back to top

Kako napraviti blog besplatno i kako zaraditi na njemu

U ovom tekstu će ti biti objašnjeno detaljno kako napraviti blog besplatno i na koje načine možeš zaraditi vođenjem jednog bloga. Ukratko, upoznaću te sa tim kako sve funkcioniše, ali znaj da iza svega stoji ogromna priča koju ćeš moći sam kasnije, kada zavoliš, polako da upoznaš.

Smatraš da si dobar u pisanju i pomislio si da bi bila dobra ideja napraviti blog i zaraditi deljenjem svoje ideje i znanje javno na internetu?  Ili si jednostavno saznao kako može lepo da se zaradi pisanjem zanimljivih tekstova koji će biti popularni i koji će publici da drže pažnju? Pa sve to ima smisla ako bar donekle znaš o čemu se radi, kako i u šta se upuštaš.

Kao što sam rekao, otvaranje bloga ne zahteva nikakvo specijalno znanje sem umeća u pisanju kvalitetnih ili jedinstvenih tekstova (od čega zavisi uspeh bloga) i onoga što ću u nastavku da ti objasnim.

Dakle sve ono što želim da ti objasnim u ovom tekstu jesu tačni koraci kako da dođeš do toga da tvoj blog bude vidljiv na internetu i kako se sve to sklapa na besplatan način, bez ikakvog ulaganja, pomoću besplatnih platformi za blogovanje. Usput upoznaću te i sa tim kako se zarađuje vođenjem jednog bloga. Ako te sve ovo zanima u detalje, nastavi sa čitanjem i biče ti sve mnogo jasnije.

Šta podrazumeva otvaranje jednog bloga

Ako je tvoja želja otvaranje bloga, to znači da si spreman da redovno izbacuješ nov sadržaj na njemu, sadržaj koji će kasnije da čitaju posetioci tvog bloga.

Dakle siguran sam da ti je jasno to da ako hoćeš da uspeš u tome potrebno je kao prvo da izabereš jednu temu (u ovom slučaju tema podrazumeva sadržaj) o kojoj ćeš da pišeš.

Naravno, svako na svom blogu ima totalnu slobodu da izbacuje bilo kakav željeni sadržaj (u granicama privatnosti i autorskih prava), od sporta, mode, tehnologije, gejminga ili filmova, pa sve do afričke kuhinje.

Pre nego što naučiš kako napraviti blog i počneš svoje pisanje, pažljivo pročitaj ono što je u nastavku.

Ciljna grupa

Tvoj blog može da obuhvati sve teme koje sam naveo, što znači da imaš totalnu slobodu da pišeš o bilo čemu što ti padne na pamet, ali da bi bio uspešan i profitabilan bilo bi dobro da se odlučiš za jedan određeni sadržaj, da ciljaš na jednu određenu grupu (tržišna niša ili segment) koja će da čita tvoje objave sa interesovanjem i zeljom za informaciju.

Što veća ciljna grupa to više posetioca i mogućnost za veću zaradu. Od tebe sad zavisi da li hoćeš da otvoriš blog iz zabave i pišeš o čemu god ti padne na pamet, ili radi nekog profita (nije lako uspeti, da se ne lazemo) tako što ćeš redovno objavljivati kvalitetan i informativni sadržaj.

Ti jedino znaš u čemu i koliko si dobar, kakvo posebno znanje imaš koje bi mogao da prenosiš.   

Kreativan naziv bloga

Jednom kada si odredio ciljnu grupu i odlučio kakav će biti sadržaj tvog bloga, sledeće za šta treba da se odlučiš jesu ime bloga i kako će izgledati logo.

Potrebno je da budeš kreativan i smisliš naziv  koji će biti poseban i upečatljiv za tvoj blog, što znači da treba da bude jednostavan, da se lako pamti, a i da u isto vreme opisuje što bolje to što predstavlja ono o čemu pišeš.

Kreativan logo

Što se tiče loga, potrudi se da budeš kreativan, ali nemoj ni da preteruješ, dakle treba da bude jedinstven i lako pamtljiv, sve isto važi kao i za ime bloga.

Ako nisi baš vešt u crtanju i dizajnu, ne brini, postoji jednostavno rešenje za to. Za izgled tvog loga možeš da se osloniš na onlajn softveru FreeLogoDesign koji služi da automatski generiše izgled raznih loga u odnosu na uneto ime kompanije (u ovom slučaju ime tvog bloga) i željene kategorije.

Kada si izabrao generisani logo koji ti se najviše sviđa, imaš mogućnost da primeniš sitne izmene i sačuvaš ga na svoj računar.

kako napraviti blog
Što se tiče loga, potrudi se da budeš kreativan

Kvalitetan sadržaj

Kao što je napomenuto gore, jedan kvalitetan blog se sastoji od tekstova koji imaju kvalitetan sadržaja, i to je jako bitno. Dakle ako planiraš napraviti blog i zaraditi, najbitnije da se postaviš tako da ćeš pisati tekstove koji imaju neku vrednost.

Dakle, šta znači kvalitetan sadržaj? Rekli smo da ako hoćeš da tvoj blog bude uspešan potrebno je da odabereš svoju ciljnu grupu i da pišeš tekstove koje su namenjeni njima, fokusirajući se na određenu nišu.

Ako se staviš na mesto ciljne grupe, šta oni žele da čitaju? Sigurno i ti, kada tražiš nešto na internetu, ili naiđeš na neki interesantan naslov, prvo što ti padne na pamet jeste da taj tekst sadrži možda neke korisne informacije koje će ti pomoći da rešiš neki tvoj problem, ili neku zanimljivost koja je zabavna ili koja će te jednostavno naučiti nešto novo.

Pored korisnih informacija, kvalitetan sadržaj takođe čini tekst koji je napisan sa pažnjom i željom da te informacije pređu na čitaoca sa lakoćom.
Tako da je bitno da obratiš pažnju na to da svaka rečenica ima smisla, da je gramatički ispravna i da je tekst strukturiran nekim logičkim redosledom, koji će da drži pažnju, a ne da zbuni pa i da odbije čitaoca.

Kako napraviti besplatni blog / plaćeni blog

Želeo bih odmah u početku da ti naglasim dva bitna termina koja je potrebno da znaš pre nego što možeš da “pustiš” svoj blog na internet, ta dva bitna termina su:

 • Ime domena (eng. Domain name), što je ništa drugo nego adresa pomoću koje korisnici mogu da pronađu tvoj blog ili sajt, kao što npr. “www.tvojblog.rs” ili “mojsajt.com”;
 • Host (u prevodu Domaćin), je mesto gde će se tvoj blog nalaziti, tačnije server na kom će biti uvek online.

Jedina razlika koja razdvaja besplatni blog od plaćenog bloga jeste da za plaćenu varijantu moraš da izdvojiš novac kako bi platio domen, a i tako isto potrebno je da se iznajmi host (server), mesto gde će fajlovi tvog bloga da se nalaze.

Pre nego što počnemo sa postavkom tvog besplatnog bloga, želim da ti skrenem pažnju na to da svi blogeri koji su se prethodno opredelili za freehosting (besplatan hosting), brzo su prešli na selfhosting (plaćeni hosting), jer naravno, postoji razlog zašto je nešto besplatno.

 • Prva i najbitnija razlika (i ako je sve u stvari bitno) jeste razlika u imenu domena. Ime domena na freehostingu sadrži uvek naziv kompanije koja hostuje tvoj blog. Izgledaće slično kao “mojblog.wordpress.com”, umesto “mojblog.com” kao što bi ti verovatno voleo.
 • Ako uzmemo u obzir brzinu kao bitan faktor za uspeh tvog bloga, selfhosting servisi nisu baš preporučljivi za to. Host kompanije fokusiraju snagu svojih servera na plaćene servise mnogo više nego na besplatne.
 • Kompanije koje nude Freehost uključuju u planu sopstvene reklame koje su potrebne da bi ovaj besplatan servis ostao takav, što znači da će čitaocima tvog bloga da skrene pažnju gomila reklama koja će se automatski prikazivati na tvom blogu. Dok na Selfhost imaš mogućnost da postaviš svoje reklame, koje kasnije mogu da ti donesu zaradu.
 •  Freehosting servis nema nikakvu vrstu podrške od strane kompanije, dok selfhosting pruža podršku putem telefona ili četa dostupnu 24h.

Ako se odlučiš za plaćenu varijantu, znaj da postavka takvog bloga zahteva malo tehničkog znanja. Mogu da ti savetujem da se obratiš nekom ko zna nešto o tome kako bi postavio sve što je potrebno da tvoj blog bude online. Jednom kada je sve postavljeno, vođenje plaćenog bloga je jednako jednostavan kao i besplatna varijanta.

Pogledaj cene za domen i hosting na domaćem sajtu DreamWeb koji je prvi u pretrazi na Google za usluge ovakvog tipa.

Naravno ako platiš za svoj blog dobijaš brojne benefite, a jedan od tih, koji te sigurno interesuje, je to da možeš dobro da zaradiš postavljanjem sopstvenim raklama.

Kako zaraditi vođenjem bloga

Ako te zanima kako napraviti blog i zaraditi, znaj da je to u potpunosti moguće. I to lepo. U svetu, danas, postoje brojni blogovi koji zarađuju znatno veliku količinu novca davanjem korisnih informacija čitaocima na internetu.

Većina tih poznatih blogova su postala prava preduzeća, sa zaposlenima koji su zaduženi da pišu tekstove ili da izvršavaju druge zadatke vezane za blog.

U Srbiji, mogućnosti su malo manje nego u svetu, iz očiglednih razloga, kada uzmemo u obzir to da su svetski tekstovi pisani na engleskom jeziku.

Ali to ne treba da te obeshrabljuje. Na domaćem tržištu takođe postoje poznati blogovi koji donose vlasnicima zaradu takvu da daleko prevazilazi prosečnu platu. Dalek je put do toga, ali svakako moguće je da od bloga sebi priuštiš pristojan život, ili makar džeparac.

kako napraviti blog

Google AdSense

Jedan od najpopularnijih načina kako blogeri unovče svoj trud pisanjem tesktova jeste postavljanjem reklama na njemu.

Postoje određeni servisi koji ti omogućuju da postaviš na svom blogu reklame, na željenim mestima, koje automatski prikazuju sadržaj od strane lica koja plaćaju da bi se reklamirala.

Najpoznatiji sajt koji nudi ovakvu uslugu jeste Googleov servis AdSense, koji ti omogućuje zaradu na osnovu klikova na reklame od posetilaca sa tvog bloga.

Privatne reklame

Pored servisa za reklame, ako uspeš da doguraš svoj blog da ima dovoljno posetilaca na mesečnom nivou, kompanije i drugi servisi će sami doći kod tebe da te pitaju za privatnu reklamu.

Njihove reklame na svom blogu možeš da prikažeš u formi banera (kao i AdSense reklame), dugmadi ili linkova.

Isto tako možeš i da pišeš personalizovane tekstove za lica koja traže to od tebe kako bi reklamirao njihov proizvod ili uslugu, ali sve ako to možeš da uklopiš u nišu (temu) tvog bloga.

Zaradu možeš da napraviš po dogovoru. Ako je npr. tekst, možeš da naplatiš fiksnu cenu, a ako je baner, naplaćuje se na mesečnom nivou.

Prodaja digitalnih servisa

Ako se na svom blogu se odlučiš da ne postaviš tuđe reklame, uvek možeš da se odrediš za promociju i prodaju nekog sopstvenog digitalnog servisa ili proizvoda kao npr.:

 • Digitalne knjige
 • Online kursevi
 • Slike, klipovi
 • Aplikacije, pluginovi, teme

Napraviti blog i zaraditi sigurno nije laka stvar. Potrebno je da uložiš dovoljno truda kako bi privukao čitaoce na svom blogu, a jednom kada uspeš u tome, uspeh je zagarantovan.

Marketing za sopstveni biznis

Možeš takođe i da prodaješ fizičke stvari, tako što ćeš na pametan način da iskoristiš člankove kako bi doveo određene posetioce na tvoj blog i omogućiš im da kroz tekst shvate da je tvoj proizvod bolji od drugih, pa da možda dobiješ i novog klijenta.

U ovom slučaju logika nije kako zaraditi novac pomoću bloga, već je blog instrument pomoću kojeg promovišeš svoj proizvod ili brend.

Pisanjem bloga imaš mogućnost da odgovoriš na svakakva pitanja koja imaju nekakve veze sa onim što ti želiš da promovišeš, pa na taj način učiniš da se ljudi upoznaju sa onim što u stvari želiš da im prodaš.

Jednostavno iskoristiš svoj blog u marketinškom smislu kako bi promovisao svoj biznis.

Kako napraviti blog besplatno – korak po korak

Kada si odlučio kakav će sadržaj da ima tvoj blog, ime i logo..najteže je prošlo! Sve ono što sledi jeste praktičan rad i implementacija bloga.

Postoje razne platforme koje ti omogućuju da vodiš svoj blog sa lakoćom bez potrebe da se petljaš sa programiranjem ili drugim komplikovanim stvarima koje stoje iza jednog bloga. Sve na šta treba da obratiš pažnju jeste sadržaj.

Platforme koje ti omogućuju da sa lakoćom vodiš svoj blog nazivaju CMS (Content Management System). To je softver smišljen kako bi smanjio posao blogerima i vlasnicima sajtova na minimum i olakšao njihovo održavanje.

Danas, 55,2% veb sajtova na internetu koristi neki CMS, ima ih raznih, najpoznatiji je WordPress koji pokriva 33,2% ukupnih sajtova na internetu.

Blogger je još jedna platforma za blogove namenjena onima koji hoće sa lakoćom da započnu svoj.

Ako te zanima kako napraviti blog pomoću platformi koji ti omogućuju to na jednostavan način, u nastavku će ti biti objašnjeni koraci kako to tačno da uradiš.

Kako napraviti blog na WordPress

Otvaranje besplatnog bloga je sigurno jednostavnije nego što si mislio. Sve što treba jeste da napraviš nalog na WordPress.com pre nego što započneš svoje pisanje. Ima tu još par sitnih radnji, ali kao što sam rekao, jednostavnije nego što si mislio.

kako napraviti blog
WordPress blog

Sada kada su ti najbitnije stvari jasne, vreme je da napokon započnemo otvaranje bloga na WordPressu. Dakle poveži se sa zvaničnim sajtom WordPress.com i pritisni ljubičasto dugme Get Started koje vidiš na ekranu.

kako napraviti blog
Kreiranje bloga na WordPress platformi

Sledeće što je potrebno da uradiš jeste da izabereš i popuniš polja sa svojim emailom,  korisničkim imenom i šifrom, pa da pritisneš
ljubičasto dugme Create Your account da bi nastavio dalje. Da bi ubrzao process, i ako imaš Google nalog, možeš da izabereš dugme Continue with Google koji se nalazi skroz dole.

kako napraviti blog na wordpressu

Nakon toga če ti biti traženo da zadaš neke informacije koje opisuju sajt/blog kakav hoćeš da vodiš. Pa polja koja su potrebna da popuniš redom su: Ime sajta (koje možeš kasnije i da promeniš), o kojoj temi će biti tvoj sajt (ako ih ima više, razdvoji ih zarezom), koja je svrha sajta (pošto je u pitanju blog čekiraj prvo polje) i za kraj koliko si upućen u kreiranje nekog sajta od 1 do 5 (izaberi dva, da bi nastavio po mojim koracima).
Kada si sve popunio pritisni ljubičasto dugme Continue da bi nastavio dalje.

kako napraviti blog

Na sledećoj stranici je potrebno da izabereš kakava će biti adresa tvog bloga, što znači domen koji će biti prepoznatljiv za tvoj blog. U ovom polju možeš da uneses jednostavno ime svog bloga ili nešto kreativno što će asocirati na njega.
Kada si uneo adresu pojaviće ti se odmah ispod preporuke za tvoj domen, koje se plaćaju u zavisnosti od toga koji nastavak hoćeš, ali, pošto je reč o besplatnom blogu, potrebno je da izabereš prvi od rezultata koji se nalaze ispod, dakle klikni da dugme Select gde pored piše Free.

kako napraviti blog

Poslednji korak za kreiranje tvog bloga jeste da izabereš plan koji odgovara tvom sajtu. U ovom slučaju potrebno je da izabereš prvi od ponuđenih koji je besplatan, pa pritisni dugme Start with Free da bi nastavio dalje.

kako napraviti blog

I to je to, tvoj blog je napokon završen i vidljiv na internetu. Nalaziš se trenutno na “komandnom centru” svog sajta, odakle možeš da uređuješ svoj blog.

Da bi video kako tvoj blog trenutno izgleda, potrebno je da klikneš na My Site u gornjem levom uglu pa ponovo na View Site, što je prva stavka od ponuđenih ispod. Pojaviće ti se sa strane izgled tvoje Home stranice, a možeš i da pritisneš ljubičasto dugme Visit Site da bi ga pogledao u punoj formi.

S leve strane, na stavku Customize možeš da vršiš sitne izmene na tvom blogu kao što su boje, fontovi, logo itd. Ako pritisneš dugme Themes koji se nalazi odmah pored stavke Customize, prebacićeš se na stranicu odakle možeš da izabereš među hiljadu tema za izgled tvog bloga.

Site Pages i Blog Posts kartice ti omogućuju da vidiš i izmeniš stranice i objave koje se nalaze na tvom blogu. Ako pritisneš
na dugme Add koje se nalazi odmah pored, prebacićeš se na stranicu koja služi za dodavanje nove stranice/posta.

Ima još mnogo drugih mogućnosti koji ti omogućuju da sa lakoćom vodiš svoj blog, ostaje ti samo da istražuješ i otkriješ šta sve može.

Kako napraviti blog na Blogger

Ako WordPress nije izbor za tebe, možeš sa istom lakoćom da otvoriš svoj blog na Blogger.com.

Blogger je Googleov servis, pa ako imaš Gmail nalog, ubrzaćemo proces.

kako napraviti blog
Blog na platformi Blogger

Kada se sajt učita, pojaviće ti se stranica lepog izgleda sa narandžastim dugmetom na sredini pod nazivom CREATE YOUR BLOG. Pritisni to dugme i nakon toga se prijavi na svoj Gmail nalog na stranici koja će da ti se pojavi.

kako napraviti blog

Na sledećoj stranici je potrebno da uneseš ime koje želiš da se vidi na mestu “autora”. Dakle na sredini stranice, u polje pod nazivom Display name tvoje ime, ili možeš i neki nadimak, umetničko ime ili slično. Pa nastavi dalje na narandžasto dugme Continue to Blogger.

kako napraviti blog

Nakon toga, na sledećoj stranici, pretisni narandžasto dugme, koji se nalazi negde na sredini ekrana, pod nazivom CREATE NEW BLOG.

kako napraviti blog

Otvoriće ti se prozor na istoj stranici u kom je potrebno da unese redom:

 • Title – je naziv tvog bloga
 • Address – je adresa domena. Ako je naziv zauzet, pokušaj drugim nazivom ili dodavanjem slova, reči ili crtica (ali ne i drugih karaktera)
 • Theme – predstavlja izgled kakav će tvoj blog da ima. Možeš da menjaš temu u bilo kom trenutku kasnije

Kada si ukucao sve potrebne informacije i izabrao temu, pritisni narandžasto dugme Create blog! da bi završio.

kako napraviti blog

Tvoj blog je spreman! Sa leve strane možeš da vidiš razne opcije koje su ti dostupne kako bi mogao uspešno da vodiš svoj blog.

Na stavku Theme možeš da izmeniš izgled svog bloga, pored izgleda pojedinih delova izgleda same teme.

Stavka Settings je jedna od najbitnih na ovom panelu za tvoj blog. Odavde klikni na Posts, Comments and sharing kako bi pristupio podešavanjima za člankove, komentare i da li hoćeš da se tvoji tekstovi prikažu na Blogger platformi.

Da bi napisao svoj prvi članak, u levom panelu izaberi stavku Posts. Pa nakon toga, s desne strane panela primetićeš narandžasto dugme New post. Pritisni to dugme kako bi kreirao novi članak.

Na sledećoj stranici, u gornjem polju u kom piše Post title je potrebno da uneseš naslov članka.

Ispod toga, s leve strane pretisni na Compose kako bi započeo pisanje svog članka u text formatu.

U gornjem panelu videćeš opcije za formatiranje teksta, slično Wordu, kao što su veličina teksta, boja teksta, linkovi itd.

Sa gornje desne strane, pretisni stavku Post settings. Odatle možeš da menjaš podešavanja sa taj određeni članak kao što su komentari ili datum.

Nadam se da si do sad dobio neku ideju o tome što si pročitao gore. Objasnio sam ti uopšteno skoro sve, ali mnogo toga još se nalazi u pozadini što treba da naučiš i da shvatiš kako bi postigao ono što želiš. Video si da nije toliko teško i verujem da si sa lakoćom naučio kako napraviti blog, a i uz malo sreće i više truda čak i zaraditi.

Zaključak

Na kraju, rast uspešnog bloga sve se svodi na to da ste uzbuđeni i angažovani s vašim novim otvorenim blogom. Ako želite da ljudi čitaju ono što pišete, moraćete da im objasnite razlog.

Pišite uzbudljiv sadržaj, povežite se sa ljudima u vašoj niši i sa oduševljenjem delite ono na čemu radite. Uslediće saobraćaj, monetizacija i sve ostalo. Ovde smo prošli puno.

Napisali smo ovaj vodič jer je pokretanje bloga bila jedna od najvažnijih odluka koje su se promenile u životu. Nadam se da se do sad osećate dovoljno samopouzdano da odete i otvorite svoj blog.

Još sadržaja za tebe