Kako najbolje organizovati izlet na jug Srbije?

Pripremili smo kratki vodič koji će vam pomoći kako organizirati izlet na jug Srbije i provesti kvalitetan odmor u jednom od najljepših krajeva. 

Planirate vikend ili jednodnevni izlet na jug Srbije, ali niste sigurni koje destinacije vrijedi posjetiti i koji prijevoz odabrati? Prelepa izletišta, klisure, vodopadi i veliki urbani centri poput Niša i Vranja očekuju vas u ovom delu zemlje.

Da li biste radije uživali u šetnji Niškom tvrđavom i Kazandžijskim sokacima ili krenuli u planinarenje i osvajanje srpskih Alpa – Suve planine?

Možete odabrati jednu ili više lokacija za vikend, ovisno koliko vremena imate na raspolaganjukao i prijevoz koji odaberete. Je li pametnije putovati autom ili autobusom? Kako izvući maksimum iz kratkog odmora i obići što više kulturnih znamenitosti priroda Južna Srbija?

jug srbije
Kako najbolje organizovati izlet na jug Srbije?

Odaberite prijevoz mudro

Bilo da živite na jugu i želite bolje upoznati okolinu ili planirate vikend bijeg od Beograda do Niša, na primjer, prijevoz je prva stavka u organizaciji. Ako imate vlastiti automobil, ovo može biti odlična opcija, pod uvjetom da vozite pouzdano vozilo koji ne troši mnogo goriva.

No, ako niste sigurni može li vaš automobil podnijeti dugo putovanje ili vam je ono veliki trošak, morate dobro razmisliti o drugim mogućnostima. Dobra vijest je da postoji nekoliko izravnih autobusnih linija za Niš iz Beograda i Novog Sada. U ovom dijelu planiranja putovanja to je najvažnije dobro izračunati i procijeniti isplativiju varijantu.

Prevoz do Niša – koje su opcije?

U nekim slučajevima, umesto sopstvenim prevozom, više se isplati doći do Niša autobusom, a zatim istraživati ​​grad pešice ili javnim prevozom. Autobusi voze do svih važnijih znamenitosti u gradu i vjerojatno nećete čekati više od deset minuta na autobus. No, do spomenika Čegro nema linija i može biti nezgodno ako se odlučite ići dalje međugradskim prijevozom.

Za one koji žele otkriti okolinu, to je ugodno i pristupačno rješenje tražiti rent a car servis iz Niša. Možete iznajmiti automobil i krenuti u obilazak Sićevačke klisure, Kamenice Visa ili produžiti do Kopaonika, Prokuplja i Leskovca. Iznajmljivanjem automobila osiguravate si udobnije putovanje i sigurno možete obići više lokacija u kraćem vremenu nego što biste to učinili autobusom.

jug srbije
Prevoz do Niša – koje su opcije?

Odaberite “vrstu” izleta

Velika pomoć u planiranju putovanja (uključujući i prijevoz) može biti popis znamenitosti i lokacija koje želite posjetiti. Prije svega razmislite želite li posjetiti samo jedan grad ili više njih. Onda prosudite jeste li više za obilazak prirodnih ljepotakulturni i povijesni spomenici ili kombinacija lokacija.

City break i zanimljive lokacije na jugu

Ako vas zanima klasika gradski odmor i obilazak kulturnih znamenitosti, onda je najbolje izabrati jedan grad. Niš, Leskovac, Prokuplje ili Vranje na krajnjem jugu prekrasni su gradovi u kojima se čuva uspomena na burnu povijest ovoga kraja.

U Nišu se nalazi jedno od najstarijih utvrđenja u Evropi – Niška tvrđava, jedinstveni spomenik poput Ćele-kule, neprolazne ulice Kazandžijsko sokače i arheološko nalazište Medijana.

U Prokuplju se nalazi jedna od dve najstarije crkve u Srbiji – crkva Svetog Prokopija, kao i tvrđava na Hisaru iz osmanskog perioda. U Vranju, pak, posetioce čeka kuća slavnog pripovedača – najpoznatijeg Vranjanca. Stankovićeve bore.

City break također je odličan način da otkrijete “dušu” grada. Između obilazaka spomenika duge šetnje svakako prekinite uz kavu u nekom od brojnih kafića. Savetujemo vam da ne propustite burek u Nišu, kao ni roštilj u Leskovcu!

Prirodne ljepote juga

Dok ljubitelji city break putovanja mogu kombinirati autobus i pješačenje, oni koji bi radije upoznali prirodne spomenike juga Srbije trebali bi drugačije planirati svoje putovanje. Bilo da vas zanima uspon na Trem ili lagana šetnja kroz polje lavande u Tamnjanici, nedaleko od Niša, moraćete da se odvezete iz grada.

Stoga se na takvim putovanjima automobil također je vrijedno prijevozno sredstvo. Idite na izlet vlastitim prijevozom odn rent a rent a car vozilo u Nišu. Neka od najlepših mesta na jugu koja vredi posetiti su izletišta u okolini Niša – Kamenički vis i Dabilo, zatim Sićevačka i Jelašnička klisura, Cerjanska pećina, kao i Niška Banja i šume Koritnjaka.

Na pola puta između Niša i Prokuplja nalazi se skretanje za Oblačinsko i Krajkovačko jezero, koja se poslednjih godina ističu kao posebno posećene prirodne atrakcije ovog kraja. Ako imate više od dva dana za izlet, Nacionalni park Kopaonik također je odlična destinacija za posjetiti u bilo koje doba godine.

U Topličkom kraju svakako ne smijete zaobići jedinstveno čudo prirode Đavolju varoš, planinu Jastrebac, kao i banje – Ribarsku, Lukovsku i Prolom.

Vlasinsko jezero je još jedna nezaobilazna destinacija za ljubitelje prirode. Kao planine s posebnim turističkim potencijalom u blizini Leskovca i Vranja – Dukat, Besna Kobila i Kukavica odličan su izbor za planinare.

jug srbije
Prirodne ljepote juga

Odaberite najbolju rutu putovanja

Kako biste maksimalno iskoristili produženi vikend, odaberite mjesta koja želite posjetiti i otvorite kartu. Dobra organizacija putovanja podrazumijeva i planiranje rute, odnosno najboljih ruta putovanja. Istražite i predvidite najkraće i najadekvatnije rute, pogotovo ako planirate posjetiti više od jednog grada ili nekoliko udaljenih znamenitosti.

Vožnja automobilom svakako daje više slobode i mogućnosti, uvijek možete predahnuti ili promijeniti smjer ceste. Iskoristite to i detaljno isplanirajte koliko će vam vremena trebati, na primjer, da iz Niša stignete do izletišta Bojanine vode na Suvoj planini, odakle kreću planinarske staze za Trem, Sokolovo kamen i Mosor.

Na isti način procijenite je li bolje da na putu do arheološki park Pločnik kod Prokuplja svratite do Oblačinskog jezera ili produžite do Kopaonika.

Odlučite li se na autobus, bit će potrebno malo više “manevrirati” javnim prijevozom. Recimo, ako se odlučite za obilazak Niša na ovaj način, dobro će vam doći informacija o redu vožnje i učestalosti prevoza do parka Bubanj ili Ćele-kule iz centra.

Tražite smještaj unaprijed

Kako biste osigurali kratki odmor bez stresa, rezervirajte smještaj unaprijed. Istražite online ponudu hotela, hostela i privatnih apartmana i odaberite onaj koji vam se najviše sviđa i koji odgovara vašem budžetu.

Recimo, ako želite posjetiti dva ili tri grada, možete rezervirati jeftiniji smještaj u manjem mjestu. Ušteđeni novac uložite u muzejske ulaznice ili ukusan ručak u jednom od poznatih južnjačkih kafića.

Malo je putnika koji ostaju ravnodušni na ljepotu i živopisnost juga. Nakon uspješno organiziranog izleta, vrlo je moguće da ćete se poželjeti vratiti u Niš, Toplicu ili Jablanički kraj. Stoga pažljivo planirajte svoje izlete, uživajte u odmoru i otkrijte za sebe najbolje rute do prekrasnih odredišta.

beleske.com

Preporuka