back to top

Kako izabrati vrata za svoj dom? 5 savjeta

Vrata su sastavni dio svakog doma. Nemoguće je živjeti u kući bez vrata. Postoji izreka da put do srca ide kroz želudac.

Slično, put do kuće prolazi kroz vrata. Bez njih, kuća/stan je nezamisliv. Daju eleganciju, sigurnost i privatnost.

Kako izabrati vrata za svoj dom? Lijepa vrata unutar vašeg doma jedna su od suptilnih potreba koje mogu uvelike utjecati na izgled interijera stambenog prostora. Prilikom odabira pravog za dom, često smo zbunjeni što odabrati. Većina vrata ostaje nezapažena zbog svoje jednostavnosti.

Međutim, kada su lajsne ili određeni ukrasi sastavni dio vrata, nitko neće ostati ravnodušan. Ako je riječ o stanovima kao stambenim jedinicama, najveći dio investitora tijekom izgradnje dužan je ugraditi stolariju o svom trošku.

Ovisno o novcu, ali i cijeni kvadrata s kojim će ući na tržište nekretnina, bit će pogođeni mnogi dijelovi stambenih jedinica: vrata, parket, pločice, stolarija…

Stoga vjerojatno nećete moći odabrati vrata po svom izboru, osim ako u fazi izgradnje niste dogovorili određene korekcije u stanu.

To će gotovo sigurno povećati cijenu kvadratnog metra. Kada je u pitanju izgradnja kuće kao stambenog prostora, ona donosi veliku slobodu izbora, a ovisno o vlastitom proračunu moći ćete odabrati ono što vam odgovara.

Unutarnja vrata svakako su nešto na što treba obratiti pažnju i na čiji izbor treba obratiti pažnju. Bilo da obnavljate ili preuređujete svoj dom, odabir novih vrata trebao bi biti važan korak.

Stil, materijal, zvučna izolacija, kvaliteta, izgled kvake i šarki (ako su šarke vidljive) samo su neke od stvari o kojima treba razmišljati pri gledanju i kupnji novih vrata.

Zašto?

  • Utječe na smanjenje gubitka topline od unutrašnjost vašeg doma ako se dom nalazi u području s nešto hladnijom ili izrazito toplom klimom, kvalitetna vrata će imati višestruko značenje. Zadržat će toplinu u hladnijim krajevima, dok će spriječiti prodor topline u toplijim krajevima.
  • Pružaju određenu vrstu sigurnosti- moraju biti dovoljno jaki da donekle smanje mogućnost krađe.
  • Moraju biti dugotrajni- ako su izvan doma i u kontaktu s atmosferskim utjecajima, kao i kukcima, mora se dobro razmisliti koji bi materijal bio najbolji izbor.
kako izabrati vrata za svoj dom
Kako izabrati vrata za svoj dom? 5 savjeta

Prednja vrata

Kao što je već spomenuto, ulazna vrata moraju biti dovoljno čvrsta da izdrže utjecaj vjetra, kiše, sunca, insekata i raznih „neželjenih gostiju“, ali moraju biti dovoljno estetski ugodna da ostave dobar dojam.

Većina starijih je napravljena od drveće ili furnir koji se nakon dugogodišnjeg korištenja iskrivljuju i pucaju.

Ni metal ne traje vječno – površina na nekim starijim čeličnim vratima može se odlijepiti.

Danas postoje nova drvena vrata koja bolje odolijevaju „zubu vremena“ od ranijih verzija, kao i metalna i stakloplastična vrata koja izgledaju poput drva, ali pružaju veću sigurnost i često manje koštaju.

Modeli ulaznih vrata

Brojni proizvođači nude široku paletu ulaznih vrata. Osim toga, postoji mogućnost da sami dizajnirate ulaz uz njihovu pomoć, što uključuje poseban izbor materijala od kojih želite da budu.

Jedini problem je što je za izradu ovakvih vrata potrebno više vremena, pa ako nemate dovoljno vremena na raspolaganju, to bi mogao biti potencijalni problem. Ovaj proces ponekad traje nekoliko tjedana.

Naravno, otegotna okolnost može biti i puno viša cijena za takvo ozračje, pa je tu činjenicu potrebno imati na umu.

Koji su najbolji materijali?

Većina tvrtki kombinira nekoliko materijala, npr. mnoga čelična/metalna vrata imaju drvene okvire. Ono što najviše utječe na izgled, trajnost, sigurnost i cijenu je površinski materijal od kojeg su izrađene.

Drvena vrata

Drvena vrata su najčešće i obrađeno drvo hrasta, trešnje, oraha, mahagonija, javora, jele i bora. Mnogi su izrađeni od furnira koji je prilično dobro maskiran.

Nedostatak je što su ova vrata podložna trošenju, te dobra niska cijena proizvodnje. Oni su jeftinija alternativa vratima od punog drveta.

Ako se odlučite za drvena vrata, potrebno je zahtijevati završnu obradu koja uključuje zaštitu kako bi se spriječilo njihovo upijanje vlage.

Također, obratite pozornost na detalje. U pravilu, što su složenije letvice i rezbareni dijelovi, to su vrata bolja. Isto vrijedi i za debljinu panela.

kako izabrati vrata za svoj dom
Kako izabrati vrata za svoj dom? 5 savjeta

Željezo

Ako su vam sigurnost i izdržljivost na prvom mjestu, čelična vrata su pravi izbor. Puno su izdržljiviji i jači od drva ili stakloplastike i neće pucati ili iskriviti.

Sve ogrebotine na ovim vratima mogu se vrlo brzo i jednostavno popraviti. Većina čeličnih vrata obložena je poliesterskom završnom obradom koja zahtijeva periodično prebojavanje.

Budite posebno oprezni da dolaze sa šarkama ili rupama za šarke koje su prethodno izbušene.

Vrata od stakloplastike

Imaju mnoge prednosti i ne zahtijevaju održavanje. Preporuča se za mjesta s oštrom i vlažnom klimom.

Predstavljaju imitaciju drveta (trešnje, orasi). Imaju dugo jamstvo, što je također važno kada se odlučujete za vrata.

Aluminij

Aluminijska vrata su najsličnija čeličnim vratima. Za razliku od drugih, ovakva vrata su proizvod tvrtke i gotovo ih je nemoguće pronaći u obrtničkoj radnji.

Imaju emajliranu završnu obradu, tako da gotovo nikada ne trebaju bojanje i nisu skloni hrđi, što objašnjava zašto neke tvrtke daju jamstvo do 20 godina.

Treba imati na umu da ako razmišljate dugoročno, ovo može biti jedan od boljih izbora. Ono što može biti nedostatak ovih vrata je cijena. Uglavnom su puno skuplji od svih ostalih, osim punog drveta, pa treba vidjeti što je najisplativije.

Unutarnja vrata

Ovo je prvi korak u odabiru unutarnjih vrata. Ovaj korak uvelike će odrediti interijer vašeg doma. Potrebno je obratiti posebnu pozornost na veličinu prostorije.

Odabir masivnijih vrata u sobama s manjom površinom može učiniti da te sobe izgledaju manje nego što stvarno jesu. Neke od smjernica koje treba uzeti u obzir su sljedeće:

  • Kakav je stil vašeg životnog prostora?
  • Koliko su visoki stropovi?
  • Od kojeg materijala je pod?

Preporuča se odabrati najbolji na temelju raspoloživih sredstava. Naručitelji se često odlučuju na izbor koji je preporučio izvođač, jeftiniji ili lakši za ugradnju, što je svakako u interesu tvrtke.

Ovo ima savršenog smisla ako planirate uštedjeti novac na vratima. Treba imati na umu da izgled vrata može značajno promijeniti izgled vašeg doma.

Kvalitetna vrata će također značiti dobra zvučna izolacija, bit će lako slikati kad dođe vrijeme. Ne moraju svi ulazi u vaš dom biti identični. Ako imate hodnik koji biste željeli izolirati za zvučnu i toplinsku izolaciju, razmislite staklena vrata.

Posebnu pozornost treba posvetiti odabiru ručki i šarki jer one mogu značajno promijeniti svoj izgled.

kako izabrati vrata za svoj dom
Kako izabrati vrata za svoj dom? 5 savjeta

Kako izabrati vrata za svoj dom? Biranje materijala

Čvrsto drvo– Vrata od punog drveta mogu biti izrađena od raznih vrsta drva kao što su: trešnja, mahagonij, javor, bor, joha… Imajte na umu da će se svo puno drvo širiti i skupljati s promjenom temperature i vlage.

Stoga je vrata od punog drveta najbolje ne koristiti za kupaonicu, saunu ili bilo koju drugu prostoriju u kojoj su prisutna česta isparavanja i temperaturna kolebanja.

stakloplastike – materijal za izradu ovih vrata je vrlo stabilan i neće se deformirati kao drvo. Lako se održavaju i farbaju

Vrata s unutarnjom šupljom jezgrom– obično od šperploče. Obično su puno jeftiniji od ostalih jer je unutarnja strana vrata šuplja. To rezultira znatno lošijom zvučnom izolacijom, kao i određenim toplinskim varijacijama između susjednih prostorija.

Vrata s punom jezgrom– Razlika od prethodnih, sa šupljom jezgrom, je u tome što su punjene mješavinom drvenih vlakana. Ova vrata imaju puno bolju zvučnu izolaciju i kontrolu temperature te su nešto skuplja od onih sa šupljom jezgrom.

Metalstaklo– Ova vrsta vrata se često koristi u zatvorenom prostoru jer nudi moderniji izgled. Obično su skuplji od većine modela, ali su ipak jeftiniji od onih od punog drveta.

Prije kupnje vrata potrebno je predvidjeti proračun i njihovu kvalitetu potrebnu da izdrže različite vremenske uvjete, kao i razinu zaštite vas i vaše obitelji.

Odabir pravih vrata ostavlja dobar dojam na Vaše goste, a ujedno dugoročno smanjuje troškove.

Preporučujemo da pročitate: