back to top

Neželjena trudnoća – kako nastaje i kako je spriječiti

Neplanirana trudnoća je čest slučaj među mladima, zbog čega moramo razgovarati o ovoj temi kako spriječiti neželjenu trudnoću, odnosno kako se to može izbjeći i koje prevencije postoje.

Mislite li da bi se to stvarno moglo dogoditi neželjena trudnoća, a da vaš partner “slučajno” ne reagira na vrijeme tijekom veze? Ako ste spolno aktivna osoba trebali biste znati kako zatrudnjeti zatim kako spriječiti neželjenu trudnoću, te što vam može donijeti nezaštićeni odnos.

Dakle, upoznajmo se sa svime što sa sobom nosi slučajna trudnoća.

Kako možete zatrudnjeti?

Svi znamo da ako ne želimo zatrudnjeti, trebamo pratiti “ima neki” plodni i neplodni daniovulacija kao i menstruacija. Ali mnoge djevojke ne znaju kada dolaze plodni dani.

Da bismo bolje razumjeli tekst o tome kako zatrudnjeti, prvo to objasnimo menstrualnog ciklusa računa se od prvog dana jedne mjesečnice do prvog dana sljedeće mjesečnice. A ovulacija dolazi razdoblje kada imate najveće šanse za trudnoću 14 dana prije sljedeće menstruacije.

Ovulacija znači oslobađanje zrele jajne stanice koji mogu preživjeti sljedećih 12 do 24 sata, a spermatozoidi imaju moć oplodnje 3 do 6 dana. Dakle, u svakom menstrualnom ciklusu postoji 6 plodnih dana koji imaju najveći utjecaj na začeće.

Ako ne želite slučajnu trudnoću, trebali biste izbjegavate potpuno nezaštićen odnos s partnerom. Nijedan period menstrualnog ciklusa nije dovoljan sef, ako imate nezaštićeni spolni odnos. A najmanje je izvjesno kada su plodni dani.

nezeljena trudnoca

Nezaštićeni odnos i zablude – kako dolazi do slučajne trudnoće?

Ima ih mnogo zablude o neželjenoj trudnoći koju mladi vode kroz život, na primjer – “Ne mogu ostati u drugom stanju kad izgubim nevinost”. Zato smo za vas pripremili sve zablude koje kruže o slučajnoj trudnoći.

Mogu li zatrudnjeti pri prvom snošaju?

Da, apsolutno može! Ako ste mislili da djevojke ne mogu ostati trudne kada izgube nevinost, moramo vam reći da to nije istina. Ako si imao nezaštićeni odnos do začeća može Stalno doći, pa čak i kada je u pitanju vaša prva veza.

Mogu li zatrudnjeti ako uzimam kontracepcijske pilule?

Druga zabluda je da ona ne može zatrudnjeti ako to učini kontracepcijske pilule malo piju, malo ne piju. Primjerice, mnoge djevojke misle da kad popiju kutiju kontracepcijskih pilula mogu napraviti pauzu od nekoliko dana dok ne kupe drugu.

Ako se ova vrsta kontracepcije ne koristi pravilno, slučajna trudnoća, kao ishod situacije, je apsolutno moguće.

neželjena trudnoća - kako nastaje i kako je spriječiti
Neželjena trudnoća - kako nastaje i kako je spriječiti

Mogu li zatrudnjeti tijekom menstruacije?

Neželjena trudnoća nije česta situacija ako je nezaštićeni odnos bio tijekom menstruacije, ali opet nije nije moguće doći do nje.

Ako su vam mjesečnice kratke, moguće je da ovulacija ponekad nastupi odmah nakon njih. Dakle, plodni dani mogu nastupiti vrlo rano u ciklusu, dok još uvijek krvarite.

Mogu li napraviti test nakon nezaštićenog spolnog odnosa?

Možete, ali to neće pokazati krajnji rezultat, bili trudni ili ne. Nije tako lako zatrudnjeti, potrebno je poklopiti mnogo faktora.

Nakon spolnog odnosa potrebno je oko 6 do 7 dana oploditi jajašce prije nego vaše tijelo počne proizvoditi hormon trudnoće. Dakle, najbolje razdoblje testiranja je kada očekujete početak menstruacije.

Kako spriječiti neželjenu trudnoću?

Postoje različiti načini na koje možete izbjeći slučajnu trudnoću. Kada je riječ o neželjenoj trudnoći Što uraditi spriječiti je stalna tema među mladima. Prevencija i zaštita ostanka u tuđem stanju nazivaju se jednom riječju kontracepcija.

Neke od najčešće korištenih metoda zaštite su: kondom, kontracepcijske pilule, spirala, kalendarska metoda, kontracepcijski flasteri. S obzirom da su mogućnosti zaštite brojne, pozivamo vas da kliknete ovdje a vi saznajte koje vrste kontracepcije od.

pilula za jutro poslije
Neželjena trudnoća - kako nastaje i kako je spriječiti

Kondom i trudnoća – Je li kondom zaštita od trudnoće?

Kada je riječ o trudnoći s kondomom možete se najlakše zaštititi. Zbog jednostavnog načina da dođete do njih i prezentirate ih najčešća zaštita protiv trudnoće.

Međutim, kondom će pružiti zaštitu samo ako koristiti ispravno, ili ako kondom ne pukne i ne otpadne. Danas se o tome puno više priča greške i probleme kada koristite kondom, iako znamo da je njegova najvažnija uloga zaštita od trudnoće.

Ne zaboravite da u situacijama kada je kondom puknuo ili pao, postotak neželjene trudnoće puno veći. Pogledajmo koje su moguće greške i problemi kod korištenja kondoma.

  • Ako su kondomi pohranjeni na mjestima gdje se mogu oštetiti.
  • Ako se koriste kondomi kojima je istekao rok trajanja.
  • Ako se tijekom odnosa koristi lubrikant, jer može oštetiti gumeni materijal kondoma.
  • Ako je kondom kasno stavljen.
  • Ako prerano skini kondom.
  • Ako ste odmotali kondom u pogrešnom smjeru prilikom umetanja.
  • Ako je kondom pogrešne veličine.

Osim korištenja kondoma protiv trudnoće također štiti od spolno prenosive bolesti. Kao što vjerojatno znate, spolno prenosive bolesti su brojne, a ponekad vam mogu biti mnogo gore od slučajne trudnoće.

Kako provjeriti pouzdanost kondoma?

Ako koristite kondom zaštita od trudnoće bit će postotak veći kada provjerite pouzdanost kondoma. A ako se pitate kako znate da je kondom pouzdan, evo nekoliko stvari koje možete učiniti.

  • Danas postoje posebni strojevi koji proizvode lažni kondomi, stoga budite oprezni pri kupnji. Kondome treba kupovati isključivo u apotekama, nikako u drogerijama. Ljekarna je puno pouzdanije mjesto za kupnju ove važne zaštite.
  • Obavezno provjerite je li mu istekao rok trajanja Datum isteka roka trajanja na ambalaži.
  • Nakon završetka veze, možete staviti voda u kondomu onda ga stisneš, ako iz njega iscuri voda, kondom je bio lažni, inače nije.

Posljednja prilika za sprječavanje neželjene trudnoće – hitna kontracepcija

Ako primijetite neku od gore navedenih grešaka pri korištenju kondoma, trebali biste razmisliti o sprječavanju trudnoće.

Uvijek postoji posljednja šansa da se spriječi neželjena trudnoća, a ta šansa je pilula za jutro poslije.

Pilula za jutro poslije spada u hitnu kontracepciju i ne smije se miješati s kontracepcijskim pilulama. Važno je znati da se ne smije često koristiti jer je poznat i kao hormonska bomba.

Kako se otkriva neplanirana trudnoća?

Jedan od najčešćih načina otkrivanja trudnoće je kućni test koje možete nabaviti u svakoj apoteci. Test će moći pokazati pravi rezultat tek dva tjedna nakon začeća. U tom slučaju možete napraviti test već prvog dana kašnjenja menstruacije.

Test radi očitavanjem razine hormona hCG. Ako ste trudni, ovaj se hormon može otkriti u vašem urinu. Hormon hCG najviše je koncentriran u urinu rano jutro, pogotovo kada je u pitanju rana trudnoća. Dakle, jutro je najbolje doba dana za to.

Ispravna uporaba test na trudnoću je ključ, stoga uvijek pročitajte upute za uporabu. Najčešće test radi tako da se, ako ste trudni, pojave dvije crtice.

Ako želite potvrditi činjenicu da ste trudni ili ne, to uvijek možete učiniti vađenjem krvi kod svog liječnika. Postoje dvije vrste krvnih pretraga – kvalitativni i kvantitativni. Prvi odgovara na jednostavno pitanje “jesi li trudna ili nisi”, provjerom da li uopće postoji hCG hormon u krvi ili ne. Dok drugi mjere točne količina ovog hormona.

Neželjena trudnoća – što učiniti ako se dogodi?

Ukoliko vam se dogodi neočekivana trudnoća, odmah se obratite svom izabranom ginekologu. Sljedeći koraci trebali bi se odnositi na pregledi samog plodakako bismo bili sigurni da je sve u redu.

Isto, roditelji trebali bi biti apsolutno upoznati s vašom situacijom. Razgovor s njima, ali i prijateljima, olakšat će vam cijelu situaciju.

Postoje i brojna savjetovališta za djevojke koje su doživjele neočekivanu trudnoću. Idite na ova savjetovanja uopće nije sramota. Činjenica da si želite pomoći samo bi vas trebala ojačati. Odlaskom na te razgovore dobit ćete podršku mnogih ljudi.

Neželjeni prekid trudnoće – metode i posljedice

Kada je riječ o neželjenoj trudnoći prekid tama označava krajnji ishod ove situacije. I je li to pravi izbor za vas?

Danas adolescenti vrlo rano stupaju u spolne odnose, a da i ne znaju ništa o posljedicama neopreznog nezaštićenog odnosa. Neka istraživanja pokazuju da je čak 30% trudnoća neplanirano i da je njihov ishod abortus.

Zato je vrlo važno spriječiti neželjenu trudnoću kontracepcijskim sredstvima, te treba podizati svijest o njihovoj primjeni. Odlučite li se na pobačaj, o svemu se trebate informirati posljedice koje abortus donosi. Konzultacija o ovom pothvatu kod liječnika je obavezan, a kod rodbine je uvijek dobrodošao.

Nadamo se da smo vam ovim člankom približili kako možete zatrudnjeti, što može uzrokovati nezaštićeni odnos te da ponekad kondom od trudnoće nije jedina zaštita. Seksualni odgoj je jako važno i trebali biste biti odgovorni kada je vaše zdravlje u pitanju.

Neželjena trudnoća nije tabu tema, tako uvijek razgovor s roditeljima i prijateljima. Podijelite s njima sve što ste naučili i doznali o slučajnoj trudnoći u ovom tekstu. Objasnite svojim prijateljicama kako možete spriječiti neželjenu trudnoću, kako možete provjeriti jeste li trudni i je li kondom potpuno sigurna zaštita.


beleske.com

PREPORUKE