back to top

Parfem za početnike – što trebate znati da biste dobro mirisali

Parfem za početnike – uvod

Parfemi su danas u širokoj upotrebi. Portošac se kontinuirano predstavlja novim mirisima pa je izbor šarolik i zanimljiv. No, ta raznolikost pri odabiru parfema za sebe ili nekog drugog može učiniti više štete nego koristi. Zbog činjenice da često ne razumiju osnovne elemente koji čine svijet parfema, ljudi krivo nose parfeme ili se posvete samo jednom. Kako odabrati pravi parfem? Kako ga pravilno “nositi”? Koje note mogu činiti parfem?

Parfemi predstavljaju umjetnost majstora koji ih izrađuje. Kako bi kreirao atraktivan parfem, parfumer mora dobro poznavati kemiju sastojaka koje koristi, ali i razumjeti kako će se oni slagati kada parfem bude gotov. Također, ne smije se zaboraviti da na miris parfema utječu mnogi vanjski čimbenici, poput pH vrijednosti kože, vanjske temperature itd.

parfemi
Parfem za početnike - što trebate znati da biste dobro mirisali

Zbog toga se razvija posebna terminologija za “svrstavanje” parfema.

Prvo što treba znati je značenje nekoliko razina Bilješka.

Bilješke

Note predstavljaju raznolikost mirisa koji se nalaze u jednom parfemu. Mirisni “oblak” je sastavljen od nekoliko slojeva nota i razvojem mirisa koji ostaje na koži. Zato note dijelimo na gornje, srednje i donje.

Gornje note su one koje nos detektira odmah nakon prskanja parfema. Obično su svjetlije (cvjetne ili voćne). Ne traju dugo: do pola sata. Nemojte si dopustiti da o parfemu sudite na temelju prve note, jer ona često može zavarati. Pričekajte da parfem pokaže svoju punu snagu kada prođe razdoblje “razvoja” mirisa.

Srednje note (središte ili srce parfema) su mirisi koji se na koži zadržavaju duže od gornjih nota. Sličnog su im sastava, s tim što se u srednje note često ubacuju drvenasti mirisi i začini. Njihovo trajanje je u prosjeku 3-5 sati, ovisno o mjestu prskanja i kvaliteti kože.

Donje note (baza) su ono što parfem u biti jest. Stoga se njegova punoća osjeti tek nakon 5 sati nošenja. Ove note sastoje se od težih i punijih mirisa poput vanilije, mošusa, posebno jantarnih i drvenastih tonova.

Lako se može dogoditi da “otpišete” parfem jer vam se nije svidio prvi miris gornjih nota, a nakon nekog vremena se iznenadite kada na istom mjestu pomirišete nešto što vam se sviđa. S druge strane, lako nas mogu ponijeti osvježavajući mirisi gornjih nota, ali poraziti donji. Zato je potrebno isprobati parfem na vlastiti kožu nekoliko puta prije uzimanja većeg mililitra.

Vrste bilješki

Bilješke se prema vrsti mogu svrstati u nekoliko skupina.

Cvjetni su one note koje se temelje na cvijeću. Ruža, jasmin i iris najčešće su korišteni mirisi u industriji parfema i njihova je potražnja relativno velika. Također, velika je zastupljenost ljiljana i orhideja. Cvjetne note najčešće se koriste kao gornje note.

Citrusne note su, uz cvjetne, najzastupljenije kao gore. Limun, naranča i mandarina mirisi su koji čine ovu grupu, a sve su prisutniji i bergamot i limeta.

parfem za početnike - što trebate znati da biste dobro mirisali

Drveni ja mošusne note u pravilu imaju “teži” miris i koriste se za niže note. Najčešće su u nižim notama. Sastoje se od ambera, meda, različitih mirisa kože, sandalovine…

Orijentalne note su oni koji dominiraju kao medij. Uključuju začinske mirise: vanilija, cimet, šafran, klinčić…

Osim ovih, tu su i note slatkiša, pića, one vezane uz hranu, miris vode (more ili morska sol), voćne…

Parfemi i njihova upotreba

Ukoliko ste primijetili da trag vašeg parfema ne traje dovoljno dugo, važno je da znate uočiti moguće razloge za to. Naime, određeni parfemi se mogu duže/kraće zadržati na koži, ovisno o njezinoj pH vrijednosti. Ako vaša koža nema odgovarajuću pH vrijednost, parfem će se manje “lijepiti” za nju, pa će se lakše prozračiti.

Ova situacija može se riješiti lakim trikovima, koji, međutim, ne moraju nužno značiti dugoročne. pH vrijednost kože podložna je promjenama vezanim uz prehranu, općenito (ne)zdrav život, menstrualni ciklus, hormonalni status…

Vazelin: Vazelin se preporučuje kao izvrsna osnova za parfeme. Prije nanošenja parfema utrljajte tanak sloj vazelina na područje koje želite prekriti mirisom. Na taj će način potencijalno suha koža dobiti potrebnu vlažnost, a parfem će dulje mirisati.

parfemi

Gel za tuširanje: prilikom tuširanja naše se pore otvaraju i mirisi lakše ulaze u njih. Ono što trebate učiniti kako bi miris duže postojao na vašoj koži je nabaviti gel za tuširanje s mirisom vašeg parfema, a još bolje imati losion. Iako djeluje kao gušća varijanta, parfem ne samo da će se duže zadržati na tijelu zbog odgovarajuće hidratacije, već i kada njegov miris ispari, ostaju baze u obliku gelova i losiona.

Nemojte trljati ruke: pogrešan potez pri nanošenju parfema je nanošenje parfema trljanjem zgloba o zglob. Međutim, ovaj potez razbija molekularnu strukturu parfema i on lakše i brže isparava.

Zašto više ne osjećam svoj parfem?

Nakon nekog vremena korištenja parfema vjerojatno ćete ga prestati osjećati na koži. Razlog je vrlo jednostavan: nos je osjetilo koje omogućuje osobi da otkrije opasnost. Kad nos otkrije novi miris u svojoj okolini, čini se da je jači od svih ostalih mirisa. Međutim, kada ne reagiramo na miris, odnosno nastavimo ga koristiti, receptori u nosu ga prestaju detektirati kao prijetnju i naviknu se na njega te tako naprave mjesta za sljedeću “opasnost”. Činjenica da ne osjećate svoj miris, dakle, nema nikakve veze s time je li on objektivno prisutan.

Kava, kava, kava

Iako slovi za omiljeno piće, kava je ključna sirovina kada su u pitanju mirisi. Naime, primijetit ćete da svaka bolja parfumerija na pultovima gdje stoje parfemi ima izložene teglice kave. Nemojte se ustručavati pomoći sebi! Naime, miris svježih zrna kave neutralizira sve mirise u nosu. U slučaju da ste preopteretili svoja osjetila dok ste birali parfem za sebe, samo pomirišite kavu nekoliko sekundi i svi mirisi će nestati. Svakako, nije preporučljivo testirati više od 3 parfema u isto vrijeme.

Pitajte stručnjake!

Za svaki dio godine postoje parfemi čija izvedba odgovara tom godišnjem dobu. Trebate li savjet ili vas jednostavno zanima ova tema, pratite Eau De Pobjednik, domaći stručnjak za parfeme. Ako vas, pak, zanima strano mišljenje, preporučamo ga Jeremy Miris.

 

 

 

Preporuka:

Striptiz bar

10 sajtova za gledanje filmova online sa prevodom!

Najbolji filmovi na Netflixu u 2023

Kako obrisati facebook profil 100% DETALJNO UPUTSTVO

Šta Je Pasivna Zarada I Kako Je Ostvariti

Najbolji pristupačni Android telefoni 2023. godine

82 najbolje poslovne ideje za dodatnu zaradu

Da li je moguće zaraditi na internetu – 8 najboljih ideja!