back to top

Što učiniti kada pas neprestano laje? 5 savjeta

Psi su među kućnim ljubimcima koje posjeduje najveći broj kućanstava diljem svijeta i jasno je da je raspon potencijalnih problema koje mogu izazvati veći od onih koje uzrokuju mačke, papige, kanarinci ili kornjače.

Što učiniti kada pas neprestano laje? Bilo da se radi o lavežu koji smeta vama i vašim susjedima ili o agresiji prema drugim ljudima ili psima, često nemogućnost kontrole vašeg psa može vas dovesti u nevolje koje često završavaju plaćanjem kazne.

Životinje nas često bolje razumiju nego mi sami sebe ili čak njih. Imati ljubimca zahtijeva veliku odgovornost, prvenstveno prema njihovim potrebama, što moramo imati na umu kada organiziramo svoj dan, a zatim i prema drugim ljudima ako postoji rizik da im naš ljubimac izravno ili neizravno naškodi ili stvara probleme.

Ne želite druge ljude nositi na duši ako ih vaš pas ugrize, niti želite platiti kaznu ako vas osoba koju je vaš pas ugrizao tuži.

Također, ljutiti se na susjede zbog stalne buke koju vaš pas stvara svojim neprestanim lajanjem nije ono čemu biste trebali težiti, upravo je to razlog zašto morate pokušati bolje razumjeti svog psa, njegove potrebe i razloge zašto laje , kako bi se pronašao put do mogućeg rješenja.

što učiniti kada pas laje?
Što učiniti kada pas neprestano laje?


Što učiniti kada pas neprestano laje? Budite pragmatični

Ako vaš pas stalno i neugodno laje, a vi želite da prestane, počnite s postavljanjem realnih ciljeva, a realni ciljevi ne uključuju one prema kojima želite da vaš pas odmah prestane lajati.

Morate shvatiti da je lajanje normalna i prirodna stvar za psa i da će to uvijek činiti htjeli mi to ili ne. Ali ono što možete učiniti je kontrolirati ili smanjiti količinu njegovog lajanja. Za tako nešto prvo se trebate zapitati što je uzrok njegovom lavežu.

Psi mogu lajati iz više razloga, uključujući:

  • – ako je netko na vratima
  • – ako vidi ptice ili mačke u dvorištu
  • – ako ljudi prolaze pored kuće
  • – kada su sami
  • – privući vašu pozornost
  • – kad im je dosadno
  • – ako vide drugog psa
  • ako vam u kuću uđe posjetitelj

Ako vaš pas najčešće laje kada je ostavljen sam, najbolji način da riješite ovaj problem je konzultacija s kvalificiranim savjetnikom za ponašanje kućnih ljubimaca.

Isto vrijedi i za situacije u kojima vaš pas laje na ljude ili druge pse kad ga izvedete u šetnju. Jednostavni savjeti teško da će promijeniti ponašanje vašeg psa, a potrebna je temeljita procjena kako bi se utvrdilo u čemu je problem i kako utjecati na prirodu ponašanja vašeg ljubimca.

Što se tiče ostalih situacija i kako se s njima nositi, doznajte u nastavku teksta.

što učiniti kada pas laje?
Što učiniti kada pas neprestano laje?

Ako laje kad je netko na vratima

Neki psi često laju kako bi vas upozorili da su vidjeli ili čuli nekoga, na primjer osobu na vratima ili novi automobil koji je parkiran ispred naše kuće ili ako netko pozvoni na vrata.

U situacijama kada vam dođe poštar ili neki gosti ili zazvoni telefon i vaš pas počne lajati, pokušajte napraviti trik koji će vam pomoći na jednostavan i učinkovit način. skrenuti um vaš pas od lajanja.

Ako se vaš pas voli igrati igre s donošenjem, pokušajte ga naučiti da dohvati igračku ili neki drugi predmet kada se dogodi situacija koja potakne njihov lavež.

Tražeći od njih da “idu u krevet” je također nešto što biste mogli isprobati jer napušta područje koje izaziva njihov lavež i traži od njih da se koncentriraju na neutralni zadatak koji im je već poznat.


Uvijek nagradite dobro ponašanje svog psa nečim što voli i to će ih motivirati da učine ono što želite svaki put kad ih zamolite.

Također, jedna metoda koju možete isprobati je da snimite zvuk koji tjera vašeg psa da laje i pustite ga svom psu – u početku vrlo tiho, a zatim postupno povećavajući glasnoću, dok ih nagrađujete hranom.

Ovaj proces se inače naziva ‘desenzibilizacija i kondicioniranje‘.

Odlučite li isprobati ovaj pristup, morat ćete pripaziti da svog ljubimca tijekom treninga ne izložite “pravom” zvuku. Odaberite vrijeme kada ne očekujete posjetitelje ili goste.

što učiniti kada pas laje?
Što učiniti kada pas neprestano laje?

Ako pas laje na mačke ili ptice u dvorištu

Ako vaš pas laje na mačke ili ptice, naučite ga pouzdanom opozivu za koji zna da slijedi nagrada.

Budući da nemate kontrolu nad situacijom u kojoj druga životinja izaziva prirodnu reakciju vašeg psa na lavež, pokušajte upotrijebiti metodu rješavanja problema koja vam omogućuje da to riješite.

Nagradite li svog psa svaki put kad odluči doći do vas umjesto da nastavi lajati, počet će vam obraćati puno više pažnje od mačaka ili ptica, a čak i kad počne lajati na njih, lakše ćete prestati lajanje jer ste na to navikli.određeni obrazac ponašanja.

Ako laje na ljude koji prolaze pored kuće

To je jedan problem koji možete riješiti kvalitetnim taktičkim pristupom.

Na primjer, ako vaš pas voli sjediti na prozoru i lajati na sve koji prolaze, samo to učinite blokirati pristup isto, a zatim ponudite alternativno mjesto koje bi mu se moglo više svidjeti.

U slučaju da je pas u dvorištu i neprestano laje na prolaznike, koristite opciju opoziva i pohvalite psa jer vam se vratio.

Ako ga ne možete nadzirati dok je u dvorištu, ne ostavljajte ga tamo samog bez posla. Pronađite ono što vašeg psa čini razigranim i zadržava njegovu pažnju te mu to omogućite dok je u dvorištu.

Ako laje da privuče vašu pozornost

Zastanite na trenutak i razmislite o tome koju ste reakciju upotrijebili da potaknete psa da zalaje kako bi vam privukao pozornost.

Jeste li nešto povisili, vikali ili zabranjivali? Ako je tako, prestani. Kad pas laje da bi dobio pozornost, udovoljite i njemu nagradite ih davanjem pažnje.

Pokušajte ignorirati lavež i pričekajte dok ne prestane. Ako tiho čekanje ne funkcionira, pristojno ih zamolite da ‘sjednu‘ ili ‘leći‘.

Nakon što se smire i prestanu lajati, pohvalite ih poslasticom.
Rješavanje ovog problema nije uvijek tako jednostavno, a ako vam naši savjeti ne pomognu, potražite stručnu pomoć.

Ako laje iz dosade

Mnogi psi laju jer nemaju što raditi. Ako laje stalno, pogledajte njegovu dnevnu rutinu i vidite koliko slobodnog vremena ima za ispuniti aktivnostima.

ako ‘Slobodno vrijeme‘ čini veliki dio dana vašeg psa, a zatim povećajte vrijeme vježbanja (šetnje, igranje u dvorištu) ili mentalne stimulacije (dresura, korištenje igračaka za hranu).

Tako biste ih izmorili ili im jednostavno dali nešto da rade što će ih odvratiti od lajanja.

Ako ne znaš zašto laje

Ako ne možete shvatiti zašto vaš pas laje ili nijedan od prethodnih savjeta nije pomogao, nemojte paničariti. Narav pasa nije uvijek onakva kakvu bismo htjeli, pa rješenja problema koje ona uzrokuje nisu tako jednostavna.

Zato postoje i profesionalni stručnjaci za ponašanje kućnih ljubimaca to vam može pomoći. Nemojte se ustručavati angažirati ih ako ne možete riješiti problem.

Konstantno lajanje i frustracija koja iz toga proizlazi mogu biti izuzetno stresni i iritantni za vas. Ali upamtite da nikada ne biste smjeli gledati s prezirom na svog psa ili ga mrziti zbog toga.

Kažnjavanje vašeg ljubimca može donijeti kratkoročne rezultate, ali neće promijeniti niti utjecati na razloge laveža.

To znači da će pas možda prestati lajati kad mu to kažete, ali će možda pronaći neki drugi način da se zabavi, a to će gotovo sigurno biti nešto što ni vi nećete odobravati.

Ogrlice za pse: dobra ili loša stvar?

Danas postoji veliki broj “uređaj” za koje se tvrdi da zaustavljaju dosadni lavež kod pasa i nude brzo rješenje.

Među uređajima o kojima govorimo su sprej ili šok ogrlice, raspršivači sa komprimiranim zrakom, zveckalice i slično, čija je glavna funkcija da psa koji laje šokira, prestraši, izazove bol ili nelagodu, nastojeći ga naučiti da laje. donosi neugodne posljedice .

Nedvojbeno će neki od spomenutih uređaja djelovati i donijeti brze rezultate. Ali nažalost oni će vašem psu nanijeti više štete nego koristi. Svi uređaji koje smo naveli bave se posljedicama, a ne uzrokom lajanja. Na taj način samo potiskuju njegovo ponašanje, a ne nude rješenje na glavno pitanje – što tjera psa da laje?

Ako svom psu želite uzrokovati stres ili čak bol, vjerojatno ćete se odlučiti za jedan od ovih uređaja. Ali znajte da ćete uništiti vezu između vas i vašeg ljubimca, a s vremenom će odanost vama zamijeniti nezainteresirano slušanje. To će rezultirati još lošijim ponašanjem i stvaranjem većih problema.

Preporučujemo da pročitate: