back to top

Korisni računalni savjeti i trikovi

Računalni savjeti i trikovi oduvijek su bili korisni za sve.

Greškom ste smanjili veličinu zaslona i sada ne možete pročitati tekst? Program ne reagira i ne znate kako ga zaustaviti? Ne možete pronaći svoje preuzete datoteke? Ako vam se ovo ili nešto slično dogodilo, pročitajte savjete u današnjem članku. Sljedeći put ćete znati kako je određeni problem nastao, i još važnije, kako ga riješiti.

Kad nam netko na računalu pokaže određene trikove, sve postaje lakše. Ali kada se nađemo u situaciji da ove savjete treba primijeniti, često zaboravimo prikazano. U današnjem članku donosimo vam dobro poznate, ali lako zaboravljene savjete, kratice i trikove za uštedu vremena i rješavanje uobičajenih računalnih problema.

Što ako program prestane reagirati?

Kada program na vašem računalu prestane reagirati, možete ga prekinuti pomoću Upravitelj zadataka (Upravitelj zadataka). Ako imate važne podatke koje želite spremiti, pričekajte nekoliko minuta i pustite Windows da pokuša riješiti problem. Ako to ne uspije, učinite sljedeće:

Postavite miš na alatnu traku, kliknite desnom tipkom miša i odaberite Upravitelj zadataka (Pokrenite Upravitelj zadataka) -> kliknite karticu Programi (Prijave), zatim program koji ne reagira, a zatim Završi zadatak (Završi zadatak).
Također možete koristiti tipkovni prečac Ctrl + Alt + Delete. Ovaj prečac otvara Upravitelj zadataka gdje možete odabrati program koji ne reagira i zatvoriti ga pritiskom na Završi zadatak.

računalni savjeti
Ctrl + Alt + Delete

Promijenila se veličina zaslona

Jeste li se ikada preselili (listao) stranica koja se povećala ili smanjila u roku od nekoliko sekundi? To je obično uzrokovano kombinacijom tipki CTRL i kotačić miša. Kada pritisnete CTRL i pomaknete kotačić (pomaknite se prema dolje), zapravo povećavate stranicu (što je inače vrlo korisno za osobe s problemima vida).
Isti učinak možete postići pritiskom CTRL + ključ plus ili minus. Recimo da ste smanjili stranicu na kojoj se nalazite i sada je ne možete čitati. Primjer na slici ispod:

Kako to riješiti? Ako ste povećali ili smanjili stranicu na kojoj se nalazite, provjerite tipku CTRL. Pritisnite ga nekoliko puta da se uvjerite da se nije zaglavio. Kombinacija tipki CTRL+0 vratit će izvornu veličinu stranice.

Numerički dio tipkovnice ne radi

Ako koristite numeričku tipkovnicu koja je prestala reagirati i ne piše brojeve (ponaša se kao da koristite strelice), vjerojatno ste pritisnuli Num Lock. Kada je tipka Num Lock uključena, omogućuje pisanje brojeva, a kada je isključena, tipke s brojevima funkcioniraju kao tipke sa strelicama. Budući da je gumb uglavnom beskoristan, vrlo ga je lako pritisnuti greškom.
Provjerite je li to gumb Num Lock uključeni prilikom unosa brojeva. Na nekim prijenosnim računalima morat ćete koristiti ključ Fn poput Num Locka.

računalni savjeti
NumLock

Kako brzo pronaći željenu riječ u hrpi teksta

Trebate pronaći riječ ili izraz na web stranici s puno teksta? Koristite tipkovni prečac CTRL + F. Ovaj prečac otvara okvir za pretraživanje na stranici na kojoj se nalazite.
Tamo upišite riječ ili tekst koji želite pronaći i on će biti istaknut na stranici. Ako se pojavi više puta, pritisnite Enter (ili strelicu prema naprijed) za pomak na sljedeći rezultat. Ovaj prečac je posebno koristan kada pretražujete dugačke popise podataka.

računalni savjeti
CRTL + F

Kako pristupiti mapi za preuzimanja (prozoru)

Prozor Preuzimanja prikazuje informacije o svakom preuzimanju, kao što su naziv datoteke, veličina datoteke, mjesto s kojeg je datoteka preuzeta i vrijeme ili datum kada je preuzeta.
Ako imate problema s pronalaženjem datoteke ili programa koji ste preuzeli, upotrijebite tipkovni prečac CTRL + J koji će otvoriti kartu Preuzimanja.

Lozinka koju ste unijeli nije točna

Ovo je vrlo česta pogreška i vjerojatno ju je najlakše prepoznati. Riječ je, naravno, o CAPS LOCKu, koji se često zaboravlja prilikom pisanja tekstova i lozinki. Kada CAPS LOCK ostane uključen tijekom pisanja teksta u Word dokumentu, postoji jednostavno rješenje. Ali kada pišete složene lozinke i vaša lozinka nije prihvaćena dva puta zaredom, svakako provjerite je li CAPS LOCK ostao na. Međutim, to je najčešći razlog za unos pogrešne lozinke (uz zaborav).

Kako brzo označiti poveznicu, paragraf ili riječ?

Trostruki klik mišem na adresnu traku vašeg preglednika označit će cijeli URL stranice. Na taj način možete jednostavno kopirati i zalijepiti URL.
Kako biste brzo označili tekst na bilo kojoj stranici, dovoljno je triput kliknuti na odlomak ili dvokliknuti na riječ (vrijedi isto pravilo kao i za tekstualne datoteke).

računalni savjeti
Paragraf

Još postova za tebe