back to top

Mačke i prehrana – 13 namirnica koje mačke ne smiju jesti

Vlasnici kućnih ljubimaca često nisu informirani o hrani koja bi mogla negativno utjecati na njihove krznene prijatelje.

Sigurno ste se u nekom trenutku zapitali”mogu li dati ovu hranu svojoj mački? Od pasa preko papiga do kornjača i mačaka, postoji poseban popis otrovne hrane za svaku vrstu životinje.

Kada su u pitanju mačke i prehrana neke namirnice treba potpuno izbjegavati, dok se neke mogu davati u malim količinama.

Kako bismo bili sigurni da će vaš krzneni prijatelj biti siguran, nudimo vam popis namirnica koje su štetne za vaše mačke:

Sirova i pržena jetrica

Jetrica se može dati s vremena na vrijeme, ali budite oprezni jer je to hrana s visokim sadržajem glukoze i može uzrokovati proljev. Također zapamtite da je to hrana koja se uvijek mora davati kuhana, jer sirova jetra stvara ozbiljnu hipervitaminoza vitamina A, s posljedičnim problemima kalcifikacije. Može i sirova jetrica zaražene parazitima.

Sirova riba

Bolje je izbjegavati davanje sirove ribe, jer ako joj nedostaje vitamina B, mačka može doživjeti preveliku slabost, pa čak i uginuti. Međutim, mačkama nije preporučljivo davati konzerviranu tunjevinu ili tunjevinu, jer to ne osigurava dovoljnu nutritivnu opskrbu mačke, jer ne sadrži taurin i pun je konzervansa. Moguća je i upotreba ribe u velikim količinama otrovan, zbog moguće prisutnost žive.

mačke
Mačke i prehrana – što mačke ne smiju jesti

Životinjske kosti, ostaci pilića i riblje kosti

Mačka jako žvače pa postoji rizik da će je pojesti ako joj date pileće kosti oštri komadi koji mogu ozlijediti unutarnje organe. Riblje kosti također mogu biti vrlo opasne za mačku. Što se tiče piletine, mački možete dati komade kuhane piletine, ali samo ako nema začina, soli i prije svega bez kože.

Sirovo meso

Meso koje mačka može jesti uvijek mora biti termički obrađeno, jer može stvarati gliste i salmoneloze. Idealno rješenje je da svojoj mački pripremite pečeno meso, ali nemojte ga pržiti na puno ulja jer pretjerano masna hrana može izazvati grčeve u želucu.

Masna hrana, kobasice, suhomesnati proizvodi

Najbolje je ne davati mački kobasice, suhomesnate proizvode, mast od šunke, jer te namirnice mogu potaknuti pankreatitis. Također je teško probavljiv, pa mačke mogu imati gastrointestinalne smetnje, uzrokovane pretjeranim radom jetre koja je zadužena za probavu masti.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Neke mačke ne podnose laktozu, pa se savjetuje da odrasloj mački nikada ne date mlijeko. Konzumacija mlijeka može imati posljedice proljev. Mačke su oduvijek bile netolerantne na laktozu i kravlje mlijeko, toliko da, u slučaju potrebe za hranjenjem mačića, poželjno je koristiti kozje mlijeko koje je bogatije hranjivim tvarima.

mačke
Mačke i prehrana – što mačke ne smiju jesti

Mačke i prehrana – ne smiju jesti određeno povrće

Među otrovnim povrćem za mačke je sirovo krumpir koji sadrži visok postotak solanina, a također predstavlja opasnost zbog svoje tvrde konzistencije koju je teško žvakati. Čak i zelena nezreo rajčice sadrži ovu štetnu tvar, solanin.

Također, mačkama se ne smiju davati zelene rajčice i sirovi krumpir jer mogu sadržavati veliku količinu alkaloida koji uzrokuju ozbiljne gastrointestinalne smetnje. Svakako treba izbjegavati bijela lukporiluk i luk, čak i u malim količinama ili u kuhanoj hrani. Luk, češnjak i Crvena paprika su vrlo toksična hrana za mačke jer sadrže bisulfate i sulfokside koji uzrokuju anemiju.

Unatoč svim svojstvima i dobrobitima avokada, avokado je još jedna stvar koju mačke ne bi trebale jesti, zajedno sa suhim voćem, posebno makadamija orasi, grožđe i grožđice. Lišće, sjemenke, koža i pulpa avokada sadrže tvar koja se smatra otrovnom i uzrokuje povraćanje i proljev kod mačaka.

Kisela hrana

Kisela hrana je vrlo toksična za zdravlje mačaka. Limunocat i druga kisela hrana mogu imati neželjene učinke na gastrointestinalnoj razini, uzrokujući probleme kao što su proljev ili povraćanje.

Pseća hrana

Zbog svog sastava, hrana za pse je proučavana kako bi zadovoljila nutritivne potrebe psa, koje su potpuno drugačije od mačjih, pa ju je apsolutno najbolje izbjegavati.

mačke
Mačke i prehrana – što mačke ne smiju jesti

Tijesto za kruh i kruh

Nikada mačkama ne smijete davati tijesto za kruh. Mačji želudac idealno je okruženje za razmnožavanje gljivica. Stoga bi se sirovo tijesto moglo raširiti i dovesti do ozbiljnih problema dišni problema. Naime, kruh, kao i druge namirnice, sadrži rafinirane ugljikohidrate.

Mogu donijeti dobru razinu energije, ali mogu biti i izazovni povećanje tjelesna masnoća, što svakako nije dobro za mačku. Kako u smislu težine na kostima, tako i u pogledu patologija koje bi se mogle razviti, kao npr dijabetes.

Čokolada i slatkiši

Čokolada je vrlo toksična hrana za mačke, kao i njezini derivati. Teobromin sadržan u ovoj hrani uzrokuje niz simptoma, uključujući: proljev, povraćanje, kožne reakcije i dehidracija, ubrzan rad srca, dijabetes, a kod unosa velikih količina čokolade dolazi do generalizirane insuficijencije i smrti životinje. Osim toga potrebno je izbjegavajte pekarske proizvode, čak i slane, bombone, bilo kakav šećer, čips, marelice.

Čaj i kava

Kava i čaj su vrlo toksične namirnice za mačke, posebno zbog činjenice da su bogati kofeinom koji stimulira CNS i lučenje adrenalina. Konzumacija velikih količina kofeina izaziva ozbiljne reakcije u tijelu srce i dišni sustav kod mačaka može biti kobno. Simptomi trovanja kofeinom obično su: lupanje srca, ubrzano disanje, jaka agitacija, konvulzije.

Sirova jaja

Ne, mačku ne treba hraniti sirovim jajima. U bjelanjku se nalazi enzim koji smanjuje apsorpciju vitamin B a sirovo jaje može dovesti do salmoneloza baš kao i kod ljudi. Loše kuhana jaja mogu uzrokovati gastrointestinalne smetnje i proljev.

SavjetUkoliko niste 100% sigurni je li određena hrana adekvatna i sigurna za vašeg ljubimca, najbolje je konzultirati veterinara. Veterinar će Vas najbolje posavjetovati o svim hranjivim tvarima pojedinih namirnica, kao io mogućoj toksičnosti za Vašeg ljubimca.

Preporučujemo da pročitate: