back to top

Temišvar – zašto posjetiti baš ovaj grad?

Bliže nam se praznici. Agencije nude različite destinacije po pristupačnim cijenama.

Odlučite li se za Temišvar, u nastavku pročitajte što vas tamo čeka, koji su poznati trgovi, kulturno-povijesne znamenitosti, gdje možete snimiti najljepše fotografije i pojesti ukusnu hranu koja nije skupa.

Gdje se nalazi “Mali Beč”?

Temišvar se nalazi na rubu Banatske ravnice, u zapadnom dijelu Rumunjske. Točnije, nalazi se u rumunjskom dijelu Banata.

Jedan je od 5 najvećih rumunjskih gradova (četvrti je po veličini). Ima više Srba nego bilo koji drugi grad u ovoj zemlji.

Zanimljivo je spomenuti da su u Rumunjskoj osim srpske nacionalne manjine prisutne i njemačka i mađarska manjina.

Ovdje je sjedište Temišvarske eparhije Srpske pravoslavne crkve. U Temišvaru se nalazi i Udruženje Srba u Rumunjskoj kao i srpski tjednik “Naša reč”.

Drugo ime, Mali Beč, dolazi iz razdoblja kada je grad bio pod Habsburškom Monarhijom. Nastala je zbog arhitekture i cjelokupnog izgleda koji asocira na stari dio Beča.

Grad je dobio ime po rijeci Tamiš koja teče 10 km odatle. Preusmjerili su joj tok tako da sada kroz Temišvar teče samo rijeka Begei.

temisvar
Temišvar

Temišvar: povijesne atrakcije

Ljubitelji najobičnijih poroka, piva i cigareta, trebaju znati da je prva pivovara u Temišvaru otvorena 1718. godine. Ubrzo je proradila duhanska industrija.

U 2. svjetskom ratu grad nije mnogo stradao, ali su kasnije nastupila teška vremena. Upravo u ovom gradu došlo je do pobune protiv vladavine Nicolaea Ceausescua, kada je započela Rumunjska revolucija 1989. godine.

Na putu za Temišvar

Od granice do ovog grada ima oko 60 km. Do cilja prolazite kroz sela Moravita, Denta, Voiteg i Sag. Pomaknite kazaljku sata cijeli sat unaprijed nakon ulaska u zemlju. Već pri dolasku u grad dočekat će vas zelenilo i mnoštvo cvijeća, posebno ruža.

temisvar
DES

Kako platiti u Rumunjskoj i koje su cijene?

1 rumunjski lej vrijedi otprilike 24 srpska dinara.

Za naše standarde cijene nisu niske, ali nisu ni jako visoke. Onoliko novca koliko biste potrošili u Srbiji za hranu i piće, potrošit ćete ovdje.

Ipak, većina turista ne preporuča kupovinu u ovom gradu jer su cijene često više nego kod nas. U ulici Alba Iulia nalazi se Turistički informativni centar do kojeg se dolazi nakon posjeta Trgu pobjede i prolaska pokraj Opere (ulica s desne strane).

U centru ćete pronaći izvrsne karte grada. U blizini su mjenjačnice, gdje je tečaj bolji nego u trgovačkim centrima.

Tu je i suvenirnica, kao i restoran Karađorđe, za koji ne čudi što turisti iz Srbije najčešće ručaju u njemu.

Centar Temišvara – “Cetate”

Riječ je o centru grada odakle je najbolje krenuti u razgledavanje grada. Riječ – Cetate znači – tvrđava. Nekada je na ovom području bila temišvarska tvrđava.

Poznata atrakcija je dvorac Hunjadi koji je nekada predstavljao središnju građevinu navedene tvrđave. Danas se u njoj nalazi Muzej Banata, gdje ćete vidjeti eksponate poput neolitske grobnice, najveće zbirke leptira u Rumunjskoj, kao i zbirke prepariranih ptica.

Ovaj dvorac davno su sagradili mađarski carevi. Za zaštitu su ga sa svih strana okruživale zidine nekadašnje tvrđave.

Jedan od vladara koji je dvorac koristio kao svoju rezidenciju bio je Janko Sibinjanin, tj. Janko Hunjadi, po kojem je dvorac i dobio ime.

Simbol činjenice da je Temišvar prvi grad u Europi koji je dobio električnu uličnu rasvjetu je lanterna postavljena ispred samog dvorca.

Na samom kraju nekadašnje tvrđave nalazi se „Bastion Teresa“, jedan od 9 bastiona temišvarske tvrđave, poznat po svojoj neosvojivosti.

Inače, bastion je peterokutna isturena fortifikacija unutar fortifikacija tvrđave, koja služi za bočno osiguranje građevine i s koje se drugi dijelovi bedema brane od neprijatelja.

Turističke atrakcije u Temišvaru su koncentrirane oko 3 najveća gradska trga: Trg jedinstva, Trg pobjede i Trg slobode.

temisvar
DES

Trg pobjede i Temišvar

Trg pobjede je najpoznatiji jer je na njemu objavljena vijest da je Temišvar prvi oslobođeni grad u revoluciji 1989. godine.

Naime, označio je pad komunizma i vladavinu diktature u zemlji. Krvavom revolucijom konačno je okončana despotska vladavina obitelji Ceausescu, koja je trajala čak 21 godinu, kao i 42 godine komunističkog režima u Rumunjskoj.

Izgradnja zgrada koje i danas postoje na trgu započela je rušenjem temišvarske tvrđave. Dvor Lloyd je prva zgrada izgrađena na trgu između 1910. i 1912. godine.

Danas je to Palača Veleučilišta i sjedište Rektorata. Nakon palače počinju nicati i druge građevine u stilu secesije, iako taj smjer u arhitekturi počinje slabiti negdje u istom razdoblju.

Naići ćete i na palaču Neuhaus, palaču Mramor, palaču Daurebach, palaču Sechenyi i druge. Znajte da u palači Sečenji možete predahnuti i uživati ​​u kolačima slastičarnice koja se tamo nalazi. U šetnji ćete vidjeti i kip vučice koja doji Romula i Rema. Kip je postavljen 1926. Postoji u svim gradovima pod jakim rimskim utjecajem.

Zanimljiva je legenda vezana za obližnju česmu Ribica. Vjeruje se da nijedan ljubavni sastanak kraj ove fontane ne može biti uspješan.

Na početku i kraju šetnice nalaze se dvije reprezentativne građevine: Rumunjska pravoslavna katedrala i Opera.

Katedrala je posvećena Svetoj Tri Jerarha. Izvana je slikovita, ali veliku pozornost privlače dva važna povijesna dokumenta koja se čuvaju u njoj.

Riječ je o Beogradskom jevanđelju i Besjedama mitropolita Vaarlama na rumunskom jeziku. Budući da je ulaz u katedralu besplatan, morate je posjetiti. Katedrala je poznata i po tome što su ustanici 1989. godine ginuli upravo na njezinim stepenicama. Njima je posvećen spomenik Raspeće podignut nasuprot katedrale.

Nakon obilaska svih gore navedenih zgrada dolazi se do Opere. Bečki arhitekti sagradili su ga 1872. godine. Bili su to najpoznatiji kazališni dizajneri toga vremena u Europi: Helner i Fellner.

Ova zgrada je više puta obnavljana jer je više puta gorjela u požaru. Na pročelju ćete vidjeti Trijumfalna vrata koja se oslanjaju na 3 arkade.

U toj istoj zgradi uz samu operu, zanimljivo je znati, danas rade tri državna kazališta: rumunjsko, mađarsko i njemačko.

Trg slobode

Današnje ime trga potječe iz razdoblja već spomenute revolucije. Nekada je to bio civilni dio tvrđave bez zidova. Tu je bila gradska tržnica.

Tu su bile i vojne ustanove, kao i gradska općina. A što ćete danas pronaći na ovom trgu? Naići ćete na staru gradsku vijećnicu u baroknom stilu, koja je nekada bila najljepša plesna dvorana u gradu.

Također, tu se nalazi i jedna od najstarijih zgrada Temišvara – Komanda garnizona. Također se možete fotografirati pored biste posljednjeg dačkog kralja Decebala.

U ovoj zemlji ima status narodnog heroja. Također, spomenik Djevici Mariji nalazi se u središnjem dijelu trga.

Trg ujedinjenja

Ovaj trg je nekada bio glavni trg u gradu za organizaciju važnih događanja. Upravo su ovdje smještene najvažnije gradske institucije, kao i najljepše građevine u baroknom stilu.

Spomenut ćemo katoličku katedralu u kojoj su pokopane mnoge važne povijesne ličnosti. Preko puta je Srpska pravoslavna crkva. Barokna palača ističe se svojom impresivnošću i ljepotom. Danas je to muzej umjetnosti.

Građena je u stilu baroknih bečkih dvoraca iz 18. stoljeća. U Banatu je ovo zdanje dugo važilo za najveličanstvenije i tu su se održavali izuzetno važni skupovi.

Spomenik Presvetog Trojstva također je izrađen u baroknom stilu. Nalazi se na središnjem dijelu trga, a posvećena je žrtvama kuge.

Na desnoj strani trga nalaze se 4 šarene kuće. Danas su to kafići, dok su nekada imali razne funkcije. U jednom od njih bila je aktivna tvornica octa.

Park ruža

Ovo slikovito i romantično mjesto, puno boja i mirisa, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Šetat ćete zam stazama, zadivljeni redovima cvijeća. Ljeti se ovdje postavlja pozornica za razna događanja, au parku ćete pronaći i besplatan toalet!

Temišvar i shopping

Trgovački centar “Iulius Mall”

Ovo je najveći trgovački centar u zapadnoj Rumunjskoj. Sadrži oko 210 trgovina, od kojih mnoge postoje u našoj zemlji.

Cijene nisu puno povoljnije nego u Srbiji, ali možete jesti za isti novac koji biste potrošili ovdje.

Ljepote i znamenitosti Temišvara ne mogu se prikazati samo u jednom tekstu. U ovo doba godine agencije nude jeftina putovanja ili putovanja već od 2.000 dinara za putovanja i putno osiguranje.

Ako vam ovaj tekst zagolica maštu, odvojite malo vremena i novca. Vratit ćete se puni dojmova, novih znanja i želje za nastavkom istraživanja ovako zanimljivih destinacija.

Preporučujemo da pročitate: