back to top

6 savjeta za vozački ispit iz B kategorije

Vozački ispiti za B kategoriju definitivno su najčešći ispiti u autoškolama. Kao i svaki ispit i ovaj je dosta stresan, pogotovo ako ste po prirodi paničar.

Nije lako, prvo treba položiti teorijski ispit koji nije nimalo mali, a potom i praktični tj. vozački ispit.

Tamo vas ispituje komisija koja prati svaki vaš pokret kako bi utvrdila jeste li kompetentan vozač i zaslužuješ li dobiti vozačku dozvolu.

Možda niste znali da više od 50% ispitanika ne položi vozački ispit iz prvog pokušaja.

No, nema razloga za brigu, čak i ako se dogodi da ne prođete iz prvog pokušaja, sigurno hoćete, samo trebate biti dovoljno ustrajni i ne odustati od želje da postanete samostalni vozač.

Dat ćemo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izađete i položite ovaj nimalo lak ispit.

vozacki ispit
Možda niste znali da više od 50% ispitanika ne položi vozački ispit iz prvog pokušaja.

Obratite pažnju na trening i već tada počnite učiti

Činjenica je da oni koji padnu na vozačkom ispitu dobrim dijelom to rade jer nisu dobro naučili gradivo na satu. Teorijski ispit ima puno pitanja i sigurno nećete moći naučiti sve odgovore dva dana prije ispita.

Zato preporučamo da odustanete od kampanjskog učenja i obratite pažnju na same lekcije. Svaki dan ponovite ono što ste naučili kod kuće, a jednom tjedno ponovite sve naučene lekcije.

Na taj način steći ćete disciplinu u učenju i uštedjet ćete puno vremena. Učenje neće biti nikakav problem, jer ćete odvojite oko pola sata svaki dan kako biste sve nakratko obnovili. A kada dođe ispitni dan, bit ćete potpuno spremni jer je vaše znanje već utemeljeno i logično povezano.

Već ćete biti sigurni u sebe jer ste sve testove ponavljali nekoliko puta pa vam samo polaganje neće biti toliko stresno. Na ispit ćete izaći bez treme i straha od neuspjeha. Ovakav stav i pozitivno razmišljanje iznimno je važno za prolaz.

Isto vrijedi i za praktični dio ispita: nakon svakog treninga s instruktorom prisjetite se što ste radili i na što vam je instruktor skrenuo pozornost.

Opoziv će osigurati da lakše zapamtite ispravke instruktora i tako ih brže primijenite tijekom sljedećeg treninga. Do ispita ćete već biti potpuno spremni jer ste prošli cijelu obuku i ispravili sve greške koje ste napravili na samoj obuci.

Spavajte noć prije ispita

Znamo da je teško kada ste zabrinuti i bojite se sutrašnjeg ishoda, ali bitno je dobro se naspavati prije ispita. Ako to ne učinite izravno, povećava se mogućnost da nemate dobru koncentraciju, jer vam nedostaje sna, a samim time ćete i teže položiti ispit.

Naš mozak najbolje radi kada je odmoran i ima dovoljno energije. Tako sa spavanjem, na dan ispita morate nešto pojesti. Neka to ne bude težak obrok, već lagan, ali hranjiv doručak koji će vam osigurati što više potrebnih vitamina. Tako ćete biti u optimalnoj kondiciji za sam ispit.

Postavlja se pitanje kako se uopće naspavati noć prije ispita kad toliko brineš hoćeš li proći? Jednostavno, ako ste poslušali prve savjete i već sve naučili, dan prije samog ispita nema potrebe puniti mozak novim informacijama ili obnavljati već naučeno gradivo.

Stoga dan prije samog ispita treba iskoristiti za odmor.

Bavite se nekim drugim aktivnostima koje nemaju veze s ispitom i pokušajte uopće ne razmišljati o ispitu. Skretanjem misli s ispita smanjujete stres i tjeskobu koji ga prate.

Također, nemojte cijeli dan provesti kod kuće ispred TV-a ili laptopa jer se tako nećete umoriti. Ostat će vam nagomilana energija, a neće vam se ni spavati kad se približi noć.

Stoga, radite ono što inače radite, bavite se nekom tjelesnom aktivnošću, to će vas dodatno opustiti. Tako ćete zaspati na vrijeme, što će vam omogućiti da se dobro naspavate i budete spremni za sam ispit.

vozacki ispit
Najbolji savjeti za voači ispit.

Budite samouvjereni ali ne previše

Samopouzdanje je svakako potrebno kako biste uopće ostavili dojam ispitivačima da nešto znate. To dolazi prirodno s učenjem, pogotovo ako ste sve prošli i vježbama ispravili pogreške. Tada imate osjećaj da možete dobiti bilo koji zadatak na ispitu i da ćete se snaći.

Ali sigurnost i samopouzdanje je dvosjekli mač. Ako ste previše samouvjereni i potpuno sigurni da ćete proći, to može utjecati na vašu razinu pažnje.

Kada mislite da već sve znate, nećete biti usredotočeni na zadatak, već ćete sve radnje obavljati potpuno automatski, ne obraćajući pozornost na to radite li točno ono što vam se kaže.

Zato je mala doza nervoze i sigurnosti zdrava.

To je zdrava nervoza koja će vas prizemljiti i omogućiti vam da preispitujete svaki potez na samom ispitu. Upravo taj strah učinit će vas potpuno prisutnima na ispitu.

Ta prisutnost je izuzetno važna, jer ćete tada logično razmišljati o pitanjima i odgovorima ili o naredbama koje vam komisija daje tijekom same vožnje. Osim toga, mala nervoza odaje dojam da vam je zapravo stalo proći i sve napraviti kako treba.

Naravno, ne treba ići u drugu krajnost i biti previše stegnut, jer takav strah može paralizirati. Tako ćete zaboraviti i ono što ste znali prije pola sata.

Najbolji način da se riješite takvih napadaja panike je da stanete, izbrojite do pet i polako udahnete i izdahnete. Usredotočenost na disanje dokazano smanjuje nervozu i opušta nas.

Zapamtite: Trema pred polaganje vozačkog ispita je sasvim normalna i svi je imamo.

vozacki ispit
Kako položiti vozački ispit?

Pazite na pješake i bicikliste

Ovo je praktičan savjet koji mnogi kandidati često ne uspiju. Veliki problem gradske vožnje predstavljaju pješaci i biciklisti.

Razlog je što stalno morate gledati ispred sebe i u retrovizor jer nikad ne znate hoće li pješak istrčati.

Osim toga, tijekom ispita potrebno je zaustaviti pješaka kojeg ste primijetili da se približava pješačkom prijelazu. Nepredvidivost pješaka i biciklista može zadavati probleme i najiskusnijim vozačima, stoga morate stalno biti na oprezu.

Također, potrebno je zapamtiti da i pješaci i biciklisti imaju prednost prolaza, pa prvo morate pričekati da oni prijeđu ulicu, a tek onda ste na redu.

Što se tiče biciklista, imamo još jedan savjet: vrlo je važno voditi računa o veličini vašeg vozila. Ako krivo procijenite, možete čak i srušiti biciklista. Uvijek voze krajnjom desnom trakom, i to krajnjom desnom stranom.

Tako će ih druga vozila znatno lakše prestići. Bez obzira koliko veliko vaše vozilo bilo, u gradskoj vožnji morate prestići biciklistu. Kriva procjena stajati će vas ne samo nepoloženog ispita, već i ozljede drugog sudionika u prometu.

Upoznatost drugih vozača iznimno je važna za sam ispit, ali i za daljnju vožnju u budućnosti, stoga ovo pravilo nikako ne smijete zaboraviti.

Poligon – najvažniji savjeti u video formatu

Najvažnije savjete za poligon i vozački ispit (kako izgledaju savjeti za parkiranje, kada se dobivaju i koliko iznose kazneni bodovi), ali i najvažnije trikove pogledajte u ovom izvrsnom video klipu:

Na vama je da date sve od sebe!

Može se dogoditi da unatoč svom trudu negdje pogriješite. Savršeno položen vozački ispit još uvijek je rijetkost, toga morate biti svjesni. Stoga, čak i ako napravite manje pogreške, to ne znači da će vas komisija automatski potući.

Koliko god griješili, ne odustajte i izgurajte vozački ispit do kraja. O vašem prolazu odlučuje samo komisija, a ne vi. Ponekad se zna dogoditi da prođete i dobijete samo savjet koje manje greške u vožnji možete popraviti.

Ali ponekad su pogreške dovoljno velike da vas komisija sruši. Ponekad, ako je prekršaj velik, srušit će vas na mjestu, a ishod ćete znati odmah. U ostalim slučajevima, tek nakon polaganja ispita, povjerenstvo odlučuje jeste li položili vozačk ispit.

Ako nisi prošao, nemoj odustati, to samo znači da bi trebao bolje proučiti gradivo ili se sljedeći put više opustiti. Ne brinite, na greškama se uči, a pad na ispitu ne znači da ga ne možete ponovno polagati.

Želimo vam puno sreće na ispitu, potrudite se i nadamo se da ćete ga položiti!

samoobrazovanje.rs

PREPORUKA