeli dan. Neke agencije toleriraju kašnjenje od pola sata, neke i do sat vremena.

iznajmljivanje automobila
Obavezno provjeriti pokriva li osiguranje samo određenu vrstu štete uz sudjelovanje vozača

Gdje možete voziti rent-a-car i skuter

Većina agencija će dopustiti da se njihovi automobili voze samo unutar teritorija zemlje u kojoj posluju. To treba naglasiti iznajmljivačima automobila prije najma, ali ako nije, a planiran je prelazak granice, treba provjeriti gdje i pod kojim uvjetima unajmljeni automobil može ići. Ako je, pak, putovanje u inozemstvo planirano ili neizbježno, potrebno je provjeriti ispunjava li sam automobil uvjete za prelazak granice do zemlje koja je željena destinacija, kao i do tranzitnih zemalja.

Da li je dozvoljeno pušenje u unajmljenom automobilu

Pušači posebno trebaju paziti smiju li zapaliti ili dopustiti putniku ili drugim putnicima da puše u unajmljenom automobilu. U gotovo svim vozilima koja se iznajmljuju pušenje nije dopušteno, a za kršenje ove zabrane predviđena je novčana kazna. Ipak, ima nade za one koji u gradskoj vožnji ne mogu bez cigarete ni pola sata. Detaljnijim istraživanjem ponude svatko može pronaći vozilo za najam koje odgovara njegovim potrebama i navikama.

Sve u svemu, rent a car nije nešto što treba shvatiti olako. Malo istraživanja prije najma može spasiti većinu glavobolja i uštedjeti značajnu količinu novca. Zato je ključno obratiti pozornost na detalje iz ovog teksta, a onda – sretan put.

Pročitajte još