back to top

Kako pojačati WiFi signal?

WiFi signal vam je slabiji nego što bi trebao biti, pa se pitate kako pojačati WiFi signal? Jeste li primijetili da je WiFi signal veze u kući slabiji u nekim sobama nego u drugima?

Normalno je kada radite npr. o prizemnici pa je ruter na nekim dijelovima udaljeniji pa je signal slabiji. Ili je moguće da je kuća napravljena od debljih zidova koji mogu drastično smanjiti signal vaše WiFi veze.

Bez obzira na razlog, ovdje ste jer ste zainteresirani kako pojačati WiFi signal svoju internetsku vezu. Postoje različiti načini na koje možete riješiti problem slabog WiFi signala kod kuće, au ovom tekstu ćete pronaći dva: besplatni način, koji se temelji na poduzimanju određenih mjera i “plaćeni” način, korištenjem uređaja koji služe za produljenje signala , kao što je pojačivač WiFi signala (eng. repeater).

Sve što trebate učiniti je nastaviti čitati i sami odlučiti koje ćete moje savjete primijeniti kako biste pojačali Wifi signal kod kuće. Sve je jasno i detaljno objašnjeno, a to je tema koju može razumjeti svatko, bez obzira na znanje tehnike. Uz ovaj tekst sigurno ćete na kraju znati kako pojačati WiFi signal i garantiram da ćete uspjeti riješiti svoj problem.

Pojačajte Wifi signal besplatno

Prije nego što se odlučite kupiti uređaj kao što je pojačivač WiFi signala za proširenje vaše internetske veze u stanu ili kući, postoji još nekoliko jednostavnih rješenja koja možete primijeniti kako biste dobili isti rezultat bez ulaganja novca.

Pojačavanje WiFi signala ovim “besplatnim” načinima moguće je samo ako problem vašeg slučaja nije previše kritičan, što znači da udaljenost koju WiFi signal treba pokriti nije veća od nekoliko metara ili ako vam treba samo kratak -term rješenje.

Gdje postaviti ruter

Ako živite u velikoj kući na jednoj prizemnici i pitate se kako možete pojačati WiFi signal u kući ne pazeći gdje ste postavili i kako postavili router, znajte da postoji velika vjerojatnost da ćete riješiti svoj problem za sat vremena.

A ako vam zvuči čudno, jako je bitno gdje se ruter nalazi u kući. Pobrinite se da uvijek bude negdje bliže središtu kuće tako da se signal može ravnomjerno širiti u svakom dijelu i svakoj prostoriji, a da ne gubi signal, što bi bio slučaj da je u kutu, a onda bi svoj signal dijelio sa susjedima.

Ako vas duljina Ethernet kabela onemogućuje da ga pozicionirate, tako da vam onemogućuje pomicanje routera dalje od mjesta gdje se već nalazi, savjetujem vam da nabavite ili kupite duži (ne preskup) kabel, dovoljno da vam postaviti usmjerivač točno u središte kuće.

kako pojačati wifi signal
Kako pojačati WiFi signal dobrim postavljanjem rutera

Također je važno da ruter uvijek ima mjesta oko vas tako da može “disati”, što znači da se oko njega ne smiju gomilati stvari, pogotovo ne metalne koje mogu smetati signalu, npr. TELEVIZOR. Također, pokušajte postaviti svoj router na nekoga više mjesto jer je tako manja mogućnost da nešto ometa signal na putu do vašeg uređaja.

Još jedna stvar na koju biste trebali obratiti pozornost, a koja može imati manji utjecaj na jačinu i kvalitetu signala je antene na ruteru. Ako ruter ima dvije antene (većina), uvijek pazite da jedna bude postavljena prema gore, tj. okomito, a jedna sa strane, tj. horizontalno, tako da zajedno čine kut od 90 stupnjeva. Na taj način se signal širi u svim smjerovima jednakim intenzitetom.

Ručno pojačajte WiFi signal

Ako želite pojačati WiFi signal, ali smatrate da ono što vam treba nije prezahtjevno, možete se odlučiti za rudimentarnu metodu koja zahtijeva samo škare, limenku ili aluminijsku foliju i nekoliko minuta vremena koje će vam trebati za konstruiranje. U nastavku pogledajte primjer kako napraviti pojačivač wifi signala.

kako pojačati wifi signal
Kako pojačati WiFi signal na ručni način

Radi se o simulaciji rada satelitske antene, što znači pojačavanje i usmjeravanje WiFi signala metodom parabole. Na taj način možete pojačati WiFi signal dovoljno da povećate domet do, primjerice, kraja dvorišta, ali ne više od toga. Ali svejedno radi.

Za izradu vlastite “satelitske antene” za pojačanje WiFi signala u kući potrebno vam je samo nekoliko minuta vremena, škare, limenka ili aluminijska folija. Ako želite detaljnije upute o tome kako napraviti nešto slično ovome, možete pogledati sljedeći isječak iz mnogih kako napraviti pojačivač signala za wifi koji se nalaze na Youtubeu.

Kako pojačati WiFi signal ulaganjem novca

Ako sve gore navedeno nije dovoljno za vaše potrebe, najučinkovitiji način da pojačate WiFi signal je da ga kupite WiFi pojačivač signala (engl. repetitor) ili, za najveći domet, ugradnjom tzv mrežasti sustav s pomoćnim usmjerivačima.

WiFi pojačivač signala

WiFi pojačivač signala je uređaj koji “prikuplja” WiFi signal određene veze poslan s određenog routera, te ga pojačava, tj. prosljeđuje WiFi signal koji je pokupio s tog usmjerivača (ponaša se kao duplikat usmjerivača na koji je priključen). Što znači da se korištenjem takvog uređaja može udvostručiti (više ili manje, ovisno o kvaliteti pojačala) domet vaše WiFi veze, u smjeru gdje je postavljen pojačivač WiFi signala.

Ovakvih uređaja ima raznih veličina i izgleda, a na ovaj način možete riješiti problem kako povećati domet wifi rutera. Uglavnom su manjih dimenzija, kompaktni i uključuju se izravno u strujnu utičnicu, dok neki izgledom i strukturom potpuno podsjećaju na obični router, što znači da mogu zauzeti više prostora. Kako biste u potpunosti iskoristili snagu pojačivača, morate ga postaviti na mjesto gdje je WiFi signal usmjerivača još uvijek jak, a ne predaleko od mjesta gdje WiFi signal ne dopire.

Konfiguriranje pojačivača WiFi signala vrlo je jednostavno. Potrebno ga je uključiti u strujnu utičnicu, spojiti na računalo ili prijenosno računalo putem ethernet kabela, upisati u preglednik IP adresu pojačala navedenu u priručniku (npr. 192.168.1.99) i pristupiti upravljačkoj ploči pojačala. uređaj.

S upravljačke ploče WiFi pojačivača signala potrebno je spojiti se na WiFi signal rutera (koristeći sigurnosni kod vaše WiFi veze) i uređaj je spreman za produljenje signala.


Nakon toga, da biste koristili prošireni signal vaše WiFi veze, jednostavno se trebate spojiti na pojačivač na način na koji se spajate na bilo koju drugu WiFi vezu (naziv veze je onaj koji ste postavili na upravljačkoj ploči pojačivača, lozinka također).Nadamo se. Nadamo se da smo vam pomogli ovim primjerom kako povećati domet wifi rutera

kako pojačati wifi signal
Kako pojačati WiFi signal pojačivačem signala

Ugradnja mrežastog sustava

Ako trebate proširiti WiFi signal na veće udaljenosti, tj. u vrlo širokom području, ono što trebate je instalirati jedan mrežasti sustav. Ovaj sustav sastoji se od više usmjerivača koji, strateški postavljeni, služe kao sateliti koji međusobno komuniciraju i stvaraju mrežu WiFi signala poslanih s jednog zajedničkog usmjerivača.

Dolaze u različitim izgledima i veličinama, ali uglavnom su slični običnom kućnom usmjerivaču. Razlikuju se od pojačala signala po tome što njihova veza nije podijeljena u dvije različite zone, već uređaji mesh sustava međusobno komuniciraju i šalju jedni drugima konstantnu vezu iste brzine, bez prekidanja signala prelaskom iz jedne zone u drugu.

U prodaji su razni mesh sustavi, različite cijene ovisno o potrebama i kvaliteti uređaja. Ako ste zainteresirani, možete pogledati sljedeće od mnogih koji su u prodaji na našem tržištu.

Zaključak

Uz ove savjete trebali biste moći riješiti problem i naučiti kako pojačati svoj wifi signal kod kuće bez kupnje novog usmjerivača. Nakon što izvršite sve potrebne promjene optimizacije, testirajte svoju brzinu interneta u nastavku.

Preporuka