back to top

Što je KAIZEN metoda u menadžmentu?

KAIZEN znači stalno poboljšanje koje uključuje sve: top menadžere i radnike.

Gordon Dryden, autor knjige Revolucija u učenju kaže, “Ako naučite samo jednu japansku riječ, neka bude ta riječ KAIZEN. KAIZEN metoda je najvažniji koncept japanskog natjecateljskog uspjeha.

Brian Tracy spomenuo ovu metodu na seminaru koji je održao u Beogradu u travnju 2016.

KAIZEN je metoda stalnog usavršavanja. Dolazi od japanske riječi “kai”, što znači promijeniti i riječi “Zen”, što znači poboljšati. Bitni prijevod bio bi promjena na bolje.

Koju provode svi, svaki dan, na svim razinama poduzeća. KAIZEN proizlazi iz najbolje prakse japanskog menadžmenta, a posvećen je poboljšanju produktivnosti, učinkovitosti, kvalitete i općenito poslovne izvrsnosti.

Mala poboljšanja primijenjena na ključne procese generiraju povećanu dobit dok stječu lojalnost kupaca. Svrha ove metode je prevladavanje postavljenih ciljeva poduzeća.

Danas je ova metoda prepoznata u cijelom svijetu kao bitan stup dugoročne konkurentske politike svake uspješne tvrtke.

kaizen metoda
Što je KAIZEN metoda u menadžmentu?

Principi Kaizen metode

KAIZEN metoda temelji se na sljedećim principima:

  • Dobri procesi donose dobre rezultate
  • Pogledajte, analizirajte i sami shvatite trenutnu situaciju
  • Koristi podatke u govoru, činjenice u upravljanju
  • Poduzmite mjere za uklanjanje pravih uzroka problema
  • Radi u timu
  • KAIZEN znači posao za sve
  • I mnogo više!

Jedna od najznačajnijih značajki ove metode je ta veliki rezultati dolaze iz mnogo malih promjena koji se vremenom gomilaju. Međutim, KAIZEN ne treba shvatiti kao male promjene. KAIZEN znači da jesu SVE OD uključeni u proces poboljšanja rada i kvalitete poduzeća.

Iako je većina promjena vjerojatno mala, najveći učinak imaju Kaizen promjene koje provodi više rukovodstvo kao transformacijske promjene ili promjene koje provode timovi koji prožimaju različita područja tvrtke i stvaraju KAIZEN (brzo poboljšanje procesa) događaje.

Uspjeh ove metode temelji se na fenomenu zvanom … ZNANJE!

kaizen metoda
Što je KAIZEN metoda u menadžmentu?

Tehnika 5S

Tehnika”5S“ predstavlja suštinski koncept ove metode s ciljem poboljšanja učinkovitosti i produktivnosti, pružajući zaposlenicima ugodno organizacijsko i poslovno okruženje.

U suštini, ova tehnika implementira ono što je Japancima jako važno – da poslovni prostor bude čisto i uredno do sve ponovno sortiratako da bude transparentno, urednije, da se izbaci višak i maknite sve smetnje.

Ako je napravljeno standardizirati i da se uspješno provede samodisciplina. Svaki od ovih koraka počinje slovom “s” na japanskom, otuda i naziv 5S.

Ono što je univerzalno kod zaposlenika (i općenito kod svih ljudi) je da se opiru bilo kakvim promjenama, no implementacija ove metode dala je organizacijski napredak u samom startu i povećanje produktivnosti.

Primjena KAIZEN principa posvećuje pozornost detaljima i praktičnom aspektu rada, a rezultati ne izostaju.

kaizen metoda
Što je KAIZEN metoda u menadžmentu?

Zašto je KAIZEN metoda dobra u praksi?

Jedan dobar odgovor je zato što su troškovi implementacije minimalni. U sadašnjem trenutku dobar odnos poslodavac-zaposlenik čini razliku između šefa i vođe.

Veliki doprinos poboljšanju tog odnosa ima KAIZEN metoda jer uz njenu pomoć postignuća poduzeća rezultat su zajedničkog truda svih zaposlenika.

Tvrtke koje žele imati vodeću poziciju na tržištu neprestano rade na poboljšanju svojih proizvoda ili usluga, smanjenju troškova i, možda najvažnije, motiviranju svih zaposlenika da daju sve od sebe.

Također, s tržišta nestaju tvrtke koje ne ulažu u istraživanje i razvoj. U tom smislu, KAIZEN metoda nam pomaže shvatiti da možda način na koji radimo svoj posao nije najučinkovitiji način koji postoji.

Kaizen metoda nije samo kontinuirano poboljšanje. Također se odnosi na filozofija i način života koji teži poboljšanju.

Kako izgleda, primjerice, jedan dan u japanskoj tvrtki Toyota Motors?

Radnici svakodnevno dolaze s prijedlozima kako poboljšati sve: sebe, svoj posao, kantinu, izgled ureda, način na koji se javljaju na telefon, svoje proizvode…

Predsjednik njihove tvrtke Eiji Toyoda kaže da osim svojim rukama, također koriste i svoj mozak. „Godišnja ponuda naših radnika 1,5 milijuna prijedloga, od kojih je 95 posto praktično iskorišteno.” Zamislite koliko je ideja! A zamislite zadovoljstvo zaposlenika kada njegova ideja pomogne cijeloj tvrtki da bude bolja!

Nedavno sam na internetu pročitao da se ova metoda primjenjuje u našoj tvornici duhana u Senti. Nije ni čudo, kad ga vode Japanci! Pri ulasku u tvornicu nalazi se staklena vitrina i držač s obrascima. Svaki zaposlenik može dati svoj prijedlog, a menadžment jednom tjedno razmatra te metode. Običan radnik puno bolje poznaje proces svog dijela posla od menadžmenta.

Njihov prijedlog je vjerojatno dobar, jer oni točno znaju o čemu govore, ušli su u srž svog dijela posla, puno bolje od uprave. Iako smo po mnogo čemu daleko od Japanaca, uvijek je dobro imati pravi primjer na kojeg se možemo ugledati.

I za kraj, citat.

Masaaki Imai “guru menadžmenta” i osnivač Kaizen instituta, kaže: “Poruka Kaizen strategije je da niti jedan dan ne bi trebao proći bez nekog poboljšanja bilo gdje u tvrtki.

Ova se poruka može primijeniti na bilo koji segment našeg života. Jer ako ne napredujemo, onda sigurno nazadujemo.

samoobrazovanje.rs

PREPORUKE