back to top

8 savjeta za produljenje trajanja baterije vašeg Android telefona

Brzo trošenje baterije je sve češći problem kod većine korisnika pametnih uređaja. S toga danas pišemo o tome kako smanjiti potrošnju baterije i šta predstavlja produljenje trajanja baterije našeg pametnog mobitela.

Brojni su faktori koji doprinose lošem trajanju baterije na vašem Android telefonu. Tanja kućišta, svjetliji ekrani, brži procesori, više pozadinskog softvera i brže internetske veze uzimaju svoj danak na telefonskim baterijama, ali proizvođači uključuju i snažnije baterije za kompenzaciju.

Je Motorola Moto G Power ima 5000 mAh bateriju koja može trajati više od 18 sati. Samsungovi Galaxy S telefoni, najpopularniji Android uređaji, sada mogu trajati između 11 i 13 sati, ovisno o modelu. Ipak, postoje načini kako iz bilo kojeg telefona dobiti više.

Što se softvera tiče, Android je vrlo teško otkriti. Svaki proizvođač koristi različitu verziju operativnog sistema, tako da će određene postavke i funkcije uvijek izgledati drugačije ili se nalaziti negdje drugdje. Imajući to na umu, evo nekoliko načina kako poboljšati trajanje baterije na Android telefonu.

Uključite način uštede energije

Mislite li da ćete zapeti u situaciji kada vam je potrebna baterija telefona da traje duže nego što je to uobičajeno? Prebacite telefon u režim uštede energije, koji automatski smanjuje funkcije koje mogu potrošiti bateriju.

Većina telefona trebala bi ponuditi više opcija, ali Samsung telefon sa Androidom 10 imat će četiri različite opcije. Visoke performanse troše više baterije povećavajući svjetlinu i rezoluciju ekrana, a Optimized održava ravnotežu između performansi i vijeka trajanja baterije. Srednja ušteda energije omogućava vam produžavanje trajanja baterije ograničavanjem upotrebe podataka i smanjenjem svjetline, rezolucije i performansi CPUa.

Uključivanjem maksimalne uštede energije uređaj će se smanjiti na samo osnovne aplikacije i usluge koje koristite.

produljenje trajanja baterije
Uključivanjem maksimalne uštede energije uređaj će se smanjiti na samo osnovne aplikacije

Takođe možete aktivirati prilagodljivi način uštede energije koji se nalazi iznad ostalih postavki napajanja i pomaže u upravljanju potrošnjom baterije na osnovu vremena kada uređaj koristite i kada je u džepu.

Android 10 vam omogućava da uključite način uštede energije izravno iz padajućeg zaslona telefona, a zatim promijenite nekoliko opcija kako biste uštedjeli bateriju. Takođe možete otići u Postavke i pronaći opcije uštede energije u odjeljku za negu uređaja na telefonu. Određenim aplikacijama se čak može upravljati tako da troše manje energije ili se potpuno isključe kada se ne koriste.

Pazite na mrežne podatke

Mrežni podaci naporni su na vašoj bateriji, pa koristite WiFi kad god je to moguće. Ne zaboravite da WiFi bude uključen i povezan na mrežu kada ste kod kuće ili (kada je to moguće) javno.

Možete zaustaviti telefon da koristi mobilne podatke tako što ćete isključiti usluge mobilnih podataka sa ploče za brza podešavanja na telefonu. Možete koristiti i način rada u avionu da biste onemogućili sve funkcije mreže podataka i uključili WiFi, iako će to poremetiti dolazne pozive i SMS tekstove.

Isprobajte tamni način rada s desnim ekranom

Tamni način rada je ugodan za oči, ali zapravo ne čini ništa za vašu bateriju, osim ako vaš uređaj ima OLED ili AMOLED ekran. Većina starijih telefona koristi LCD ekrane, ali vodeći telefoni Samsunga, OnePlusa i Googlea prešli su na upotrebu ove novije tehnologije prikaza.

Ako imate telefon s OLED ili AMOLED ekranom, to znači da telefon zapravo isključuje piksele koji se prikazuju u crnoj boji, pa štedite bateriju kada su svi oni svijetli bijeli paneli postali tamni. Prema iFixitu , uključivanjem mračnog načina rada mogli biste uštedjeti čak sat vremena baterije.

Možete uključiti tamni način rada u Android Pie ili Android 10 pomoću njegove ikone brzih postavki u padajućoj nijansi telefona ili ga pronaći u postavkama prikaza na pozadini. Ne zaustavljajte se ovdje, jer postoji mnoštvo aplikacija koje imaju vlastite postavke tamnog načina rada.

Dajte aktivnom praćenju odmor

Funkcije poput Bluetootha, NFCa, vidljivosti Samsungovog telefona i usluga lokacije korisne su, ali ispraznite bateriju dok telefon zvoni za povezivanje i ažuriranje. Ako želite sačuvati sok, isključite ih dok vam zapravo ne zatrebaju.

Takođe vam možda neće trebati program glasovnog asistenta u svakom trenutku. Ako imate pokrenut i pokrenut Google Assistant, idite u postavke Asistenta i deaktivirajte ga, što će spriječiti Google Assistant da aktivno sluša i troši bateriju.

Ako imate Samsung uređaj, možete isključiti i funkciju Bixby glasovnog asistenta koja dolazi sa Android telefonima kompanije. Možda ćete htjeti i onemogućiti sve rutine koje ste omogućili kako biste spriječili telefon da automatski izvršava zadatke koji troše energiju.

produljenje trajanja baterije
Idite u postavke prikaza i smanjite svjetlinu zaslona

Zaslon vam je presvijetao

Ekrani pametnih telefona danas izgledaju sjajno, ali nije iznenađujuće što su oštra rezolucija i bogati pikseli svinja baterije. Vjerovatno vam nije potreban da vam uređaj bude postavljen na najviše postavke. Idite u postavke prikaza i smanjite svjetlinu zaslona; jer često zaboravimo zaštiti oči, pa zbog toga vaš vid i baterija će vam biti zahvalni.

Takođe biste trebali razmotriti onemogućavanje automatskog osvjetljenja, koje se prilagođava na osnovu vaših opaženih potreba, ali također može podići svjetlinu vašeg zaslona više nego što bi trebalo biti. Možete čak promijeniti koliko dugo vaš ekran ostaje aktivan.

Pod postavkama ekrana na telefonu podesite ga da pocrni nakon nekoliko sekundi. I krenite u postavke obavještenja kako biste onemogućili obavještenja iz određenih aplikacija, tako da se telefon ne uključuje svaki put kada se pojavi novo upozorenje.

Utišajte svoj telefon

Telefon koji neprestano pišti i bruji od obavijesti smeta i prazni bateriju, zato ga isključite. Vaš telefon mora pokrenuti interni motor da bi zazvonio, a koji – pogađate – troši energiju.

Idite u postavke zvukova i vibracija i smanjite intenzitet vibracija. Ovdje također možete onemogućiti haptične povratne informacije kako ne bi vibrirale kad kucate ili dodirnete ekran.

Preuzmite kontrolu nad svojim aplikacijama

Programeri ulažu puno posla kako bi osigurali da njihove aplikacije rade što efikasnije, ali mnoge će i dalje raditi u pozadini čak i kada ih ne koristite. To će, naravno, potrošiti podatke i trajanje baterije s vremenom. Neiskorištene aplikacije možete uspavati pod opcijom Upravljanje napajanjem aplikacija u odjeljku za njegu uređaja na telefonu.

Idite korak dalje i postavite određene aplikacije na spavanje kako biste spriječili da troše previše energije kada se ne koriste. Imajte na umu da aplikacije za spavanje i duboko spavanje neće primati ažuriranja ako se ne koriste, pa ćete možda trebati ažurirati ručno.

U odjeljku Aplikacije u Postavkama možete odabrati pojedinačne aplikacije, a zatim omogućiti ili onemogućiti pozadinsku aktivnost ili optimizirati potrošnju baterije.

produljenje trajanja baterije
Neiskorištene aplikacije možete uspavati pod opcijom Upravljanje napajanjem aplikacija

U međuvremenu, pripazite na aplikacije podržane oglasima koje izgledaju kao da troše bateriju. Kao što je BuzzFeed izvijestio 2019f, šeme prevara s oglasima mogu oteti oglase u aplikaciji da bi prikazivali videozapise u pozadini. Zapravo nećete vidjeti ove videozapise, ali oni će se registrirati kao reprodukcije oglašivača, što znači da su prevareni da plate dok vam baterija pada na nulu.

Dobra je ideja da najbrže povremeno provjeravate u aplikacijama koje troše bateriju da biste utvrdili postoje li odstupanja koja možete izbrisati ili onemogućiti. Te podatke možete pogledati u odjeljku Korištenje baterije u Postavkama, a zatim odlučiti kojim aplikacijama treba omogućiti rad u pozadini, a koje isključiti kada se ne koriste.

Kako produžiti vijek trajanja baterije

Klonite se pokretnih tapeta, jer je za prikaz potreban prikaz energije. Također je dobra ideja ograničiti se na pozadinu s manje boja, jer će zaslon pojesti više energije ako treba da pruži puno različitih boja. Opet, ako imate OLED ekran, crna je bolja.

Iako su vidževi primamljivi i prikladni, oni su u osnovi aktivni program koji se koristi već sa vašeg početnog ekrana, pa telefon koristi energiju održavajući funkciju aktivnom. Samo recite ne ovim malim dečkima ako je vijek baterije problem.

Kupite prenosnu bateriju ili futrolu

Ako želite više trajanja baterije, ali ne želite raditi ništa drugačije, u redu je. Postoje mnoge fine banke napajanja koje će raditi sa bilo kojim telefonom. Takođe možete pronaći kućište baterije koje odgovara vašem određenom uređaju. Samo zapamtite da ih spakujete prije nego što izađete kroz vrata.

Preporuka za još savjeta